Jump to content

Prijava protiv bivšeg poslodavca


bokios

Preporučene objave

Poštovani, 

bio sam radio kod poslodavca od 11/2018 do 1/2019. Novi ugovor nisam potpisao no on me još nije odjavio nakon brojnih mojih upita i molbi s mirovinskog osiguranja. Navedena mi se osoba više na javlja na telefon niti odgovara na mailove,kao ni osoba koja vodi njemu knjigovodstvo. 

Podnjeo sam pisanu prijavu drzavnom inspektoratu i poreznoj upravi radi sljedeceg:

- ne odjavljivanje s mirovinskog, te ne izdavanje obrasca eM-2P

-ne izdavanje platnih lista

-ne izdavanje potvrda o ne isplati plaća

-nikada nisam dobio ovjereni ugovor o radu, ni obrazac eM-1P

-neisplata 2 plaće

On je gradjevinski obrtnik, te mu je adresa firme prijavljena na adresi gdje mu je skladište, a radi na terenu uglavnom na moru. Zanima me sto ako ga drzavni/porezni inspektori ne nadju, jer u biti na toj adresi nema nikoga? I koliko sve ovo može trajati? Ili se može izvrsiti nadzor firme koja njemu vodi knjigovodstvo (i njih sam naveo u prijavi)? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel me može HZMO odjaviti po sili zakona ili baš njega moram čekati da on to učini? 

I drugo ako sumnjam (nemam dokaze) da me on drzi prijavljenog samo da se može prijavljivati na natječaje budući da mu je u firmi potreban inženjer gradjevinarstva (druge obmanjuje) jel mogu podnijeti prijavu policiji/DORH-u? Jer nemam drugog objašnjenja zasto to ne čini? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni u ugovoru stoji "Zaposlenik se izričito obavezuje da za vrijeme rada kod poslodavca neće za svoj račun ili za račun trećih osoba obavljati poslove djelatnosti ili iz drugih djelatnosti koje na bilo koji način konkuriranju djelatnosti poslodavca" 

Zanima me ako me on nije odjavio (ugovor je istekao, nisam potpisao novi) a ja sam se zaposlio kod novog poslodavca jel može on sta pravno poduzeti protiv mene? Jer i bivši i sadašnji poslodavac obavljaju istu djelatnost. 

uređeno: od bokios
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Da javim kako je prošlo:

Podnjeo sam prijavu Državnom inspektoratu koji je utvrdio da je vlasnik obrta postupio protivno odredbama iz:

- čl. 14. st. 5. Zakona o radu (NN 93/14. i 127/17), kažnjiv po čl. 229. st. 1 podstavak 3 i st. 2. istoga zakona, jer je utvrđeno da vam vlasnik obrta nije dostavio primjerak obrasca prijave o početku osiguranja na mirovinsko osiguranje i obrasca prijave na zdravstveno osiguranje

- čl. 112. st. 1 točka 2. i 3. Zakona o mirovinskom osiguranju (NN 157/13. i 151/14, 33/15, 93/15, 120/16, 18/18, 61/18, 115/18) kažnjiv po čl. 172. st. 2 točka 5 istoga zakona jer je utvrđeno da vlasnik obrta nije izvršio prijave tijelu mirovinskog osiguranja  u zakonskom roku (najranije 8 dana prije početka rada). Za vas i druge radnike (2) nije izvršio prijave o prestanku osiguranja  u zakonskom roku od 24 sata od prestanka rada, odnosno radnog odnosa.

- čl. 4 st. 1 Zakona o minimalnoj plaći (NN 118/18) kažnjiv po čl. 10. st. 1. i 2. istog zakona, jer je utvrđeno da vlasnik obrta nije Vama i drugim radnicima (2) isplatio dospjele, zakonom propisane minimalne plaće

- čl. 93. stavak 2. Zakona o radu (NN 93/14. i 127/17.) kažnjiv po odredbama iz čl. 229. st. 1. točka 34 i st. 2. istog Zakona, jer je utvrđeno da Vama i drugim radnicima (2) vlasnik obrta nije dostavio obračune neisplaćenih plaća)

Povodom utvrđenih prekršaja poduzete su zakonske mjere pokretanjem prekršajnog postupka Optužnim prijedlogom kod Općinskog suda te je obraviješteno na nadležno postupanje Ministarstvo financija, Porezna uprava.

 

Nakon što sam dobio obračune neisplaćenih plaća, podnjeo sam zahtjev za prislinu naplatu u Fini.

 

Sljedom navedenoga bivši poslodavac mi prijeti tužbom za nastalu štetu.

Mene zanima me ako me on nije odjavio (ugovor je istekao, nisam potpisao novi) a ja sam se zaposlio kod novog poslodavca jel može on sta pravno poduzeti protiv mene? Jer i bivši i sadašnji poslodavac obavljaju istu djelatnost (Zakonska zabrana natjecanja).? U ugovoru mi stoji:  "Zaposlenik se izričito obavezuje da za vrijeme rada kod poslodavca neće za svoj račun ili za račun trećih osoba obavljati poslove djelatnosti ili iz drugih djelatnosti koje na bilo koji način konkuriranju djelatnosti poslodavca" .

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, bokios je napisao:

Mene zanima me ako me on nije odjavio (ugovor je istekao, nisam potpisao novi) a ja sam se zaposlio kod novog poslodavca jel može on sta pravno poduzeti protiv mene?

Po isteku ugovora, on Vas je bio dužan odjaviti. Također, novi poslodavac Vas je sa sklapanjem ugovora bio dužan prijaviti. 

, bokios je napisao:

U ugovoru mi stoji:  "Zaposlenik se izričito obavezuje da za vrijeme rada kod poslodavca neće za svoj račun ili za račun trećih osoba obavljati poslove djelatnosti ili iz drugih djelatnosti koje na bilo koji način konkuriranju djelatnosti poslodavca" .

Istekom ugovora i prestankom rada kod tog poslodavca, ne može se smatrati da ste zaposleni kod njega. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija