Jump to content

Poboljšice na nekretnini


IvyZg1

Preporučene objave

u zgradu nam se nedavno doselio novi stanar, koji ima dijete 100% invalida, u polurazizemni stan. Dakle zgrada je sa 9 stanova bez lifta.

 

Svjesno je to odabrao jer je znao da ce na temelju invaliditeta nesto iskamciti, pokusao je iskamciti terasu od 20 m2. Kako to nije proslo sad bi se zadovoljio i samo s busenjem vrata u vanjskom zajednickom zidu kako bi dobio prolaz (taj prijedlog su ga molili stanari da potpise od pocetka i nije htio)

 

Koliko je potpisa potrebno skupiti da se probija vanjski zajednicki zid, za potrebe samo jednog stanara tj ulazak u njegov stan? Zakon o gradjenju i pravilnik o jednostavnim gradjevinskim radovima predvidja busenje bez gradjevinske dozvole ako je to u skladu s glavnim projektom, ja ne znam jel u skladu ili nije.

 

ALI clanak zakona na koji se poziva je 87. koji kaze:

Izvanredni poslovi

Članak 87.

(1) Osim za one poslove koji se i inače smatraju izvanrednim poslovima, za donošenje odluke o poduzimanju poboljšice zajedničkih dijelova i uređaja nekretnine potreban je pristanak svih suvlasnika nekretnine.

(2) Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga članka, ipak nije potreban pristanak svih ako suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova odluče da se poboljšica učini, a da će oni sami snositi troškove ili se ti troškovi mogu pokriti iz pričuve, ne ugrožavajući time mogućnost da se iz pričuve podmire potrebe redovitoga održavanja, te ako te poboljšice neće ići suviše na štetu nadglasanih suvlasnika.

(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, pristanak svih suvlasnika nije potreban ni za poboljšicu kojom se na zajedničkim dijelovima i uređajima nekretnine osigurava nesmetan pristup, kretanje i rad osobama smanjene pokretljivosti.

 

 

Pitanje ove poboljsice odnose li se na poboljsice na zajednickim dijelovima za sve stanare? po mojem razumijevanju to je tako, a ne samo za jednog stanara.

 

AKo zeli busiti zid smije li to bez potpisa SVIH stanara?

 

hvala puno na mozebitnom odgovoru :)))

 

 

p.s. u slucaju lifta pretpostavljam da bi vecina bila dovoljna, a zakon opet tu predvidja neke kombinacije oko snosenja troskova, opcija lift nikad nije niti dosla na red jer covjek zeli dodatne kvadrate zapravo, za trocikl (on i zena i malo dijete zive sad u stanu od 75m2 i jos im treba prostora)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče pristupa i suglasnosti, tu je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u čl.87 st.3 jasan. Dakle ne treba suglasnost svih suvlasnika. Nadalje, Zakon o gradnji i Pravilnik izveden iz njega propisuje u čl.3 da se bez glavnog projekta i građevinske dozvole mogu izvoditi radovi,

6. Na stubama, hodnicima i drugim prostorima na pristupima građevini i unutar
građevine te na javnim površinama radi omogućavanja nesmetanog pristupa i kretanja
osobama s
teškoćama u kretanju ako se time ne narušava funkcija i namjena građevine, ako se ne utječe na ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu ,ehaničke otpornosti i stabilnosti ili sigurnosti u slučaju požara ili zadovoljavanje lokacijskih uvjeta, te na denivelaciji, ugradbi zvučnih semaforskih uređaja i ugradbi taktilnih površina u građevinama na javno-prometnim površinama.

Također u čl.4 bez građevinske dozvole ali u skladu sa glavnim projektom mogu se na postojećoj zgradi dodavati novi vanjski i unutarnji prozori, vrata idrugi otvori u nosivim zidovima.

Prema tome, što se tiče građevinske strane za izgradnju pristupa osobama s teškočama u kretanju ne treba ništa, ali za dodavanje vrata u zajedničkom nosivom zidu potrebno je izraditi glavni projekt.

 
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najprije se zahvaljujem na odgovoru.

s gradjevinske strane price potrebno je izraditi glavni projekt? a sto je to? tko to izradjuje?  da ne bi covjek mislio da je to stari glavni projekt po kojem se zgrada gradila?

 

a zakon o vlasnistvu omogucuje samo uz potpis vecine. dakle ne moze kako hoce i sto hoce ako mu vecina ne da potpis jel tako?

 

zahvaljujem na odgovoru

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, IvyZg1 je napisao:

s gradjevinske strane price potrebno je izraditi glavni projekt? a sto je to? tko to izradjuje? 

Da. To je ukratko skup međusobno usklađenih projekata kojima se daje tehničko rješenje građevine i radova. Izrađuje ga ovlaštena osoba strukovnog naziva ovlašteni arhitekt tj. u biti ovlašteni arhitektobski ured.

 

prije 1 sat , IvyZg1 je napisao:

da ne bi covjek mislio da je to stari glavni projekt po kojem se zgrada gradila?

Ne, nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem puno, jer ja to nisam uspjela shvatiti......o kakvom glavnom projektu se tu prica....mislila o starom.

 

pa da to daje stvari ipak na ozbiljnosti. nije busit vrata na zidu zgrade samo tako.

 

p.s. pa da ubace koju rijec vise u te zakone bilo bi nekad jasnije sto je pisac htio reci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija