Jump to content

Izmjena skrbnistva


Valentina V.

Preporučene objave

Pozdrav!

Molim odgovor posto vec dugo razmisljam o tome sto uciniti.Nakon rastave slozila sam se da djeca ostanu s ocem radi skole jer su vec veceg uzrasta i sami su tako izrazili zelju a ja sam iselila nekih 7 km dalje.Rastava bila sporazumna i odluceno je da cu davati ocu 1 200 kn s cim sam se slozila s mislju da Ce se vise angažirati oko djece medutim ja vise ne vidim u tome smisla jer ja po djecu odlazim svaki dan poslje skole i na vecer ih vozim natrag da ne moram bas ujutro,obavljam sve sto trebaju od doktora ,skole, kupnje...I to mi predstavlja financijski problem jer mi puno fali tih 1200 kn i djeca sto god trebaju traze mene i kad im kazem nek i tata nesto novaca da jer sam mu dala kazu da rekao da ne zna sto pricaju,da kakvi novci, tako da i zarucnik dosta sudjeluje u svemu makar mu to nije duznost,a posto imamo i malu bebu jos vise mi problem posto cu biti na porodiljnom 3 g. a nakon prve godine je iznos 2300 kn i brine me da necu imati samo za pelene bebi a kamoli sve ostalo.Taj iznos bivšem ne znaci nista posto ima lijepa primanja i zivi u kuci koja je bracna stecevina a nije mi dao nit kune a ne zeli nit djeci nista prepisati.I posto su sad praznici djeca su non stop kod mene i nemam mu namjeru uplacivati novce za nista.Dal postoji mogućnost da se taj iznos ukine da ako ne uplatim da se ne sjeti raditi probleme s tim da ja njega ne tražim nista,samo da se to nekako regulira?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok god postoji ta odluka, Vi ste dužni plaćati, i bilo kada Vaše ne plaćanje on može iskoristiti protiv Vas i pokrenuti prisilnu naplatu u ovršnom postupku. Zašto se ne držite dogovorenog rasporeda za susrete i viđanje djece, pa kada to ne bude funkcioniralo tj. kada on ne bude odrađivao svoje obveze, ne zatražite novo uređenje situacije od toga gdje djeca žive, kada se odvijaju susreti i viđanja i tko je kome dužan plaćati alimentaciju. Koliko djeca imaju godina i izražavaju li želju da žive s Vama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djeca imaju 15. i 13g. i odredeno je da bi samnom bili 2 puta u tjednu i svaki drugi vikend al to od početka nije tako a i u ono vrijeme sam radila dvije smjene pa mi bilo ok da mu dam novce ak sto trebaju al sada sam doma vec godinu i pol i za to vrijeme su svaki dan samnom poslije skole i ja oduvijek o svemu brinem pa tako i sada posto on radi cijele dane a i djeca ne zele da bi on obavljao nesto sto mi je i ok.I dok je doma opet ja idem i obavim sto trebaju.Djeca ne zele mijenjat skolu,a nit da se manje vidamo.Kome se obratiti i dal' bi ja to mogla rijesiti bez bivšeg?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imali ste odluku koje se niste pridržavali i ovakvo ponašanje je na štetu djece. Ako nisu postojali uvjeti za poštivanje i provođenje odluke, onda ste treba li tražiti novu odluku koja bi bila donesena sukladno novonastaloj situaciji. Ovo što sad imate je posljedica ovakvog ponašanja. Djeca moraju imati red u susretima i viđanjima, i mora se znati s kojim roditeljem i gdje žive, a onda je drugi roditelj dužan plaćati alimentaciju za njihovo uzdržavanje. Trebali bi pokušati dogovorom sa bivšim suprugom urediti ovo stanje, i to što prije, ako ne onda sudski putem, samo prije toga morate znati što točno želite. U slučaju da djeca više ne žive s roditeljem koji za njih prima uzdržavanje, već s roditeljem koji daje uzdržavanje odnosno s Vama, tada imate pravo podnijeti tužbu radi promjene odluke o tome s kojim će roditeljem djeca živjeti i pri tome trebate tražiti da se utvrdi da otac više nema pravo primati određeni iznos za uzdržavanje djece koja više ne žive s njim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Valentina V., oprostite da se i ja uključim u temu...

- dakle, kao što Vam odgovara poštovana Borbena7, sve dok postoji pravomoćna odluka o skrbništvu nad djecom, dužni su je se i otaca i majka djece, pridržavati, jer u protivnom čine KD opisano u čl. 172. i 173. KZ-a RH..

Ako dođe do izmjenjenih okolnosti, pokreće se postupak za izmjenom postojeće odluke, te dalje, sukladno rješenju u novoj odluci, ista stupa na snagu i ista se mora poštivati, sve ostalo što opisujete je "rekla-kazala" ako niste pokrenuli postupak za izmjenom postojeće odluke...

Sve što, i ako, date za potrebe djece mimo važeće odluke smatra se darom djeci i ne spada u plaćanje uzdržavanja (alimentacije) za djecu

Mišljenja sam da bi Vam bilo dobro pokušati to, na miran način, riješiti sa ocem djece, te temeljem, možebitnog, dogovora zatražiti izmjenu odluke o skrbništvu nad djecom..

Inače, koliko znam, neka me se ispravi ako griješim, porodiljna naknada je izuzeta od ovrhe sukladno Ovršnom zakonu..

Što se tiče pokretanja postupka za utvrđivanja i podjelu bračne (zajedničke) stečevine ne zastarijeva (nema zastare za pokretanjem takvog postupka) i možete ga bilo kada i u bilo koje vrijeme pokrenuti..

Sretno..!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Valentina V. je napisao:

Dal se uopce moze iz porodiljne naknade naplacivat iznos?Negdje sam procitala da se moze samo iz place.

Postoje i druge vrste ovrha preko kojih je moguće namirenje, pa tako npr. na pokretninama, nekretninama, automobilu... Također, morate znati da ukupni iznos koji podmirujete (1.200,00 kn) je daleko ispod svih prosjeka za alimentaciju djece te dobi (po djetetu je cca 1.300,00 kn), pa me ne bi začudilo i da otac zatraži usklađenje visine alimentacije sa propisima, kada mu prestane plaćati ovaj dosadašnji iznos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odg.,iznos je odreden na temelju moje place koja je 2800 kn.Kao i sada porodiljna naknada prvu godinu.I nece traziti nista vise jer zna da zbog svog posla nemoze brinuti o njima i da sve ja moram kao i kad smo bili u braku.A i stalno moli da nejdem za postupkom za podjelu imovine jer da nema tolike novce.S tim da ja redovito odlazim i odrzavam kucu.Mene samo konkretno zanima dal' moram placat iznos dok sam na porodiljnom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve to puno komplicirano posto se djeca ne mogu voditi da su kod mene jer ne zele mijenjat skolu,a po drugoj strani bivsi ne moze brinut o njima radi posla,a i djeca su vise vezana za mene posto on veci dio njihova zivota proveo po terenu,a i dok nije na terenu vraca se na vecer.Al ipak moja greska sto sam se slozila s takvom odredbom mislju da ce vise brinut o njima,a sada pa ispastamo zbog toga ja,djeca i zarucnik.I ne znam kako da se smatra sve sto ja dam djeci izvan tog iznosa darom posto moraju svaki dan jesti,nekad ici i kod doktora,i jos puno stvari koje nosi svakodnevni život.I onda to mora financirat zarucnik,jer meni jedva ostatak od porodiljnog dovoljan za bebine potrebe.U svakom slucaju hvala Vam na odgovorima... Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Valentina V. je napisao:

....I ne znam kako da se smatra sve sto ja dam djeci izvan tog iznosa darom...

Tako je definirano, sve što se daje djeci, a nije određeno sudskom odlukom o skrbništvu nad djecom, kao uzdržavanje djece i na način kako je odlukom propisano, tretira se kao dar djeci..

Kažem, sukladno Vašim navodima, za djecu bi bilo najbolje, a i u interesu djece, da sjednete Vi i Vaš bivši (otac djece) i da se dogovorite, jer se nikada nesmiju stavljati osobni interesi ispred interesa djece, tj. treba se sagledati dobrobit djece i što je najbolje za, zajeničku Vam, djecu, naravno, ako je ikako moguće takvo rješenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija