Jump to content

lažno svjedočenje


artus

Preporučene objave

u parničkom postupku tužitelj je doveo svjedoka koji je lažno svjedočio u korist tužitelja . Tom lažnom izjavom koju ničim nije potkrijepio osim na " relata refero " odnosno iznio je ono što je čuo od tužitelja bez ikakvi relevantnih dokaza i činjenica .  Budući da ishod procesa značajno ovisi o tome svjedoku želio bih protiv njega podnijeti kaznenu pijavu. Komu ?.  Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaznena prijava, općenito govoreći, može se dati usmeno na zapisnik općinskom državnom odvjetništvu (ili policiji, ali bolje ODO). Međutim, ako želite čuti i mišljenja, neće biti utvrđeno kazneno djelo davanja lažnog iskaza, jer je točno i istinito da je on neki sadržaj čuo od tužitelja, posebno ako nije svjedočio da je sam prisustvovao navedenom događaju, odnosno da o događaju ima neposredna saznanja. Dakle, to po meni ne bi bio lažni iskaz. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na Vašemu ljubaznom odgovoru ( kojega sam razumio u cijelosti ), pa bi rado znati ako tužitelj govori neistinu a njegov svjetok po njegovom naputku tu istu laž ponvalja na Sudu možete li mi reći što mi je činiti , jer ako Sud prihvati njihove izjave bez bez potkrijpljenih relevantnih dokaza i činjenica bojim se da se takovo suđenje može pretvoriti u farsu,  budući da ja nemm takvih svjedoka koji se bave prepričavanjem " rekla, kazala ". U tome slučaju koji mi je pravni lijek. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala, pomogli ste mi dočarati jasniju sliku o svjedocima, još samo jedno pitanje : smatra li se fotografija učinkovitim dokazom koja demantira lažne iskaze svjedoka, a koju bi želio još u vrijeme procesa predočiti , to jest ima li fotografija snagu dokaza na sudu. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što kada u parnčnom postupku, svjedok izjavljuje sve suprotno u odnosu na ono što je izjavljivao na početku postupka zapravo kada je bio tužen,,(prihvatio se svog nasljednog dijela imovine,protivio se tužbi,svoj nasljedni dio darivao,,)dakle sve suprotno u odnosu na prethodne materijalne dokaze,naknadno promijenjeno mišljenje"dogovor s tužiteljem", dali tu ima temelja ići s tužbom za lažno svjedočenje, budući je isto u suprotnosti s prethodnim materijalnim dokazima.

Hvala

lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Molim da mi netko odgovori na slijedeće:

"Gospodin" je lažno prijavio kazneno djelo i lažno svjedočio protiv mene, zbog čega sam proveo u pritvoru 5 mjeseci. Nakon 5 mjeseci stigao je nalaz ovlaštenog sudskog vještaka iz kojeg je vidljivo da ja nisam počinio kazneno djelo za koje me se tereti i da je "gospodin" lažno svjedočio te je naloženo da me se ima odmah pustiti iz pritvora. Zanima me da li će "gospodin" dobiti zatvorsku kaznu zbog lažne prijave i  lažnog svjedočenja (moj odvjetnik je podnio kaznenu prijavu DORH-u). O čemu ovisi visina njegove kazne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija