Jump to content

razvod u inozemstvu po hrvatskom pravu


morejeslano

Preporučene objave

Živim u NIzozemskoj gdje se i razvodim. Nizozemski sud je proglasio hrvatsko pravo mjerodavnim, tako da se sad podjela imovine provodi prema hrvatskim zakonima. Sporimo se oko podjele ušteđevine. (Jedan dio ušteđevine bio je na mom računu, a drugi dio na suprugovom) Naime ja sam par tjedana prije nego je suprug zatražio razvod poklonila našoj punoljetnoj kćeri novac za kupovinu stana, i prebacila novac na njezin račun. O tome sam razgovarala i sa suprugom ali nismo napravili pismeni zapis. Sad suprug tvrdi da je to bilo bez njegovog znanja i da se on sa tim ne slaze, te da on ima pravo na pola tog novčanog iznosa jer je taj novac bio dio bračne stečevine. Moje je pitanje kakvi su hrvatski zakoni u vezi takvog poklona djetetu, dali supružnici u braku mogu neovisno jedan od drugog raspolagati novčanim sredstvima ili moraju imati pristanak supružnika?

Suprug je dva mjeseca prije nego je bez mog znanja zatražio razvod podizao veće sume novca sa njegovog računa (što je postalo vidljivo tijekom postupka razvoda iz njegovih računa) bez mog znanja, sa namjerom da  prilikom razvoda ne uđu u bračnu stečevinu. Sa tim iznosom nije ništa kupio. Dali u Hrvatskom zakonu postoji odredba da ukoliko se neposredno prije razvoda od jednog od supružnika provode radnje u namjeri da se ošteti bračna stečevina taj isti mora nadoknaditi tu štetu? Kakvi su hrvatski zakoni u vezi takvih slučajeva?

Inače nizozemski sudac je zatražio pravni savjet od sudskog instituta u nizozemskoj (IJI) jer ne poznaje hrvatske zakone.

uređeno: od morejeslano
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki supružnik samostalno može raspoloagati svojim suvlasničkim udjelom u bračnoj stečevini, ne i udjelom drugog supružnika (odnosno može uz njegovu izričitu suglasnost). No, u ovom slučaju, nešto će se pitati i kćerku, koja je sasvim sigurno bila upoznata sa situacijom, pa zna je li otac pristao na aranžman kojeg opisujete ili ne.

Glede drugog upita, zavisi na što je suprug trošio te novce. Ukoliko ih je trošio na tekuće potrebe bračne i obiteljske zajednice, ne možete ništa. Ukoliko nije, onda imate jednako pravo koje on želi ostvaiti od vas iz prvog upita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija