Jump to content

Izračun doprinosa za paušalni obrt (sekundarna djelatnost, nepuna godina)


l0pata

Preporučene objave

Pozdrav!

Nov sam na ovom forumu pa se unaprijed ispričavam ako je ovakvo pitanje već bilo postavljeno, no pretragom na internetu nisam uspio dobiti odgovor na svoje pitanje. Također se ispričavam ukoliko je tema postavljena na krivom odjelu foruma.

Planiram otvoriti obrt s paušalnim oporezivanjem koji bi poslovao s jednom tvrtkom od 1.9.2019. do 31.12.2019. U tom razdoblju ta tvrtka bi mi uplatila cca. 84 000 kuna što bi me na razini godine smjestilo u prvi paušalni razred, no u razgovoru s jednim savjetnikom rekao mi je kako se izračun paušalnog razreda vrši tako da se izračuna prosjek primitaka u ta 4 mjeseca, a zatim pomnoži s 12 kako bi se dobili ukupni godišnji prihodi. Ukoliko se zaista na taj način računa paušalni razred, ispada da bih bio u 5. paušalnom razredu (cca. 252 000 kn), a samim time porez i prirez bi mi se povećali za nekih 3500 kn na godišnjoj razini. Ono što me zanima je postoji li mogućnost da na kraju godine porezna vidi da su moji stvarni primici ipak bili unutar prvog razreda te na taj način dobijem povrat poreza (ili da ga uopće ne uplaćujem više ukoliko prilikom otvaranja obrta prijavim kako će moji ukupni primici biti manji od 85 000 kn). Još uvijek sam laik u svemu ovome, no ovakav način mi se čini apsurdan jer bi to značilo da osoba koja za jedan mjesec zaradi 30 000 kn, a zatim ostalih 11 mjeseci ne zarađuje ništa - teoretski na razini godine zarađuje 360 000 kn te zbog toga uplaćuje više iznose poreza, a u praksi je taj iznos daleko manji.

Druga stvar koja me zanima je sljedeća: obzirom da bi mi taj obrt bio sekundarna djelatnost, odnosno da bih zadržao radni odnos u državnoj tvrtki, koliki bi bio iznos mojih doprinosa? Pretragom interneta naišao sam na niz oprečnih informacija. Ono što sam zadnje vidio je da se i doprinosi u takvom slučaju izračunavaju na temelju paušalnih razreda. Ukoliko je izračun paušalnog razreda stvarno onakav kako sam doznao od savjetnika (i naveo iznad) i ovdje bih se našao u situaciji da moram platiti doprinose više nego što sam očekivao.

Nadam se da sam bio jasan te unaprijed zahvaljujem svima na podijeljenim iskustvima i/ili savjetima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjetnik bi trebao malo bolje objasniti o čemu se radi. Zaista se tako računaju paušalni razredi, ali za plaćanje predujma. Po konačnom obračunu se uvijek gleda ono što je realno ostvareno i to je osnovica za obračun poreza i doprinosa. Drugim riječima, ako plaćate veće predujmove poreza na dohodak nego što je na kraju ostvareno, onda na kraju (nakon podnošenj PO-SD obrasca) dobijete preplatu pa imate pravo tražiti povrat ili preknjiženje. 

Dakle, i za poreze i za doprinose na kraju se gleda ono što je ostvareno, a kriteriji za određivanje visine predujma nemaju veze s tim, kao što ste i sami logično zaključili. 

Što se tiče doprinosa, budući ste već u radnom odnosu, plaćate ih jednom godišnje prema ostvarenom rezultatu poslovanja, odnosno razredu paušala u kojem se nalazite. Ako ste u prvom paušalnom razredu, onda vam je osnovica za obračun doprinosa 12.750,00 kn i na nju se primjenjuju stope doprinosa (MO i 7,5%, MO II 2,5%, ZO 7,5%). O tome dobijete rješenje jednom godišnja, izdaje se uz rješenje po PO-SD obrascu, podaci za uplatu pisat će na rješenju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija