Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Anz

Darovanje kuće

Preporučene objave

Anz    0

Postovani, 

moja majka posjeduje kuću u kojoj ne živi ali je prijavljena na tu adresu (boravište) također ima prijavljen opg na tu adresu koji ne moze odjaviti neko vrijeme.

Želimo napraviti darovni ugovor u kojem majka meni daruje kuću ali s obzirom da se bojim da brat ne trazi od mene nuzni dio isto, tu je još tatin kredit koji visi u zraku za traktor kojim se brat koristi ali prijeti da ce me dati na sud ako ne placam pola dugova iako je tata ziv pa se bojim se da će na kraju kredit ici na mene, odvjetnik mi je savjetovao da majka napiše darovni ugovor i makne se s adrese kako nitko od mene ne bi mogao tražiti nužni dio što ona ne želi napraviti jer ima prijavljeni opg i redovno dobiva poticaj. Pa me zanima ako napišemo darovni ugovor i majka svejedno ostane na adresi da li to ima kakav utjecaj, da li majka ima kakva prava ili brat?  jer se u cjelu pricu ukljucuje moj zarucnik koji ce adaptirati kucu pod uvjetom da sam ja vlasnik kuce.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 23 sati , Anz je napisao:

tu je još tatin kredit koji visi u zraku za traktor kojim se brat koristi ali prijeti da ce me dati na sud ako ne placam pola dugova iako je tata ziv

U konkretnoj situaciji tužba je neutemeljena, ovo iz razloga manjkavosti aktivne legitimacije na strani brata kao i pasivne legitimacije na vašoj strani. 

 

, Anz je napisao:

se bojim da brat ne trazi od mene nuzni dio

Nužni dio je pravo koje se izvodi iz nasljednog prava, što će reči da se takav zahtjev može postaviti tek nakon smrti darovateljice. 

 

, Anz je napisao:

bojim se da će na kraju kredit ici na mene,

Citirano mišljenje u situaciji kakva jest nema pravnu podlogu. 

 

, Anz je napisao:

me zanima ako napišemo darovni ugovor i majka svejedno ostane na adresi da li to ima kakav utjecaj, da li majka ima kakva prava ili brat?

Nakon darovanja majka i brat mogu biti posjednici nekretnine, no ne i vlasnici. 

U nastaloj situaciji Vam se savjetuje da darovni ugovor sklopite u formi javnobilježničkog akta, obzirom da je upitna predaja nekretnine u posjed obdarenika. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×