Jump to content

Etaziranje i pravo na okucnicu


brederode666

Preporučene objave

Naslijedstvom (oporuka) mi je ostavljen stan u obiteljskoj kuci.  Tijekom ostavinske rasprave odluceno je da ja postajem vlasnik 2/5 kuce sa dvoristem (provedeno u zemljisne knjige, posjedovnica A-C; vlasnistvo kuca + dvoriste). Ja zelim prodati svoj dio, ali suvlasnici osporavaju pravo na dvoriste (pozivaju se na oporuku u kojoj je ostavljen samo stan). Ja bih poceo proceduru etaziranja i pitam se da li automatski imam pravo na 2/5 dvorista kao sto je upisano u vlasnickom listu i sto mogu poduzeti ako se vlasnici protive. Naravno. stan ce se lakse prodati ako ima dvoriste. Ja sam nakon ostavinske rasprave platio porez i sve doprinose ukljucujuci legalizaciju u omjeru od 2/5 tako da mi se cini nekorektno da se to uzima kao osnova, a kasnije se taj omjer osporava. Prakticno pitanje: ako se suvlasnici ne sloze, koja je procedura i moram li racunati na godine sudskog spora? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, naravno da imate pravo na 2/5 dvorišta ali kao neodređeni dio (idealni dio) sa ostalim suvlasnicima. Dio dvorišta bi se kod etažiranja eventualno mogao upisati kao pripadak tome stanu kao sporedni dio tj. kućni vrt ukoliko je jasno razgraničen od ostalih dijelova nekratnine te dostupan iz onoga stana čiji bi sporedni dio bio.

Ukoliko dogovora nema, preostaje vam razvrgnuće suvlasničke zajednice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.  Ja ne zivim u stanu i htjeli bi ga prodati, prema tome mi cemo pokrenuti etaziranje. Ako suvlasnici shvate da je dvoriste zajednicko oni ce se vjerojatno protiviti etaziranju. Momentalno oni koriste citavo dvoriste kao vrt. Mozda bi bilo najbolje pokreniti etaziranje i ne spominjati dvoriste sa pretpostavkom da i buduci vlasnik ima automatski pravo na 2/5. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Dobar dan forumu.

 

Razmatram kupnju stambene jedinice.

Radi se kući koja je naslonjena na drugu (tzv. poluugrađena). Te dvije "kuće" svaka ima svoj ulaz i svoj kućni broj, ali dijele istu česticu.

Zapravo, kada tako gledam više ispada kao da se radi o zgradi s dva stana u prizemlju. Čestica je 430 m2, pa parcelizacija ne dolazi u obzir.

Etažiranje je u postupku. Vidio sam etažni elaborati i u njemu je etažirana samo građevina, ali dvorište (i parkirna mjesta koja su na rubu čestice se ne spominju). 

Kako se u tom slučaju definira vlasništvo nad tim dijelom?

Može li se u kupoprodajni ugovor unijeti opisno koji dio zajedničkog vlasništa pripada kome ili?

Vlasnici čekaju na provedbu etažiranja već 6 mjeseci. Može li banka odobriti kredit samo na osnovu elaborata, ili etažiranje mora biti provedeno u zemljišnim knjigama?

uređeno: od sljivan
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može biti da će dvorište i parkirna mjesta biti etažirani kao pripatci pojedinih etažnih cjelina. Ako nije tako, sve ostalo čini zajedničko vlasništvo svih etažnih samovlasnika, kojim svi oni zajedno upravljaju. Koliko znam, dovoljno je banci dostaviti dokaz da je etažiranje u tijeku, te se može odobriti kredit na temelju toga, iako to, dakako, ovisi o internim pravilima svake banke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija