Jump to content
mbartole

Agencija za naplatu potrazivanja

Preporučene objave

Postovani, ovim putem htio bih pitati nesto u vezi otkupa dugovanja izmedju kreditne institucije i agencije za naplatu potrazivanja.

Pitanje: Da li je prema zakonu obavezno, prije nego sto kreditna institucija ( banka ) ustupi potrazivanje svojeg klijenta drugoj instituciji ( ugovor o cesiji ), da li je banka duzna obavjestiti klijenta o raskidu ugovora o kreditu ili tekucem racunu ? Tocnije, da li je banka zakonski i pravno obavezna raskinuti ugovor o kreditu prije nego sto ustupi sva potrazivanja prema drugoj instituciji ?

S postovanjem,

M.B:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav, zahvlajujem na odgovoru. U odredbama ugovora kao i u opcim uvjetima stoji da banka moze otkazati ugovor, dakle ne mora, ali to se ne odnosi na slucaj gdje  banka vrsi daljnje pravne radnje u smislu preprodaje dugovanja i ustupanja svih podataka agenciji za naplatu potrazivanja. Konkretnije, imam slijedeci slucaj:

Dopis Agencije za naplatu potrazivanja u kojem stoji da su na 31.03.2019 preuzeli sva prava i obveze od banke, a ja kao duznik sam obavjesten od strane banke 29.04.2019, dakle mjesec dana kasnije, da se raskida ugovor zbog neredovitog placanja obveza. Pitanje je da li je to sudski ili pravno dozvoljeno ? Ako me razumijete sto zelim pitati? Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, to je uredu. Mogu prodavati, dio po dio potraživanja. Bitno je da kada novi vjerovnik bude vršio potraživanja, da se ona odnose na točno određena dugovanja koja su obuhvaćena ugovorom o cesiji ili više njih.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Cijelo potrazivanje je ustupljeno, nije dio po dio. Ako je sklapanje ugovora o kreditu pravni posao izmedju mene i banke, prije nego se sva prava i obveze ustupe trecoj osobi ( po zakonu dozvoljeno ), nije li onda prije nego dodje do prodaje, prvo potrebno zavrsiti iliti prekinuti pravni posao izmedju mene i banke, te bi tek onda bilo dozvoljeno takav pravni posao ustupiti terecim osobama ( agencijama za naplatu potrazivanja ) . Sto mislite kako bi to izgledalo u sudskom procesu kada  bih pokusao oboriti legalnost ustupanja potrazivanja prema agenciji, s obzirom da je na dokumentima vidljivo da je cjelokupno potrazivanje ustupljeno agenciji prije nego je originalni ugovor o kreditu ( pravni posao ) raskinut sa prvotnom osobom ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

To nema smisla. Ništa nećete postići. Pitanje je kako su oni kao ugovorne strane definirale što se ustupa s tim ugovorom o cesiji. Vi uopće niste ugovorna strana i nema nikakve koristi od osporavanja ustupa. Možete si samo napraviti štetu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Radije iskoristite taj ustup duga za pregovaranje i dogovaranje oko otplate, jer su puno fleksibilniji od banke tj. odvjetničkih društava koja zastupaju banke.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×