Jump to content
Sign in to follow this  
NutCoco

Plaća direktora

Preporučene objave

Osoba je direktor u prvom društvu, ali je zaposlena samo u drugom društvu uz bruto plaću 4.000,000 kn, manju od propisane direktorske (5.491,20 kn za 2019.).

Našao sam mišljenja da je dovoljno da se osoba zaposli i u prvom društvu u nepunom radnom vremenu ili u dopunskom radu uz bruto plaću od 1.491,20 kn te da se takvom kombinacijom dođe do propisane direktorske plaće.
Ali mi neki kažu da u takvom slučaju prvo društvo, u kojem je osoba direktor, mora platiti doprinose na punu propisanu direktorsku plaću 5.491,20 kn, bez obzira što drugo društvo istovremeno plaća doprinose na 4.000,00 kn.

Što je točno?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, NutCoco je napisao:

Ali mi neki kažu da u takvom slučaju prvo društvo, u kojem je osoba direktor, mora platiti doprinose na punu propisanu direktorsku plaću 5.491,20 kn, bez obzira što drugo društvo istovremeno plaća doprinose na 4.000,00 kn

Nejasno mi je zašto tako kažu. Jesu li ponudili neki propis iz kojeg se to vidi?

Naime, trgovačka društva što se njih samih tiče uopće ne moraju imati zaposlenih. Dakle, ne može se nijednom trgovačkom društvu nametati da plaća doprinose na propisano direktorsku plaću, za to ne postoji mehanizam. Naravno, u propisima stoji da je obveznik obračuna i uplate društvo, međutim, to je nešto drugo. Ako je direktor osiguran na godišnjoj razini na manju osnovicu, Porezna uprava utvrđuje obvezu plaćanja razlike doprinosa upravo tom direktoru, a ne firmi. Tako plaćeni doprinosi ne mogu biti priznati trošak (rashod) firme, jer terete direktora kao fizičku osobu. 

Po meni, intencija zakonodavca ovdje je bila da se direktori (članovi uprave) osiguraju na plaću koja na godišnjoj razini nije manja od minimalno određene, bez obzira gdje radili. Sjećam se da je nešto vrlo slično bilo i na e-Savjetovanju:

Poštovani, Radim u dvije tvrtke na pola radnog vremena i plaća mi je veća od minimalne u obje tvrtke. Uredno odradim svojih 40 sati tjedno i za to platim poreze i doprinose. Ujedno sam i direktor u jednoj od te dvije pa Vas sad pitam zbog čega bi trebao biti kažnjen većim doprinosima u toj tvrtki koga ja to varam? Hoću li ja u redu za čekanje kod doktora vikati da sam direktor pa ići preko reda mislim da ne. Stvarno neozbiljan prijedlog zakona. Znači direktori koji rade na osam sati u tvrtki ili tvrtkama nemaju obvezu većih doprinosa po novom prijedlogu zakona a ne samo oni zaposleni u toj tvrtki u kojoj su direktori. Država ne smije braniti rad u više tvrtki kad zakon o radu to dozvoljava. S poštovanjem

Prijedlog se prihvaća. Predložena odredba mijenja se na način da se predlaže propisivanje minimalne godišnje osnovice za obračun doprinosa u iznosu umnoška prosječne plaće, koeficijenta 0,65 i brojke 12 razmjerno razdoblju u kojemu je obnašana dužnost člana uprave trgovačkog društva i/ili izvršnog direktora trgovačkog društva i/ili upravitelja zadruge. Godišnjim obračunom će se utvrditi eventualna razlika doprinosa za uplatu po rješenju Porezne uprave. Na opisani način predložena promjena ni na koji način neće utjecati na one članove uprava koji i danas obračunavaju doprinose na osnovicu obračunatu primjenom koeficijenta 0,65 na prosječnu bruto plaću prijavom na puno radno vrijeme ili ostvaruju bruto plaću višu od navedene osnovice.

Dakle, ako postoji neka osoba X koja je u firmi F prijavljena kao član uprave/direktor, onda se na kraju godine u Poreznoj upravi iz JOPPD obrazaca po stjecatelju gleda da li je ta osoba prosječno na godišnjoj razini platila manje ili jednako/više doprinosa nego što to propisuju odredbe Zakona o doprinosima za članove uprava kada se uzmu o obzir sve moguće vrste osiguranja. 

Logično je da se sve svodi na godišnju razinu, jer neke osobe mogu raditi u više firmi na nepuno radno vrijeme, neke mogu biti nezaposlene dio godine, a u ostatku godine plaćati doprinose veće od propisanih i na kraju opet zadovoljiti uvjete iz Zakona o doprinsima:

Članak 187.e

Godišnja osnovica za obračun doprinosa utvrđuje se kao razlika između osnovice na koju su doprinosi utvrđeni prema osnovi osiguranja temeljem koje je prijavljen kao obvezni osiguranik i najniže osnovice za člana uprave, izvršnog direktora, likvidatora i upravitelja zadruge iz članka 21. stavka 2. ovoga Zakona odnosno članka 37. stavka 2. ovoga Zakona.

Članak 187.f

(1) Razdoblje mjerodavno za obračun doprinosa je razdoblje od imenovanja do opoziva člana uprave, izvršnog direktora, likvidatora i upravitelja zadruge odnosno do nastupa pravnih učinaka otvaranja stečajnog postupka i/ili likvidacije trgovačkog društva odnosno zadruge, prema podacima iz nadležnog sudskog registra.

(2) Kada se doprinosi obračunavaju prema osnovici iz članka 187.e ovoga Zakona, a razdoblje mjerodavno za obračun doprinosa kraće je od kalendarske godine, iznos godišnje osnovice razmjeran je broju dana za koje se utvrđuje obveza.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×