Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

bonobo

Parcelacija k.č. u zelenoj zoni + uknjižba u gruntovnici

Preporučene objave

Situacija je sljedeća:

Na jednoj katastarskoj čestici, u zelenoj zoni, nalaze se 2 manja objekta te su oba objekta legalizirana. Vlasnik k.č. darovnim je ugovorom darovao 1/4 površine k.č. kao i drugi objekt.
U izvadku iz zemljišne knjige stoji (pod sekcijom "Vlastovnica"): "Temeljem ugovora o darovanju nekretnina od XX. XX. 20XX. godine predbilježuje se pravo vlasništva, za korist: X.X."

Pitanja:
1. Koja je točno procedura za upis vlasništva tog darovanog dijela (1/4) katastarske čestice, ako se ista nalazi u zelenoj zoni, tj. može li se parcelirati?
2. Ako može, je li za cijeli postupak dovoljan samo ovlašteni geodet?

Hvala na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Svakako vam je potreban ovl.geodet jer se nakon izdavanja rješenja o izvedenom stanju radi elaborat za evidentiranje građevine u katastru da prijavnim listom za ZK. Da li će se moći parcelirati na dvije čestice sa dva objekta, dvojim. Prije će se desiti da svaka legalizirana građevina dobije svoju česticu (česticu zgrade), no to će vam najbolje pojasniti u upravnom odjelu za prost. uređenje i gradnju kao i ovl.geodet uvidom gdje se točno nalaze te što u tome pogledu kažu odredbe za provođenje prostornog plana.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U redu.
Trebam li u bilo kojem trenutku u tom procesu prisutstvo/potpis osobe koja je vlasnik k.č., tj. ove osobe koja daruje dio zemljišta i drugi objekt?
Također, uvidom u zemljišne knjige, vidim da niti ta osoba (vlasnik k.č.) nije provela upis vlasništva te k.č. koju je i ona naslijedila od osobe koja je sad pokojna.
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×