Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

bonobo

Založno pravo na zemljištu za korist RH

Preporučene objave

Na zemljištu (vlasništvo fizičke osobe 1/1) uknjižila se Republika Hrvatska.

Tekst sa Izvadka iz zemljišne knjige glasi:

"Na temelju ovosudnog pravomoćnog rješenja od ... broj: ... uknjižuje se založno pravo radi osiguranja novčane tražbine predlagatelja osiguranja koja na dan ... iznosi ... kuna glavnice, kamata na taj iznos od ... obračunatih od dospjelosti glavnog potraživanja pa do ..., zakonskih zateznih kamata na iznos glavnice od ... tekućih od dana ... pa do isplate, te troškova ovog postupka osiguranja u iznosu od ..., na nekretninama u A za korist: REPUBLIKA HRVATSKA, OIB: ...   1.2    zabilježuje se ovršivost tražbine na C 1.1. "

Pitanja:
1. Može li RH bez posebnog upozorenja doći na to zemljište (na kojem je i izgrađena kuća) i preuzeti kompletan posjed, prodati ga ili nešto treće? Ako da, događa li se to često i što se po tom pitanju može učiniti?
2. Može li se dug (koji je prilično velik) otplatiti po nekom reprogramu, na rate ili slično?

Hvala svima na odgovorima!
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

1. Prem napisanome, ne jer je upisano samo založno pravo bez obzira na zabilježbu ovršivosti tražbine. Po meni to nije klasična zabilježba ovrhe na nekretnini prema kojoj ovrhovoditelj može procijeniti nekretninu i dati je na dražbu.

2. To bi trebali vidjeti s onom institucijom koja je stavila zabilježbu (npr. kod Porezne je takovo što moguće) 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U redu.
Dakle, plaćanjem duga se briše založno pravo RH. Odvija li se to automatski ili je potrebno dokaz o namirenom dugu odnijeti u Zemljišno-knjižni odjel?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje je u pitanju mjera osiguranja koju je donio sud, tako da bi taj isti sud trebao obustaviti postupak i rješenje o obustavi zajedno s nalogom za brisanjem plombe dostaviti zk odjelu. Plomba se briše po pravomoćnosti ovog rješenja o obustavi postupka. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×