Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

brederode666

Etaziranje i pravo na okucnicu

Preporučene objave

Naslijedstvom (oporuka) mi je ostavljen stan u obiteljskoj kuci.  Tijekom ostavinske rasprave odluceno je da ja postajem vlasnik 2/5 kuce sa dvoristem (provedeno u zemljisne knjige, posjedovnica A-C; vlasnistvo kuca + dvoriste). Ja zelim prodati svoj dio, ali suvlasnici osporavaju pravo na dvoriste (pozivaju se na oporuku u kojoj je ostavljen samo stan). Ja bih poceo proceduru etaziranja i pitam se da li automatski imam pravo na 2/5 dvorista kao sto je upisano u vlasnickom listu i sto mogu poduzeti ako se vlasnici protive. Naravno. stan ce se lakse prodati ako ima dvoriste. Ja sam nakon ostavinske rasprave platio porez i sve doprinose ukljucujuci legalizaciju u omjeru od 2/5 tako da mi se cini nekorektno da se to uzima kao osnova, a kasnije se taj omjer osporava. Prakticno pitanje: ako se suvlasnici ne sloze, koja je procedura i moram li racunati na godine sudskog spora? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, naravno da imate pravo na 2/5 dvorišta ali kao neodređeni dio (idealni dio) sa ostalim suvlasnicima. Dio dvorišta bi se kod etažiranja eventualno mogao upisati kao pripadak tome stanu kao sporedni dio tj. kućni vrt ukoliko je jasno razgraničen od ostalih dijelova nekratnine te dostupan iz onoga stana čiji bi sporedni dio bio.

Ukoliko dogovora nema, preostaje vam razvrgnuće suvlasničke zajednice.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.  Ja ne zivim u stanu i htjeli bi ga prodati, prema tome mi cemo pokrenuti etaziranje. Ako suvlasnici shvate da je dvoriste zajednicko oni ce se vjerojatno protiviti etaziranju. Momentalno oni koriste citavo dvoriste kao vrt. Mozda bi bilo najbolje pokreniti etaziranje i ne spominjati dvoriste sa pretpostavkom da i buduci vlasnik ima automatski pravo na 2/5. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×