Jump to content
nataša5

Donacija firmi

Preporučene objave

Pozdrav,

situacija je sljedeća, tvrtka iz Hrvatske koja inače posluje isključivo s inozemstvom, trenutno je u mirovanju radi bolesti direktora ( koji je i jedini zaposleni). Tvrtka s kojom je dosta poslovala iz Njemačke želi uplatiti neku vrstu donacije hrvatskoj tvrtci kao pomoć zbog bolesti i da lakše nakon 2 godine pokrene nazad poslovanje. Da li je to moguće i kako se to porezno tretira?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, moguće je. Porezna neće specijalno tretirati tu uplatu. Tko god vodi knjigovodstvo, postupit će na sljedeći način: proknjižit će priljev novca na žiro-račun na dugovnoj strani  i prihod od donacija na potražnoj strani. Ako je to i jedini prihod u toj godini i recimo da nema drugih rashoda, na taj iznos na kraju godine treba platiti 12% poreza na dobit. S ostatkom novca firma raspolaže normalno za daljnje poslovanje i svrha te donacije je ispunjena. 

Pretpostavka je da će tvrtka iz inozemstva izdati odgovarajuću ispravu koja vjerodostojno opisuje o čemu se radi i koja ovdje služi kao isprava za knjiženje. 

Dakle, što se tiče tvrtke iz RH, sve je ok. Nećemo previše brinuti za tvrtku iz Njemačke, ali moguće je da će ona u svojoj državi na to platiti nekakav porez. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×