Jump to content

Prijevara iznajmljivaca od strane gosta


MatejL

Preporučene objave

Postovani,

prije nekoliko dana mi se javio gost da bi iznajmio moj apartman. Pozivi, mailovi i dan prije dolaska kaze da je njegova zena uplatila akontaciju od 1000kn. Sljedeci dan dolaze i smjestim ih u apartman, registriram, a platit ce navecer jer nemaju dovoljno novaca i moraju na bankomat. Ja sam im rekao dea je u redu. Kasnije se vracam doma i pokusavam naplatit da bi sjeli i kaze mi da imaju problem. Apartman nema klimu. To bi bilo sve lijepo da mu ja u telefonskom razgovoru, prije "slanja akontacije"  nisam rekao da apartman nema klimu, a i sam priznaje da sam mu vec to rekao, ali se on izvlaci da je njega nesto zbunilo. Uglavnom tipicni pit stop gost koji "iznajmi" jedan apartman samo da bi setao okolo i trazio nesto povoljnije. To je jedna posebna kategorija ljudi. Izvrijedao sam ga posteno pred drugim gostima i njegovom zenom i djecom, a on se prakticki ispricavao i priznao krivicu. Jos je i naglasavao da je vjernik pa ga je i moja cura izvrijedala, a on se branio priznavanjem krivnje, valjda logikom da ce mu bog oprostit sto je meni izbio novac iz dzepa. Naplatio mu za jedan dan i rekao mu da ako ne sjedne tih 1000kn, da zovem policiju i ako treba da cu ga tuzit. On me uvjeravao da je 100% poslano i da cu sigurno dobit taj novac, ali jasno tip je lazljivac pa jasno novac nije ni posalo. Inace radim sa akontacijom i nema nikakvih problema, osim sa ovakvim gostima (uglavnom sa ovih prostora i poljaci), ali kako je dan prije navodno posalo nisam ih htio stavljat pod pritisak nego bio korektan i pustio ih u apartman.

Imam njegov mail u kojem on kaze da je njegova zena uplatitla 1000kn akontacije. Imam svjedoka moju curu koja je cijelo vrijeme sve to gledala. Dali se moze nesto preko policije ili bi trebalo privatnu tuzbu i dali bi se to uopce isplatilo?

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče kaznene prijave, nemate što izgubiti ako je podnesete, samo postoji mogućnost da će državno odvjetništvo istu odbaciti jer se plaćanjem dijela tražbine smatra da je izostala prijevarna namjera. Što se tiče tužbe radi isplate, s dokazima koje imate je izvjesno da možete dokazati tražbinu, ali je pitanje hoćete li se moći naplatiti s obzirom da Vam je nepozanto stanje imovine dotičnog, je li u blokadi i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete jedno ili drugo. Kod kaznene prijave nemate nikakvih troškova, jednostavno odete na policiju ili općinsko državno odvjetništvo i tamo na zapisnik kod dežurnog službenika date kaznenu prijavu sa svim podacima i dokazima koje imate. Trošak podnošenja građanske tužbe za iznos do 1.000,00 kn (uključivo 1.000,00 kn) će Vas koštati 500,00 kn + PDV jednokratne nagrade za zastupanje po odvjetniku i 200,00 kn sudske pristojbe na tužbu i presudu. Dakle, oko 825,00 kn. Većina ljudi to ne radi jer se u odnosu na troškove ne isplati, ali možete tada naplatiti i zateznu kamatu na zakašnjenje, što nije puno, ali je također nešto, a troškove Vam protivna strana mora naknaditi u slučaju gubitka spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne ipslati mi se uopce riskirati sa tuzbom, jer ako zbog neke gluposti on dobije, imam bez veze trosak. Meni nije toliko do tih novaca nego bi htio pocet kaznjavat takve goste koji rade kaos i ostecuju ljude koji pokusavaju radit svoj posao i zivjeti od toga. 

 

Kad bi samo podnio kaznanu prijavu, sta bi to tocno znacilo za mene i za njega? Dali bi on morao platit nekakvu kaznu ili nesto slicno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako bi državno odvjetništvo uočilo da je on učinio prijevaru (dakle, dovodeći Vas u zabludu s ciljem da Vas navede da učinite nešto na štetu svoje imovine), podnijelo bi optužnicu. Za kazneno djelo prijevare zaprijećena je kazna zatvora od 6 mjeseci do pet godina, ali je vjerojatnije da bi se isti izvukao s uvjetnom osudom ako je ranije neosuđivan. Isto tako, u tom postupku biste Vi mogli postaviti imovinskopravni zahtjev za isplatu iznosa od 1.000,00 kn, tako da ne biste imali taj trošak. Dakle, ovome bi to bila neugodnost, ali po mom mišljenju ništa strašno, osim ako nije državni službenik ili osoba kojoj je neosuđivanost iz nekog razloga bitna zbog posla.

Međutim, zbog gore spomenutih razloga, postojala bi i mogućnost da bi državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu smatrajući da nema osnove za kazneni progon, a onda ništa specijalno. Za njega manja neugodnost ako ga policija po nalogu državnog odvjetništva bude ispitivala, ali Vi nemate garanciju za svoju naplatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija