Jump to content
knovak

Brakorazvodna parnica

Preporučene objave

Poštovani,
u trajanju je brakorazvodna parnica / podjela stečevine za vrijeme braka. Ima konkretno pitanje? Ukoliko supruga u parnici traži od mene određeni novčani iznos - da li ako joj dajem da uzme sve pokretnine koje su također navedene u tužbi, to ikako umanjuje sam novčani iznos koji ona traži u parnici? Ili je jedno i drugo neodvojivo - što mi malo nema smisla? Također, me zanima, ako ona gubi spor, da li se u kojem postotku vraćaju moji troškovi plaćeni odvjetniku i kako se računa taj postotak? što se konkretno smatra da ona gubi? ako je iznos parnice npr. 500 tis hrk, a ona dobije npr 300 tis, da li je ona izgubila ili kako se to gleda?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Trebali biste pojasniti o kakvom novčanom iznosu se radi, odnosno da li ona u parnici traži da joj plaćate uzdržavanje ili traži određeni novčani iznos koji se odnosi na neku štednju koja ulazi u bračnu stečevinu?

Ako u sporu ne zaključite nagodbu, bračna stečevina se dijeli pola-pola. Dakle, možete joj predložiti nagodbu na način da joj prepustite pokretnine koje traži te za vrijednost tih pokretnina umanjite novčani iznos koji traži, ali je to stvar dogovora koji možda neće biti moguć. 

Stranke snose trošak razmjerno uspjehu u sporu. Dakle, ukoliko je ona tražila 500.000,00 kn, a dobila 300.000,00 kn, onda je ona uspjela u sporu sa 60%, a vi sa 40% te će vam sukladno tome biti oboma dosuđeni i troškovi u tom postotku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala. Novčani iznos odnosi se na iznos koji traži koji smo kao skupa ulagali za uređenje kuće (koja nije bila u njezina,samo se vršilo kasnije ulaganje u istu). Za istu ne postoje neki posebni računi, tj. jako malo toga, ni približno svoti koju traži. Za pokretnine sam pristao joj dati sve što god je tražila - da li to znaći kao što ste rekli da se time umanjuje iznos koji traži? što ako ona kaže kasnije da pokretnine koje je tražila ne želi? da li je i to moguće? još samo jedno pitanje - odvjetnik nam je rekao da se troškovi koje smo njemu plaćali u nekoj mjeri vraćaju - no prema ovom ovdje zaključujem da ću morati platiti njoj + troškove suda u određenom postotku, a iznos od odvjetnika mogu zaboraviti. Ispravite me ako sam u krivu? Unaprijed se zahvaljujem!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

To što pitate ovisi kako je postavljen tužbeni zahtjev, kao alternativni (ili-ili, ili pokretnine, ili novac u vrijednosti pokretnina), ili ona traži oboje, i novac od ulaganja, i pokretnine. Za nju je moguće odustati od bilo kojeg od zahtjeva, i inzistirati na drugome, tada se iznos vrijednosti predmeta spora u toj fazi postupka umanjuje, no izračun troškova postupka se tada dodatno komplicira.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×