Jump to content
pstanicic

Iznajmljivanje zajedničkih prostorija u zgradi

Preporučene objave

Poštovani,

u zgradi s većim brojem stanova/suvlasnika postoji niz zajedničkih prostorija koje su se po nekom nepisanom pravilu dodijelile pojedinim suvlasnicima. S vremenom je uvedena simbolična naplata korištenja tih prostorija. Navodno je u nekom trenutku donesena i odluka o tome da se te prostorije dodjeljuju osobama prema njihovim "stvarnim potrebama".

Predstavnik suvlasnika u jednom je trenutku odlučio da jednu od tih prostorija treba isprazniti kako bi se dodijelila drugom suvlasniku, a odluku obrazlaže time da ta prostorija postojećim korisnicima nije potrebna. Na pisanu i usmenu molbu da se nastavi koristiti prostoriju te kako je ista potrebna, predstavnik suvlasnika se oglušuje i počinje prijetiti. Na upite o tome koji su kriteriji dodjele prostorija, molbu za uvid u listu čekanja na prostorije te popis postojećih korisnika, predstavnik suvlasnika odbija dati odgovor. Potom se navodno donosi i odluka o tome da će se sklapati ugovori za korištenje tih prostorija, a kako bi se izbjegli ovakvi "nemili" upiti i ponašanje suvlasnika. Nadalje, predstavnik suvlasnika tvrdi da temeljem međuvlasničkog ugovora ima pravo na ovakvo postupanja i samostalno odlučivanje i sklapanje ugovora za korištenje prostorija (upravitelj zgrade je zagrebački GSKG). Naime, u međuvremenu nije bilo sastanaka suvlasnika na kojima se ovakva posljednja odluka mogla donijeti.

Imate li i kakva su iskustva po ovom pitanju - ima li predstavnik suvlasnika stvarne ovlasti samostalno odlučivati o načinu i kriterijima dodjele prostorija, a koje odbija staviti na papir? Ima li iskustva po pitanju primjene ZoV-a i međuvlasničkog ugovora?

Hvala na pomoći.

 

Uređeno od pstanicic

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pođite direktno kod upravitelja i od pravne službe tražite na uvid svu dokumentaciju po ovom pitanju, kao i tumačenje iste. Kao suvlasnik imate pravo na sve naprijed navedeno. Jednostavno ˝preskočite˝ predstavnika stanara i tumačenje tražite direktno od struke, a koja je i odgovorna za pravnu regulativu u Vašoj zgradi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×