Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

mirela03

Odbijenica uporabna dozvola

Preporučene objave

Poštovani, podnijeli smo zahjtev za uporabnom dozvolom za nekretninu građenu 2000.god. Nakon izlaska sluzbenika na teren, dobili smo odbijenicu na kojoj piše samo da kuća nije u skladu sa građevnom dozvolom. Sluzbenik nam je usmeno rekao da je kuća uža 3 m od mjera navedenih na građevnoj dozvoli. Sve ostalo je u redu, u skladu sa građevnom dozvolom.

Moja su pitanja sljedeća ukoliko mi možete odgovoriti:

1. Jesmo li trebali dobiti neke nacrte, mjere ili drugu dokumentaciju uz odbijenicu koja bi potkrijepila njihovu izmjeru?

2. Možemo li se žaliti na odbijenicu?

3. Koji pravni lijek biste nam preporučili, ima li neke opcije izuzev vađenja nove građevinske dozvole za cijelu kuću što bam uglavnom svi sugeriraju, no to košta oko 70.000 kn?

Hvala unaprijed!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

1. Ne, samo obrazloženje poradi čega se odbija izdavanje uporabne dozvole.

2. Piše u uputi o pravnom lijeku.

3. Kako se vama trebala izdati uporabna za građevine izgrađene do 01. listopada 2007 a glavni uvjet za izdavanje iste i je da je izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom i vanjskih mjera svih podzemnih i nadzemnih dijelova građevine, odbijanje izdavanja uporabne dozvole je prema tome opravdano. No, možda bi vam se valjalo obratiti nadležnom uredu za prost. uređenje i gradnju u pogledu mogučnosti legalizacije redovnim putem što mi se čini da ne bi trebao biti problem jer smanjivanjem mjera u ovom slučaju vjerovatno ne odstupate od odredbi prostornog plana. U tome slučaju bi platili samo kaznu za zadržavanje objekta no čini mi se da bi bila svakako manja od cijene nove dozvole. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne može se legalizirati prema povoljnijem zakonu tj. Zakonu o postupanju sa nelegalno izgrađenim zgradama, no može u redovnom postupku (strožem) ako je u skladu s odredbama prost.plana, itd.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zbog čega nam onda oni sugeriraju vađenje nove građevinske dozvole? Na koji način da im dokažem da se može drugačije, ako oni, sluzbenici u sluzbi građanstva, to ne predlože? Očito svi moramo biti građevinari da bismo znali kuda i kako....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×