Jump to content

Pravo služnosti - kanalizacija


sapalapa

Preporučene objave

Pozdrav svima, imamo situaciju sa susjedom s kojim se ganjamo sudom veće nekoliko godina, uglavnom radi se o tome da se kuća radila zajedničkim sredstvima zemljište i gradnja i onda se podjelila na pola, davno je to bilo sigurno ima 35-40 godina, dakle na jednu stranu kuće su dobila 2 brata, a drugu stranu kuće su dobila druga dva brata, tako se i podijelilo u katastru, dolje sam priložio sliku čisto da vidite situaciju, naša je 4367 a druga 2 brata imaju 4368 uglavnom vidjet ćete u daljnjem tekstu da smo mi dobili na kraju nepovoljniju stranu parcele. E sad to je godinama bilo dobro dok se nije ima par godina kako bi se reklo zaratilo, i naravno odmah se dotaklo zemlje. Naime jedini pristup našoj kući je preko susjedove parcele odnosno dvorišta kuda smo mi ulazili autom i tu smo svi međusobno parkiravali i mi i oni godinama, nije bilo problema, na sudu smo bili jer kako su se narušili odnosi, oni nam više nisu dali pristup preko njihove parcele što nije u redu jer kao što sam rekao sve se zajedno gradilo i kasnije podijelilo na pola. Mi smo dobili na sudu da imamo pravo služnosti preko njihove parcele 3m, oni su se žalili i opet smo dobili sud je odbio žalbu, al opet su se oni nešto žalili tako da se to još čeka, tj vjerojatno to onda još nije pravomoćno. Nevezano za to, pristupna glavna ulica tom dijelu naselja je isto bila problematična godinama jer je općina rješavala imovinsko pravne sporove sa svim vlasnicima koji su imali svoj udio gdje prolazi ta glavna cesta, tako da je to dan danas makadam, ali općina je to napokon riješila, dakle došli su strojevi kopaju za kanalizaciju, i naravno trebali bi se i mi spojiti na kanalizaciju (označeno crvenom bojom na slici) a jedino je moguće preko njih, kao što sam gore spomenuo mi smo dobili 2 put na sudu pravo služnosti, ajmo reći da je to pravomoćno, ali po svemu nije jer su se opet žalili. Recimo da mi imamo pravo služnosti, susjed nam sada brani da se spojimo preko njegove parcele na kanalizaciju i traži od nas odštetu, iznio je neku cifru od 3000 eura, i traži da mu to potpišemo. Molim savjet kakva su naša prava tu, recimo da imamo pravo služnosti što je onda sa pitanjem kanalizacije?

KATASTAR.PNG

uređeno: od sapalapa
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , sapalapa je napisao:

Mi smo dobili na sudu da imamo pravo služnosti preko njihove parcele 3m, oni su se žalili i opet smo dobili sud je odbio žalbu, al opet su se oni nešto žalili tako da se to još čeka, tj vjerojatno to onda još nije pravomoćno

Pravomoćna je, iz razloga što protiv drugostupanjske odluke nije dopuštena žalba, iz kojeg razloga se najvjerojatnije radi o reviziji pred Vrhovnim sudom. 

 

prije 3 sati , sapalapa je napisao:

Recimo da mi imamo pravo služnosti, susjed nam sada brani da se spojimo preko njegove parcele na kanalizaciju i traži od nas odštetu, iznio je neku cifru od 3000 eura

Služnost koju ste stekli nema učinak  na konkretno pitanje kanalizacionog voda, tako da se po tom pitanju morate sporazumjeti i sklopiti ugovor o osnivanju služnosti kanalizacionog voda. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru. Da točno to revizija, i to ima više od 2 godine da se čeka ne znam ni šta se čeka, moji roditelji su u tom svemu a ne znaju ni oni kako postupiti jer se teško s ovima dogovoriti. Dobro ali ako imamo pravo služnosti odnosno korištenja jedinog mogućeg pristupa našoj polovici kuće, prema ovom zakonu koji sam pronašao sve da i to ide preko suda 90% je vjerojatnost da bi mi dobili pravo i na kanalizaciju bez obzira što je njihova čestica uz punu odštetu prema njima kako piše, ako sam dobro razumio radi iskopa odnosno dovođenja u prvobitno stanje, tako da je mala vjerojatnost da bi nam sud to odbio ako se prije ne dogovorimo međusobno, obzirom da nam je to jedini mogući put pristupa spajanju na kanalizaciju.

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

Odluka o nužnim vodovima i uređajima

Članak 225.

(1) Služnost vodova ili drugih uređaja (električnih, kanalizacijskih, plinovodnih, vodovodnih, toplovodnih, telekomunikacijskih i dr.) na tuđoj nekretnini kao poslužnoj osnovat će svojom odlukom sud na zahtjev vlasnika druge nekretnine, ako do nje nema nikakve ili nema prikladne veze s dobavljačem tvari, energija ili usluga koje se dostavljaju tim vodovima i drugim uređajima i ako je korist od postavljanja tih vodova odnosno uređaja za gospodarenje tom nekretninom veća od štete na poslužnoj nekretnini, a uz obvezu vlasnika nekretnine u čiju se korist osniva služnost vodova ili drugih uređaja da plati punu naknadu vlasniku poslužne nekretnine.

(2) Na nužno osnivanje služnosti vodova ili drugih uređaja iz stavka 1. ovoga članka, na odgovarajući se način primjenjuju pravila o nužnim prolazima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija