Jump to content

Ovrha-izvan snage rješenje o ovrsi-nastavak kao prigovor protiv platnog naloga


snowflake

Preporučene objave

Imam kolegicu koja je ostala bez posla ( dobila je MS i, bila je na odredenom par godina, no dok su sve druge za stalno primili, nju nisu, a nisu je ni ponovno uzeli nego su na to radno mjesto zaposlili novu osobu..); sad prima zajamcenu minimalnu naknadu, dodatak za tudu njegu, i grad joj placa dio troskova stanovanja.

Kad joj je bilo pogorsanje bolesti zaboravila je platiti dio racuna. ( kasnjenje je 2  mjeseca ). 3/4 od ta 2  racuna placa grad, a ona je na svoju 1/4 po svak9m racuni kak je bila jako bolesna u tom trenu zaboravila. Kad je dosla opomena nazvala je taj neki gradski ured i oni su joj rekli da je sve u redu, neka se oko tog ne uzrujava. No nekako je potpuno zaboravila na inu svoju 1/4.; onda je doslo Rjesenje o ovrsi. Kad je isla kontrolirati, primjetila je svoju gresku, i odmah to platila. Prekontrolirale smo i stanje s dijelom racuna koji su navedeni u cijelosti u rjesenju a cije 3/4 placa grad - jedan rc je placen nakon primitka opomene a prije donosenja rjesenja, dok je drugi placen nakon tog.

Zalila se na to rjesenje, i sad je primila sa opcinskog suda da se " stavlja izvan snage rjesenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave u dijelu kojim je odredena ovrha, ukidaju se provedene radnje, a postupak ce se nastaviti kao u povodu prigovora protiv platnog naloga..."gdje u obrazlozenju stoji da je"  ovrsenik podnio prigovor u smislu cl.48 OZ kojim u cijelosti pobija rjesenje o ovrsi...". Rok zalbe je 8 dana.

Inace gospoda ima pravo na besplatnu pravnu pomoc ali zbog bolesti nije u mogucnosti hodati naokolo pa trenutno to nije opcija...

Kako gospoda ima vrlo mala primanja, 

pokusava nekako da ne mora platiti tih 300 kn odvjetnickih troskova i javnobiljeznickih  jer joj je to s obzirom na prilicna suma. Zivi u svom stanu koji joj je jedina nekretnina,vel.35m2.

No, s obzirom da je i grad zakasnio s placanjem i 3/4 tog racuna koji je usao u ovrhu je placen u periodu izmedu opomene a prije rjesenja, znaci samo je tih njezinih 80kn ostalo neplaceno, a grad s tim ne zeli imati posla, postoji li neki nacin da joj ipak oproste tih 300kn?

Vidimo da su od ovrhe izuzeta primanja na osnovu socijalne skrbi ( to joj je zadnju godinu jedini prihod ); da li ona treba otvoriti zasticeni racun i obavijestiti FINU o tom radi cega su joj primanja izuzeta od ovrhe?

Vidjele smo da se o nastalim troskovima ovrhe odlucuje po ZPP, te da sud uzima o obzir samo troskove koji su bili potrebni za provodenje postupka( cl.155.ZPP-a).

Sto se tice placanja sudskih pristojbi godpoda po zakonima ( cm.172.ZPP) zbog vrste primanja ima pravo na oslobodanje od placanja ( sto ce i zatraziti ).

Koliko smo shvatile, s obzirom da je dug podmiren, sud bi trebao donijeti rjesenje da je taj dio gotov, no ostaje placanje troskova postupks ovrhe- jav.biljezniku i odvjetniku. Za troskove jav.bilj. je podnijela molbu za oslobodenja uz prigovor; no tu su i odvjetnikovi troskovi od 300kn. 

Kako je grad kasnio s placanjem dijela nje ih troskova, i njen dio je samo 80kn, sto bi trebala uciniti?

Da li da odmah sad, ili odmah na prvom rocistu ilii nakon njega, pokrene postupak medijacije?

(Taj gradski ured koji nije platio se tu nece pojaviti u igri... u Holdingu su joj rekli da je njima trebala javiti da joj grad placa dio rc pa oni to ne bi poslali...ona je javila tom gradskom uredu za opomenu no oni joj to nisu rekli  da treba uciniti pa nije ni znala, nego je mislila da oni to rjesavaju jer je rc kod njih, a rekli su da nek se ne uzrujava, samo kasne)

I nekako proba smanjiti taj iznos troskova koje treba platiti? Ili proba nagovoriti Holding i odvjetnika i jav.bilj da odustanu od trazenja placanja troskova?

Premlada je za mirovinu ( nema dovoljno staza za invalidsku i odbili su je ), sto znaci da sigurno u skorije vrijeme nece imati druga primanja osum navedenih, a ovrha nad jedinom nekretninom radi tih troskova...

Holding bi trebao, ako smo dobro shvatile, odmah dati zahtjev za naknadu troskova i sud o tome donijeti rjesenje. Hoce li to biti na prvom rocistu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

( nije mi stao cijeli post )

Da li da tada trazi medijaciju ili samo da predlozi da odustanu od tog zahtjeva zbog njezine situacije ( ona nema od cega platiti troskove, a nece u skorije vrijeme niti imati...znaci preostala bi ili ovrha nad nekom od pokretnina - cim? tv? krevet? fizider? knjige?-  ili ovrha nad nekretninom, no u zakonu pise da se ne moze ovrsiti jedina nekretnina ukoliko glavnica nije veca od 20 000kn; glavnica je ovdje 300kn)?

Da li da uopce na to sudsko rjesenje  pise zalbu? Jer ono samo postupak prebacuje na sud... Ne znamo uopce sto bi  trebala u eventualnoj zalbi napisati..

Hvala unaprijed na odgovoru!

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ona se zurila i nikog nije pitala... 

No, s obzirom da po zakonu ima pravo na oslobadanje od sudskih pristojbi, kakvih troskova ce imati?

Dug je placen.

Sudske pristojbe ne bi trebala platiti jer ce dati zahtjev za oslobodenje od placanja sudskih pristojbi, a ide u grupu onih koji imaju pravo na oslobadanje.

U najgorem slucaju, sto tocno? ( osim troskova odvjetnika i jav.bilj.u tom iznosu od 300kn )

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dug je plaćen sa zakašnjenjem i već su bili opravdano nastali odvjetnički i javnobilježnički troškovi. Sud je neće i ne može osloboditi tih troškova, ali će zato imati nove troškove odvjetnika, radi pristupanja ročištu i kao i ostale troškove koje prouzroči parnica povodom prigovora. Nemate što dokazati u parnici, samo si radite dodatne odvjetničke troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjet bi bio da... što sad učini.

Nagovaram ju da traži besplatnu pravnu pomoć, ali odbija ( između ostalog pije antidepresive i kad ima loše faze vrlo je bezvoljna ). Odvjetnika neće uzimati jer ga ne može platiti.

Umjesto nje sam otišla pravniku kod nas u firmi( doduše, to uopće nije njegovo područje... ); on je rekao da dokaze da je dug ( i kamate )plaćen ima, pa tu ovrha ne može ići.

No za troškove bi ju mogla dobiti.

No tada nastupa ono o čemu sam govorila: ona nema sredstava da ju plati, i primanja kao zajamčena minimalna naknada i dodatak za tuđu njegu se po zakonu ne mogu ovršiti. Za dug od 270kn, da bi joj ovršili stan - jedinu nekretninu...? ( znam da je sve moguće...)

Znači taj dug će biti teško naplativ.

Ja sam joj predložila medijaciju. Ako suprotna strana prihvati. Da se oko toga nekako dogovore. 

( jer sam ja imala jedno iskustvo s tim, pa smatram da to nije loša ideja, ako uspije. Naravno, Holding može to odbiti... )

 

 

 

uređeno: od snowflake
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , snowflake je napisao:

Za dug od 270kn, da bi joj ovršili stan - jedinu nekretninu...? ( znam da je sve moguće...)

Mislim da pretjerujete. Zna se kad i pod kojim uvjetima je dopuštena ovrha na nekretnini. To ovdje nipošto nije slučaj. 

prije 8 sati , snowflake je napisao:

Znači taj dug će biti teško naplativ.

U pravilu su dugovi kod nas teško naplativi. 

prije 8 sati , snowflake je napisao:

predložila medijaciju. Ako suprotna strana prihvati. Da se oko toga nekako dogovore. 

Ovo je trebalo dogovarati prije prigovora. Radi se o troškovima odvjetnika i javnog bilježnika, a koji su u postupku bili opravdani, jer je dužnik propustio podmiriti dug. 

prije 6 sati , snowflake je napisao:

Savjet bi bio da... što sad učini.

Da odustane od prigovora ili žalbe, što god je dostavila, te da se postupka na sudu hitno obustavi. Potom da se pokuša izvansudski s njima dogovoriti da odustanu od troškova potraživanja. Odustati bi trebao javni bilježnik i ovrhovoditelj (ne odvjetničko društvo koje ga zastupa), te je s njima potrebno pregovarati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da. Zapravo molba, prijedlog da joj to oproste... 

Ovaj dopis sudu bi bio ok? ( najjednostavnija moguca varijanta...ili da u prilog stavi samo rjesenje suda? )

 

( uf, kak sam dobra dusa...:-D...a zao mi je zene, to je sestra moje pokojne najbolje prijateljice, a sad je u totalnoj komi...)

20190702_113319.jpg

 

Da li da tu, nazovimo molbu, salje i jav.bilj i Holdingu, ili samo Holdingu, ili samo jav.bilj.?

( osobno bih, da je o meni rijec, poslala na obje adrese... )

uređeno: od snowflake
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najviše bi bilo efekta kad bi je ona napisala, argumentirala i sve to potpisala, a kada bi Vi umjesto nje to odnijeli prvo do ovrhovoditelja, a potom i javnog bilježnika. Ne bi bilo loše kada bi tim prigodama mogli verbalno predočiti situaciju kakva je i pokušati ih udobrovoljiti da odustanu od potraživanja. Njima su ti iznosi benigni, ali su navikli da ovršenici koriste razne priče da ne podmire dug. Tako da je na Vama da im ulažete na stvarno stanje, takvo kakvo je, da se ne radi o izmišljotinama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima ( i strpljenju )!

Meni je jako teško izaći s posla, morala bi uzeti slobodan dan; no ako ja i ne odem, ona će poslati svu dokumentaciju ( rješenja Centra za soc.skrb, porezne, Ureda za soc.zaštitu itd.; trenutno se ne mogu sjetiti što sve i od kog ima), poštom, i mailom, i onda će ih telefonom kontaktirati.

Ali se nadam da ću ja uspjeti otići. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, bude tako, za sad samo poslala, pa vidjela njihov odgovor.

( sad mi je rekla da ju je, neka 3 dana nakon sto je poslala prigovor, dok je bila kod doktora pa se nije mogla javiti, zvao netko s nekog broja, probala ga je naci ali ga nema u tel.imeniku, ali je prva polovica broja identicna onom javnog biljeznika; kad je zvala - nazvala je taj dan i iduci - nitko se nije javljao )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija