Jump to content
Introspective

Prag stjecanja od 77.000kn za paušalne obrte

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Istražujem sve moguće propise vezane za poslovanje paušalnog obrta sa inozemstvom pa sam naišla na pojam praga stjecanja od 77.000kn. Prema onome šta sam pročitala prilikom kupnje dobara iz zemalja EU ukupne vrijednosti do 77.000kn godišnje ne plaća se PDV u HR.

Meni bi trebalo pojašnjenje tih mogućnosti i kako to porezno i pravno funkcionira s obzirom da tek planiram otvaranje obrta i nemam nikakvih iskustva s tim porezima i slično.

1. Što sve spada pod ta dobra koju se može može kupiti i za koju se ne plaća PDV?

2. Da li ovdje mogu spadati usluge hostinga, Facebook i Google oglašavanja? Negdje sam naišla da se na uslugu facebook oglašavanja obavezno plaća PDV?

3. Da li ovdje spada i kupovina softwarea u EU?

4. Ako meni tvrtka od koje kupujem software na računu napiše "reverse charge", šta to znači ? Da li ja u tom slučaju moram platiti PDV iako nisam dosegla prag stjecanja od 77.000kn?

5. Ako mi izdaju račun bez "reverse charge" šta onda? Da li to znači da su oni u tu cifru zaračunali PDV svoje države? Da li u tom slučaju ta kupovina ulazi u taj prag stjecanja od 77.000?

5. Ako ja kupujem software u nekoj tvrtki u EU i ako oni meni zaračunaju svoj PDV, da li ja opet moram platiti PDV u HR?

6. Ako je dajem uslugu van HR da li ja moram navesti na računu "reverse charge" iako nisam u sustavu PDV-a?

7. Šta je sa zemljama trećeg svijeta (van EU)? Ako kupim neku uslugu ili robu iz zemalja trećeg svijeta da li plaćam PDV u RH?

8. Ako prodam nešto u zemlje trećeg svijeta da li moram na računu navesti "reverse charge"?

 

Planiram otvoriti obrt uz potpore HZZ-a. I sad, pošto oni financiraju i PDV na robu i usluge, a neznam kako stoje stvari sa tim plaćanjem, ne znam da li je moguća sljedeća situacija. Ako bi platila robu i usluge vam HR sa PDV-om, da li nakon toga mogu koristiti taj prag stjecanja od 77.000kn? Drugim rječima, ako slučajno platim jednom PDV da li se smatra da ja ne koristim taj prag i da mi onda to neće više biti omogućeno? I kako onda prijaviti poreznoj PDV na račun iz inozemstva?

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dodao bih samo da ako primate i/ili pružate usluge iz EU morate se upisati kao mali obveznik PDV-a, a to će kod vas biti slučaj, jer se namjeravate oglašavati, kupovati softver i druge stvari koje su oporezive PDV-om prema mjestu sjedišta primatelja usluge. Prag stjecanja za vas nema baš veze, jer ćete daleko prije dočekati upis u VIES po ovoj drugoj osnovi primanja/obavljanja usluga u EU. Ako kupujete softver od neke firme u EU oni vam ne mogu zaračunati svoj PDV ako ste u VIES bazi, a morate biti. 

Kad vam netko izda račun sa klauzulom 'reverse charge' to znači da na vas prebacuje obvezu prijavljivanja i plaćanja PDV-a i da nisu zaračunali PDV svoje zemlje. 

Za treće zemlje (netko bi se mogao uvrijediti na 'zemlje trećeg svijeta :) ) vrijedi isto kao i u EU, samo što nema korištenja PDV-ID broja odnosno VIES baze. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala vam na brzom odgovoru! :)

Poreznu sam zvala 10 puta, čekam odgovor na mailove već tri tjedna i ništa od toga. Prilikom poziva nisu mi znali ništa reći, štoviše prema ovim saznanjima sve su mi krivo rekli - nisu znali što spada pod taj prag stjecanja.

Da, pitanje se odnosilo na treće zemlje, vidim da ste odmah shvatili o čemu se radi. :)

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×