Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

VlatkaL

Uzimanje privatne čestice za produžetak ceste

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim Vas za savjet. Suprug i ja u vlasništvu imamo 3 čestice jednu do druge koja je sada novom izmjerom spojena u 1 česticu. Novu izmjeru su svi susjedi potpisali,a rekli su nam u katastru da će biti pravomoćna za 5 godina kada se završi kompletna izmjera na području grada. Suprug i ja smo dobili građ. dozvolu za gradnju kuće na toj parceli i iduće godine planiramo početi gradnju. Ovih dana, do nas je došla informacija da gradonačelnik planira cestu koja završava s druge strane naše parcele nastaviti kroz našu parcelu kako bi se spojila s drugom ulicom koja je znači s druge strane naše parcele.Tako bi oni naše dvorište podijelili na 2 dijela, a zbog čega-da bi spojili 2 male ceste koje koriste samo stanovnici tih ulica.

Da li oni mogu uzeti dio naše čestice bez našeg znanja?Čitam da postoji zakon o izvlaštenju-da jedinice lokalne samouprave mogu uzeti u biti sve što žele ako je to u interesu RH. Meni je to prestrašno.

Znači nas nitko ne pita da li mi želimo da nam kroz dvorište prolazi cesta koja zaista nema nikakav značaj i tu će biti samo zato što to gradonačelnik hoće.

Jesam ja to dobro shvatila?

 

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, VlatkaL je napisao:

da jedinice lokalne samouprave mogu uzeti u biti sve što žele ako je to u interesu RH

Taj interes treba utvrditi a ne utvrđuje ga JLS, te nije to baš samo tako jednostavan postupak i na isti se uvijek ima mogućnost žalbe.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vezano na interes JLS.. Grad Zagreb nema na puno malo sporednih cesta čisto vlasništvo niti urednu građ.dozvolu pa me zanima  pošto to grad jako žurno i temeljito i u tišini otkupljuje odnosno nasilno izvlašćuje  već 5-10 godina a koliko sam čuo  samo i isključivo iz razloga jer će u budućnosti naplaćivati svim davateljima komunalne usluge ( voda,odvodnja, HEP,telefonija ) njima će naplaćivati pravo na korištenje gradskog vlasništva za komunalnu infrastrukturu odnosno korištenja gradskog zemljišta. 

Pošto je to isključivo ekonomski interes a ne nekakav opći društveni ili gradski dali se može tome kako prigovoriti? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×