Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Lina2604

Poništen natječaj

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me sljedeće. Na natječaju za posao prošla sam cijeli selekcijski postupak te dobila ponudu i nakon toga Odluku o zaposlenju. Po toj odluci dala sam otkaz u sadašnjoj firmi te dostavila novom poslodavcu svu dokumentaciju  i potvrde koje su  me tražili . Nakon mjesec dana od odluke dobivam poziv da dođem kod novog poslodavca na još jednu internu proceduru potrebnu za zapošljavanje. Dolazim tamo na dan koji su me zvali i dobivam Odluku o poništenju mog odabira zbog navodnih neslaganja između CV-a i ispisa iz evidencije staža. Problem je u tome što zbog postupka likvidacije u kojem se nalazi društvo u kojem radim posljednje dvie godine primam plaću preko drugog društva. Pokušavam objasniti gospodi da imam dokaz da je Ugovorom o poslovnoj suradnji sklopljen dogovor između dva društva i da ja nisam ništa lagala o svojem sadašnjem poslodavcu tj. da radim za isto drušvo samo preko drugog primam plaću. No oni mi govore da je Odluka poništena i da zbog gubitka povjernja u mene ne mogu tamo raditi. Zanima me da li je moguće donijeti ovakvu Odluku uz ovakvo opravdanje. Naime ja nisam lagala o svom radnom iskustvu i poslodavcu a jedina greška je ta što nisam naglasila da je zbog likvidacije došlo do promjene isplatitelja plaće. Zanima me nisam li zakonski trebala biti pozvana da se ocitam na uočena neslaganja između CV-a i ispisa staža. Pitala sam zašto me nitko nije obavijestio o donešenoj odluci tjedan dana iako su znali da sam u sadašnjoj  firmi u otkaznom roku zbog njih, ali odgovor nisam dobila. Zanima me kakva su mi prava u ovom slučaju i da li sam stvarno napravila takav propust da imaju ovlasti ukinut svoju Odluku mjesec dana nakon donošenja.

Hvala.

Lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Samo o ponistenju odabira mene kao kandidata. Na niti jedan propis se na pozivaju nego samo piše da zbog lošeg početka i neiskrenosti ne bi mogli ostvariti povjerenje u mene i sa mnom raditi. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

To bi bilo nešto kao poništenje odabira kandidata, a ne natječaja u cijelosti. Na temelju kakve odluke ili pisane obavijesti ste Vi shvatili da ste dobili posao, odnosno na temelju čega ste odlučili dati otkaz kod prethodnog poslodavca?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Na temelju Odluke njihove Uprave i ponude koju su mi poslali. Rekli su da je to dovoljno a sada to osporavaju zbog navodnih neregularnosti koje sam navela. Nitko me nije obavjestio da je Odluka poništena dok nisam došla do njih. Tada su mi rekli da je poništeno i dali Odluku. Nitko me prije toga nije kontaktirao niti pitao da im bilo sto pojasnim. Samo su rekli da je Odluka takva i da je konačna.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Trebalo je prije otkaza kod prijašnjeg poslodavca, kod ovog novog tražiti nekakav ˝čvršći˝ dokument u vidu rješenja o prijmu, ugovora o radu... Bojim se da ćete ovo teško pobijati, jer realno Vi s njima niste zasnovali radni odnos, oni Vama ne otkazuju ugovor o radu. Doveli su Vas u zabludu, i nastala Vam je šteta. E sada, koliko ste spremni to istjerivati u nekakvom budućem sudskom postupku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Striktno teoretski govoreći, na ugovor o radu se primjenjuju odredbe Zakona o obveznim odnosima. Oni su Vama dali ponudu za sklapanje ugovora o radu, Vi ste ponudu prihvatili. Prihvatom ponude, ugovor je sklopljen. Ponuda se može povući samo ako je povučena prije prihvata ili istodobno s njom. Teoretski, ali striktno teoretski, Vaš je ugovor o radu bio sklopljen već u trenutku kad ste prihvatili njihovu ponudu, iako nije bio sklopljen u pisanom obliku. 

Međutim, kao što Borbena kaže, ugovor o radu nije sklopljen i pošto su ugovorni odnosi u svojoj biti dobrovoljni, Vi ne možete natjerati poslodavca da zaista i sklopi s Vama ugovor o radu. Međutim, možete ga tužiti, ili mu zaprijetiti tužbom za naknadu štete ukoliko ne provede odluku o zaposlenju Vas kao kandidata, po osnovi da su bezrazložno povukli ponudu koju ste Vi već prihvatili, a što možete i dokazati.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×