Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Grabarić Imbra

ZUP - in favorem stranke

Preporučene objave

Stranka je predala zahtjev za ostvarivanje prava u upravnom postupku. U trenutku predaje zahtjeva stranka nema pravo na ostvarivanje traženog, ali izvjesno je da će naknadno, tijekom postupka, dostaviti dokumentaciju koja joj ide u korist i koja bi u trenutku izdavanja rješenja išla stranci u korist (ta dokumentacija će se kod drugog tijela također donijeti naknadno). Specijalni zakon koji se odnosi na predmetni postupak predviđa da stranka ostvaruje prava već od trenutka podnošenja zahtjeva. 

Može li stranka na ovaj način ostvariti prava već od trenutka podnošenja zahtjeva, tj. od trenutka kad zapravo još prava nema?

Moje mišljenje je da može. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, primjenjuje se čl. 40. ZUP-a, koji kaže da se postupak smatra pokrenutim od trenutka podnošenja urednog zahtjeva. Ako zahtjev nije uredan, odnosno ne sadrži svu dokumentaciju koja je potrebna da bi se po zahtjevu moglo postupati, ako ne postoje zakonske pretpostavke za podnošenje zahtjeva (čl. 41. ZUP-a), zahtjev će se odbaciti. Ili javnopravno tijelo može postupati po čl. 47. ZUP-a pa nedostajuću dokumentaciju tretirati kao dokaz, za koji će stranci odrediti primjereni rok da istu dostavi, te ako istu ne dostavi u ostavljenom roku, zahtjev odbiti. 

Dakle, po meni bi se pravo trebalo priznati od trenutka dostave nedostajuće dokumentacije.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×