Jump to content
undina

Preminuo direktor d.o.o, u firmi ostao jedan zaposlenik-kako zatvoriti firmu

Preporučene objave

Direktor ujedno i stranac te jedini clan uprave je preminuo. U firmi je ostala zaposlena jedna osoba koja je ujedno bila i opunomocenik preminulog. Sprovedena je ostavinska rasprava te se nasljednik odrekao firme. Ista nema nikakvih dugovanja, u pretplati je pdv-a te je na rcn ostalo nekih 40000 kn. Pitanje glasi: osoba koja je ostala zaposlena zeli dat otkaz, na koji nacin da to provede te koji je postupak da se fidma zatvori. Mora li ta osoba poduzeti neke korake? Nemam pojma o trgovackom pravu pa ako nas mozete uputiti koji su nam daljnji koraci. Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vrlo zanimljiva situacija. Teoretski, za imovinu koje su se svi nasljednici odrekli, nasljednik postaje država, odnosno jedinica lokalne samouprave. Ako jedinica lokalne samouprave uđe u vlasničku strukturu, ona će imenovati i direktora koji će poduzeti radnje da se firma zatvori. Osoba koja je opunomoćenik može odjaviti samu sebe, po mom mišljenju, ako je to pokriveno opsegom punomoći.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znaci po vasem misljenju osoba koja je trenutno zaposlena u firmi ne moze pokrenuti likvidaciju? Kome se treba obratiti?  Otici na Trgovacki sud? Punomoc je izdana za obavljanje svih tekucih poslova, ukoliko punomoc ne obuhvaca tu mogucnost odjave, on mora i nadalje biti zaposlen dokle se ne imenuje privremeni direktor/upravitelj?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ta osoba koja je zaposlena, ako nije član društva, odnosno direktor ili prokurist društva (pa čak ni prokurist), vjerojatno nema punomoć koja bi je ovlastila na pokretanje postupaka kojima društvo prestaje ili kojima se umanjuje njegova imovina. Neka pokuša s trgovačkim sudom ili javnim bilježnikom koji ima iskustva sa statusnim promjenama trgovačkih društava, ali da, ako punomoć ne obuhvaća mogućnost odjave, mora biti zaposlen dok se ne imenuje direktor, upravitelj ili neka treća osoba koja ima ovlast zastupanja društva. Vidite čl. 103. ZTD-a.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×