Jump to content

Otvaranje J.D.O.O ili D.O.O ?


Mrkk1950

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima zanima me ovako:- Radim preko HRV agencije u jednoj firmi(u Sloveniji) a živim u Zagrebu..E sada sinula mi je ideja sa jednom osobom otvorit J.d.o.o s time da je moj početni kapital kojeg imam 60.000kn ,ova druga osoba ce izvuci poticaj za mlade poduzetnike 110 000kn za 2 zaposlenih(oboje imamo 24 godine) ..Sva dobit nakon rashoda bi se dijelila na 50-50.
Mene zanima sada ovo-Ja ne mislim davati otkaz u svojoj firmi nego bih ja normalno radio,imao bih zaposlenu osobu koja mi je suvlasnik i neka random osoba a sa strane imao svoju tvrtku gdje bi ja bio direktor(ili vlasnik ne znam točno koja bi bila moja pozicija u novopecenoj firmi)
Ja sam normalni porezni obveznik, sa mjesecnim placanje doprinosa,prirez,porez na moju placu to sve stoji.
Jel ja moram sebi ISTA uplacivat mjesecno ili je dovoljno sto radim ?
Mogu obnašat funkciju direktora a imam posao za stalno na drugom mjestu?
Ta osoba ce vodit sve oko toga i zaposlit se preko te firme(jer mora radi poticaja za mlade) onda ta osoba ne moze biti u vecoj funkciji nego ja?
Kod javnog biljeznika se to sve da dogovorit da se dobit dijeli na 50-50 pa onda nema nikakve veze tko je na kakvoj poziciji?
Moze pomoc milijun pitanja i milijun odgovora :D
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao vlasnik poslovnog udjela u firmi, nemate nikakve doprinose niti poreze, samo porez na dobit ako ćete na kraju poslovne godine imati dobit i htjeti si je isplatiti (do 3.000.000,00 kn je porez na dobit 12%). Možete čak biti i direktor, a isplaćivati si neoporezive primitke, poput putnih troškova, regresa, božićnice i sličnoga. Osoba koja će dobiti poticaje bi trebala biti direktor i vlasnik, ali mogu biti dva direktora, ali tada to ne može biti j.d.o.o. (jer on može imati do pet članova društva i samo jednog člana uprave, odnosno direktora), nego samo d.o.o., ali Vi imate dovoljno novca da možete uplatiti temeljni kapital od 20.000,00 kn.

Svakako sastavite društveni ugovor o tome koja su prava i obveze jednog i drugog člana, jer ćete se inače potencijalno naći u pat-poziciji ako jedan ne može odlučivati bez drugoga, ili bez suglasnosti drugoga. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija