Jump to content
gala385

Zapošljavanje osobe na roditeljskom dopustu

Preporučene objave

Poštovani,

smije li poslodavac temeljem natječaja zaposliti osobu koja se nalazi na roditeljskom dopustu ili ista mora prekinuti korištenje navedenog prava, odnosno, odnosi li se čl. 30 ZOR-a na osobe koje koriste navedeno pravo?

Konkretno, osoba koja koristi roditeljski dopust zamjenjuje ravnatelja škole do povratka na poslove za koje mu ugovor o radu miruje tj. do prestanka mandata. Ravnatelju ističe mandat s 31.08., te posljedično i ugovor navedene zamjene. Ravnatelj je ponovno izabran i nastavlja 2 mandat s 01.09.

Htjeli bismo da osoba koja ga zamjenjuje i nastavi mijenjati u 2 mandatu.

Dakle planiramo ponovno zaposliti istu osobu na zamjenu ravnatelja pa njezinu zamjenu.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovisi kako ćete to tumačiti, odnosno kako glasi ugovor o radu te osobe - da li "za vrijeme trajanja ovog mandata" ili "do povratka ravnatelja na svoj posao". Ako ovo drugo, onda po mom mišljenju, ugovor o radu te osobe na određeno vrijeme možda ne bi trebalo niti prekidati, već nastaviti, jer nije bitno koji je mandat ravnatelja u pitanju. 

Uglavnom, moje pitanje je: kako glasi odredba o trajanju radnog odnosa za tu radnicu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po naredbi prosvjetne inspektorice, do prestanka mandata ravnatelja. Dakle moramo čitavu proceduru zapošljavanja ponovno. Pitanje je smijem li zaposliti osobu koja je na roditeljskom dopustu...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da smijete. Objavite natječaj i ona Vam dostavi dokumentaciju po kojoj udovoljava natječaju. A koje pravo će koristiti po primitku na radno mjesto, to nije predmet natječaja. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

Slažem se da formalno paše, iako je faktično govoreći upitno.

Stvar je u tome kako se gleda na temu. Objavljen je natječaj, kandidat ispunjava sve uvjete natječaja, te nema nikakvih pravnih osnova da se ne bi primio u radni odnos. A to što će po primitku ugovora o radu, on od svojih prava koristiti (roditeljski dopust, bolovanje Itd) jednostavno ne može biti razlog da ga se diskvalificira kao kandidata. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio nardev
   Poštovani,
   Imam objekt koji je izgrađen 2003 godine. Prema glavnom projektu na zadnjoj etaži nije bilo nadozida od 0.6m, ali je u stvarnosti on napravljen. Kasnije je 2015 godine cijeli objekt legaliziran, te je ishodovano rješenje od izvedenom stanju (u kojem je unesen nadozid i sve ostalo).
   S obzirom da je prošlo dosta vremena od tada, a krov je nažalost bio loše izveden, dio greda je propao te bi trebalo zamjeniti.
   Mene zanima je li mi za to treba građevinska dozvola i novi glavni projekt?
   S obzirom da se raspored greda i njihove dimenzije ne bi mjenjale, niti bi se crijep mjenjao (smao skinuo i onda nanovo stavio) mislim da bi sve ostalo u skladu sa glavnim projektom te da bi ovi radovi spadali pod pravilnik: Radovi bez građevinske dozvole, a u skladu sa glavnim projektom - točnije članak 5,6.
   Je li sam u pravu?
   Hvala na pomoći
  • objavio teacher
   molim Vas tumačenje sljedećeg:
   KOLEKTIVNI UGOVOR
   ZA ZAPOSLENIKE U OSNOVNOŠKOLSKIM USTANOVAMA
   V. ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA
   Članak 24.
   (5) Kada se u školi ukaže potreba za popunjavanjem radnog mjesta, poslodavac je dužan razmotriti ispunjava li neki od zaposlenika te škole uvjete tog radnog mjesta te ukoliko ispunjava te uvjete, ponudit će se prelazak na upražnjeno radno mjesto (u matičnoj ili područnoj školi) izmjenom ugovora o radu bez raspisivanja javnog natječaja, i to zaposleniku koji u školi radi najmanje 12 mjeseci na temelju ugovora o radu sklopljenoga na najmanje polovicu od punog radnog vremena tjedno na neodređeno vrijeme, a drugima može ponuditi.
    
   Moje konkretno pitanje je, može li učiteljica razredne nastave s pojačanim engleskim jezikom koja je zaposlena na neodređeno vrijeme na radnom mjestu učiteljice razredne nastave, samo prijeći na upražnjeno radno mjesto učiteljice engleskog jezika (zbog odlaska u mirovinu)  u istoj školi, bez natječaja, s obzirom da, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoškolskim ustanovama članak 105. (5) poslove učitelja predmetne nastave može obavljati osoba koja je završila studijski program nastavničkog smjera odgovarajućeg nastavnog predmeta na razini diplomskog sveučilišnog studija, te da učitelj razredne nastave na kojem mjestu je ova osoba zaposlena ne ispunjava uvjete za radno mjesto učitelja engleskog jezika.
    
   Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  • objavio moonie53
   Pokušat ću biti kratka i jasna: radila sam u školi na zamjeni za bolovanje godinu i pol. U ljeti je kolegica koju mijenjam prekinula bolovanje i koristila svoj godišnji čime je meni prekinut ugovor o radu. Pred nekih desetak dana kolegica je odlučila da će i dalje biti na bolovanju, što je dovelo do natječaja za isto to radno mjesto. Javila sam se (uz svu silu drugih kandidata) i na to radno mjesto nisam primljena. Primljena je mlađa kolegica koja živi na području tog grada u okviru kojeg se nalazi škola. Ja živim na području drugog grada (susjedno područje). Školski odbor se izgovara da su odlučili uzeti "domaću" curu zbog smanjenja putnih troškova iako im ta teza ne drži vodu. Naime, ja imam manje kilometara do škole nego izabrana kolegica i samim time i manje putne troškove. Roditelji su digli paniku i već navalili na ravnatelja koji se izgovara na školski odbor te su čak i pisali Ministarstvu i pravobraniteljici za djecu. Još uvijek nisam dobila rješenje, ali me zanima imam li osnove za žalbu ili da pustim Ministarstvo i pravobraniteljicu da odrade svoje (ako oni uopće mogu nešto po tom pitanju napraviti)? Hvala unaprijed na odgovorima.
 • Online korisnici×