Jump to content
damir-2@net.hr

Otimanje privatnog zemljišta

Preporučene objave

Poštovani,

prije cca 30 godina vodoprivreda je izmiještala korito jednog potoka i tom prilikom je mom pokojnom djedu oduzeto zemljište.

Pravni sljednik te tvrtke su Hrvatske vode, i prije 2-3 godine Hrvatske vode su se upisale kao posjedovni vlasnici oduzetog zemljišta.

Zemljište nije izvlašteno, geodetski elaborat nismo nikad dobili na uvid, ali u posjedovnom listu mog oca ( otac je nasljednik iza pokojnog djeda)

čestice koje se nalaze uz korito potoka su umanjene za određenu lvadraturu. U razgovor s djelatnicama katastra dobivam odgovor da je sve po zakonu, 

odnosno da nisu bili dužni obavijestiti oca o poduzetim radnjama, jer otac nije gruntovni vlasnik zemljišnih čestica, već je posjedovni vlasnik (vanknjižni vlasnik).

Molim za pomoć i savjet, kako vratiti oduzeto zemljište, odnosno kako dobiti barem približno pravednu naknadu????

Unaprijed hvala 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne jer se radi o sličnom problemu kao i u temi oko plinovoda. Sve to što se događalo prije sljednici društvenog vlasništva, posebno u vašem slučaju su stekli ex offo, dakle po sili zakona kao javno vodno dobro.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Razumijem da su stekli pravo na zemljište koje čini korito potoka, ali oni su se uknjižili i na zemljište izvan korita potoka, a to zemljište mi obrađujemo.

Kako je to moguće??? Postoji li konkretno rješenje, jer otac nikada nije dobio rješenje suda, niti je dobio na uvid geodetski elaborat.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Moguće je jer je javno vodno dobro posebna pravna cjelina koja označuje zemljište što ga čine korita voda i pojas uz vodotoke.

Ono što možete je pogledati elaborat i rješenje u nadležnom katastarskom uredu jer su katastarski podaci javni i svatko ima pravo obaviti uvid u njih.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×