Jump to content

Obaveza Agencije za traženje suvlasnika nekretnine?


loolipop

Preporučene objave

Poštovani,

molila bih vas za neke smjernice obzirom na problem u kojem se nalazim, a ne znam kome se obratiti.

Zainteresirana sam za kupnju kuće koja ima 20+ suvlasnika. Kuća se prodaje preko agencije. Agencija je prvo rekla da je kuća na prodaju, a sad govori da se eto ne može prodati jer se ne može doći do svih suvlasnika (koji su razasuti diljem svijeta). Koliko znam, jedan od suvlasnika je upravo i uzeo agenciju iz razloga da ona razriješi problem i dođe do svih suvlasnika. Ne znam kakav posrednički ugovor imaju, ali zanima me, generalno, da li je odgovornost na Agenciji da dođe do svih suvlasnika, pošto su već preuzeli predmet?

Jer agencija trenutno kaže da se ne žele igrati detektiva i da se ne žele baviti djelatnostima van kruga njihova djelovanja. Razmišljala sam da preuzmem na sebe obavezu pronalaska svih  suvlasnika, ali bih onda agenciji skidala proviziju od 3% koju imaju od kupca i od prodavatelja. Nekako vjerujem da uz sve današnje dostupne informacije i sredstva komunikacije, nije nemoguće doći do tih ljudi. Mozda je mukotrpno, ali nije nemoguće.

Molim vas za misljenje koje su obaveze agencije u ovom slučaju?

Lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema govora o zakonitoj prodaji ukoliko nema suglasnosti svih suvlasnika. Također, nije baš tako jednostavno doći do svih suvlasnika koji su se raselili diljem svijeta, a pogotovo ako uzmete u obzir činjenicu da postoji mogućnost da je netko od njih preminuo, te da postoje nasljednici iza njega.... Uz sve ovo, i da pronađete sve te suvlasnike, oni mogu odbiti dati svoju suglasnost za prodaju. I naposljetku, agencija nije dužna provoditi ove radnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, nije u obavezi Agencije da trazi suvlasnike. Inače, radi se o staroj derutnoj kući u centru grada. Leglo je štakora i zaraze. Ima li način da se ta kuća nekako drugačije tretira i da se riješi taj problem? Jer preko 10 godina stoji kao na prodaju, a očito se ne može prodati. Može li ju grad ili država preuzeti u takvom slučaju gdje je nemoguće okupiti suvlasnike?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Samo da javim ishod, nakon 3 i pol godine naganjanja 40 suvlasnika po cijelom svemiru, uspjeli smo ih naći i kupiti kuću od svih. Sve smo odradili bez agencije, uz pomoć odvjetnika koji je pripremao svu dokumentaciju. Ne znam je li nas samo sreća pomazila ili nešto drugo, no svi pravnici su nas odgovarali od hvatanja u koštac s time, ali ispalo je sve dobro na kraju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija