Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

stjepan1986

Račun umrlog prebačen na živog

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam jedan jako neobičan slučaj, pa me zanima kako najbolje postupiti. Moj (istoimeni) djed je naime plaćao HRT pretplatu i prije 10 godina je umro. Moji roditelji na žalost ga nisu odjavili nego su plaćali dulje vrijeme i nekako odlučili (znam da nije bilo baš pametno s njihove strane) plaćati jer je on mrtav. Ja sam živio na drugoj adresi 6 godina i okolnosti su me dovele da opet živim s roditeljima godinu dana. Ja nisam uopće znao da oni te uplatnice bacaju, iako priznajem da mi jesu jednom spomenuli, ali ja nisam uopće razmišljao o tome (svjestan sam da nisam potpuno nevin u priči). No... Prije šest mjeseci ja sam odselio od njih.

 

Danas dobijem na svoju novu adresu, jel'... Ovrhu za šest mjeseci u razdoblju kad sam živio tamo (nakon što sam nazvao odvjetnički ured, saznao sam da imam još dvije, plus u HRT-u tvrde da mi računi se i dalje gomilaju). Moje i djedovo ime je isto, ali znamo da su uputnice bile za djeda jer su mu izostavljali "j" iz imena (pisalo je Stepan umjesto Stjepan)... Dakle meni je sad stigla ovrha na njegov PRB, s njegovim (pogrešnim) imenom, ali tu je moj OIB. Ja sad pokušavam razumjeti obje strane, no ekipa iz HRT-a znate koliko je susretljiva (spustili su mi slušalicu i nisu htjeli objasniti kako je došlo do zabune niti kako srediti taj slučaj). Ja sam voljan platiti ovrhu, nije mi to neki problem, ali me zanima kako odjaviti sad pokojnog djeda ako piše njegovo ime i njegov PRB, a moj OIB... Kako je to moguće? Ako zaokružim na odjavi "smrt pretplatnika", kako mogu tvrditi točnost podataka, kada nije uneseno niti (njegovo) točno ime, a HRT je nekako promijenio njegov JMBG u moj OIB...

 

Bilo kakav savjet je dobrodošao. Hvala unaprijed.

Stjepan

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako rješenje o ovrsi koje ste zaprimili ne glasi točno na Vaše ime, prezime i OIB, tada niste dužni plaćati tu ovrhu. Sada samo trebate pravovremeno dostaviti kvalitetno sročen prigovor i po njemu bi sud trebao obustaviti postupak, jer to rješenje o ovrsi glasi na nepostojeću osobu. Na taj način bi se riješili svih dugova na ime ove pristojbe, jer takav korisnik ne postoji. I roditelji neka ništa ne plaćaju na potraživanje korisnika koji ne postoji. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Hvala na odgovoru. Na žalost na ovrsi piše moje ime i OIB, ali je PRB od pokojnog djeda. Ma već sam ja platio ovrhu da se riješim mafije, samo me zanima kako da se to uredno odjavi i da riješim pokojnika muka plaćanja HRT-u.

Hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Morat ćete ih kontaktirati i utvrditi tko je korisnik, Vi ili pokojnik. Putem prigovora je bila prilika da to rasčistite, a kako ste dug podmirili, sada Vam ne preostaje ništa drugo nego da ih kontaktirate.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×