Jump to content
Sign in to follow this  
Jasna65

OSTVARIVANJE PRAVA NA PRIJEVR. MIROVINU I TJELESNO OŠTEČENJE.

Preporučene objave

Lijepi vam pozdrav. Molim vas da mi dadete savjet vezano za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu.  sa danom 10.05.2019. navršila sam 32 god staža a imam 54 god.  Na komisiji za tjelesno oštećenje utvrđeno mi je oštečenje od 70% imam li kakva prava po toj osnovi i kako ih ostvariti. Hvala vam.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovana,

Po novom mirovinskom zakonu ZOMO-u, zene mogu u "prijevremenu starosnu mirovinu" po prijelaznom periodu za zene, tek kad navrsite u 2024 godini 59 godina zivota i morate imati minimum 34 godine radnog staza, uz penalizaciju - umanjenje takve mirovine za 18%.

Prvenstveno pravo koje imate da mozete zatraziti "naknadu za tjelesno ostecenje", ispunjavanjem i predajom obrasca " Zahtjev za priznanje prava na naknadu zbog tjelesnog oštećenja ".

Ako ste mislili na pravo na "invalidsku mirovinu", o tome porazgovarajte sa svojim lijecnikom obiteljske medicine, vas izabrani lijecnik morao bi na to moci odgovoriti,  on pokrece postupak za invalidsku komisiju.

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovana 

naknadu zbog tjelesnog oštećenja možete dobiti samo u slučaju profesionalne bolesti ili povrede na radu, isto tako to vam već vjerojatno piše u rješenju o tjelesnoj invalidnosti

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , Jasna65 je napisao:

Pozdrav  Mogu li možda u Prijevremenu mirovinu ako ostvarim jedan uvjet a to je 34 god staža tj. za 2 god.

 

 

Ne u "prijevremenu starosbnu mirovinu" po ZOMO-u mozete tek kad steknete oba uvjeta, i godine starosti i potrebne godine rada, a to je kao sto sam vam vec napisao 2024 godine kad navrsite 59 godina zivota a staza cete imati i vise nego potrebnih 34 godine.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav! Koja je onda svrha povjerenstva ili komisije za utvrđivanje tjelesnog oštečenja ako ne mogu ostvariti nikakva prava ili olakšice (naknadu)  ili je to jednostavno neka forma koja ništa ne vrijedi. Ako imam oštečenje 70% i još trebam 5 god. raditi do mirovine ili biti invalid 110%. ili umrijeti na poslu.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×