Jump to content

Darovanje kuće


Anz

Preporučene objave

Postovani, 

moja majka posjeduje kuću u kojoj ne živi ali je prijavljena na tu adresu (boravište) također ima prijavljen opg na tu adresu koji ne moze odjaviti neko vrijeme.

Želimo napraviti darovni ugovor u kojem majka meni daruje kuću ali s obzirom da se bojim da brat ne trazi od mene nuzni dio isto, tu je još tatin kredit koji visi u zraku za traktor kojim se brat koristi ali prijeti da ce me dati na sud ako ne placam pola dugova iako je tata ziv pa se bojim se da će na kraju kredit ici na mene, odvjetnik mi je savjetovao da majka napiše darovni ugovor i makne se s adrese kako nitko od mene ne bi mogao tražiti nužni dio što ona ne želi napraviti jer ima prijavljeni opg i redovno dobiva poticaj. Pa me zanima ako napišemo darovni ugovor i majka svejedno ostane na adresi da li to ima kakav utjecaj, da li majka ima kakva prava ili brat?  jer se u cjelu pricu ukljucuje moj zarucnik koji ce adaptirati kucu pod uvjetom da sam ja vlasnik kuce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , Anz je napisao:

tu je još tatin kredit koji visi u zraku za traktor kojim se brat koristi ali prijeti da ce me dati na sud ako ne placam pola dugova iako je tata ziv

U konkretnoj situaciji tužba je neutemeljena, ovo iz razloga manjkavosti aktivne legitimacije na strani brata kao i pasivne legitimacije na vašoj strani. 

 

, Anz je napisao:

se bojim da brat ne trazi od mene nuzni dio

Nužni dio je pravo koje se izvodi iz nasljednog prava, što će reči da se takav zahtjev može postaviti tek nakon smrti darovateljice. 

 

, Anz je napisao:

bojim se da će na kraju kredit ici na mene,

Citirano mišljenje u situaciji kakva jest nema pravnu podlogu. 

 

, Anz je napisao:

me zanima ako napišemo darovni ugovor i majka svejedno ostane na adresi da li to ima kakav utjecaj, da li majka ima kakva prava ili brat?

Nakon darovanja majka i brat mogu biti posjednici nekretnine, no ne i vlasnici. 

U nastaloj situaciji Vam se savjetuje da darovni ugovor sklopite u formi javnobilježničkog akta, obzirom da je upitna predaja nekretnine u posjed obdarenika. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija