Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju i krivično djelo ne upisa na imovinu


Nadljednica

Preporučene objave

U 12.1994. godine održana ostavinska rasprava nakon smrti moga oca gdje sam prihvatila nasljedstvo, a sestra se odrekla u majčinu korist. Nakon toga majka se ukljižava u katastru kao vlasnica 1/1 nekretnine. Na moju adresu dolazi rješenje o nasljeđivanju, koje nije uručenou moje ruke, sakriveno je i ja ga pronalazim među starim novinama u ormaru tek u 08.2017. godine kada igrom slučaja saznajem da je majka sopila ugovor o doživotnom uzdržavanju sa sestrom još 2003. godine. Budući da je majka napravila krivično djelo, budući da imam dokaz da rješenje nije uručeno direktno meni na ruke, dali i šta mogu učiniti? Hvala unaprijed!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Nadljednica je napisao:

majka napravila krivično djelo

Na koje kazneno djelo sumnjate

 

prije 10 sati , Nadljednica je napisao:

gdje sam prihvatila nasljedstvo, a sestra se odrekla u majčinu korist. Nakon toga majka se ukljižava u katastru kao vlasnica 1/1

A šta je sa vašim nasljednim dijelom,jer po citiranom ispada da je majka nasljedila cjelokupnu ostavinu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja nisam dobila ništa. Otac je ostavio oporuku sa željom da majka koristi kuću do njene smrti, a nakon njene smrti da dijelimo sestra i ja. Nažalost kao što sam već napisala, majka se uknjižila na imovinu 1/1. Sve je bilo tiho i sakriveno obavljano. Saznala sam 2017 kada me je sin nazvao ( on živi u mjestu gdje i ona) i rekao da je obo što sam ja dobila on dobio. Tada sam malo istraživala i sve saznala. No nakon ugovora o doživotnom uzdržavanju iz 2003 godine, napravljena su još dva ugovora 2014 i 2017. U ovom iz 2017 sestra dobiva kompletnu kuću, a nećak novce sa vezane štednje. Najnovije je da je u kuću doselio nećak, tu već od ranije živi i nećakinja, a majka živi na prvom katu( kuća se sastoji od dva kata i mansarde). Navodno da je sestra mojoj kćerki dala svoju kuću. Ukratko ja ne dobijam ništa. 

Zanima me ako sam prihvatila nasljedstvo po ostavinskoj od oca dali se majka uopće smjela upisati kao jedina vlasnica kuće. Obzirom da je prošlo preko 20 godina bez obzira što sam ja to saznala prije 2 godine dali se može pobiti to sve. Napominjem da je majka još živa. Jedan odvjetnik mi je rekao da trebam čekati majčinu smrt da se vidi eventualna oporuka. Sestra je glavni krivac jer je uspijela u svojoj namjeri da dobije kompletnu kuću i da ne mora ništa dijeliti samnom. Hvala puno unaprijed.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 sati , Nadljednica je napisao:

Otac je ostavio oporuku sa željom da majka koristi kuću do njene smrti, a nakon njene smrti da dijelimo sestra i ja

Oporučitelj ne može određivati nasljednike svom nasljedniku.

 

prije 19 sati , Nadljednica je napisao:

majka se uknjižila na imovinu 1/1

Upisala se jer je imala osnov za upis (pravomoćno rješenje o nasljeđivanju) 

 

prije 19 sati , Nadljednica je napisao:

Zanima me ako sam prihvatila nasljedstvo po ostavinskoj od oca dali se majka uopće smjela upisati kao jedina vlasnica kuće

Čega ste se prihvatili ako je cjelokupnom imovinom oporučno raspolagano u korist majke, a vi pri tome niste prigovorili radi povrijede prava na nužni dio. 

 

prije 19 sati , Nadljednica je napisao:

Jedan odvjetnik mi je rekao da trebam čekati majčinu smrt da se vidi eventualna oporuka

Ako majka za života bude raspolagala imovinom  teretnim pravnim poslom, to daje za učinak da ste na posredan način lišeni nasljedstva iza njeni smrti, pa i prava na nužni dio. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav, imam slican problem. 

Kuca je bila u vlasništvu oca i majke. Znaci svatko je imao 1/2. Nakon smrti majke 2011 njezina se polovica dijelila na 3 dijela (oca, sestre i mene). Time sam dobio pravo na 1/6 kuce, kod javnog bilježnika sam prihvatio svoje nasljedstvo. Stjecajem okolnosti, nakon smrti oca, saznajem da je sestra sebi sredila ugovor o doživotnom uzdržavanju. Kojim nacinom, ne znam, jer otac je uvijek inzistirao da se sve dijeli na pola. Uglavnom time postala vlasnica 5/6. Ja nikada nisam otisao svoj dio uknjižiti u katastar, 1/6. 

U međuvremenu ona je prodala cijelo zemljište i kuću, te se novi vlasnik vodi kao potpuni vlasnik 1/1. 

Da li ja imam ikakva prava? Mogu li sestru tuziti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija