Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Laufer15

Darovni ugovor

Preporučene objave

Poštovani

prije desetak godina otac je jednom sinu darovnim ugovorom poklonio stan sa točnom specifikacijom prostorija u kući (cca 1/3 vlasništva)

Otac ima dva sina i jednu kćer.

U gruntovnici je proknjiženo suvlasništvo oca i sina (temeljem darovnog ugovora) u odnosu 1:1. U gruntovnicu je išao samo sin.

Sin sada tvrdi ''da taj papir (vlasnički list) nije pogledao 10 godina, da nije imao pojma o tome i da su to u gruntovnici greškom upisali''. U vrijeme upisa u gruntovnicu - promjene vlasništva preostala dva stana nisu bila legalizirana.

On sada sam sređuje papire bez punomoći oca. Kako je to moguće? On tvrdi da će, nakon što sredi papire, preostala dva stana pokloniti bratu i sestri te da će se promijeniti stanje vlasništva u gruntovnici.

Da li je moguće da on to sve može sam obaviti bez ikakvih punomoći?

Otac postavlja pitanje kako može pola kuće biti sinovo kad ju on nije gradio.

Očeva želja je razdijeliti kuću na tri približno podjednaka dijela.

S obzirom na stanje u gruntovnici koji je najjednostavniji način da se to izvede?

Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Može sve obaviti sam jer je on samovlasnik, očigledno. Nije greška, nije se mogla upisati 1/3 suvlasništva, odnosno suvlasništvo točnih prostorija u kući ako iste nisu bile etažirane kao zasebna stambena jedinica, i očigledno je ugovor o darovanju tako glasio kako je glasio da on postane samovlasnik.

Ako je sada kuća etažirana na tri dijela, svatko će darovanjem dobiti jednu etažu i gotovo. Pri tome, nemojte izraz etaža gledati kao "kat", već kao etažno vlasništvo. U svakom slučaju, pogrešno je misliti da se sobe u kući mogu dijeliti na među suvlasnicima i kao takve upisivati u zemljišnu knjigu, jer sobe nisu sposobne biti zasebne stvari i kao zasebne biti u pravnom prometu, s obzirom na načelo nedjeljivosti nekretnine (zemljišna čestica i sve ono što je s njom razmjerno trajno spojeno čini jednu nedjeljivu cjelinu, koja se može fizički podijeliti samo etažiranjem ili ustanovljavanjem prava građenja. Ona se može idealno podijeliti na suvlasničke omjere, ali oni tada nisu točno fizički određeni, već su samo zamišljeni, u odnosu na cijelo).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  

  • Online korisnici

    No members to show×