Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

alfa33romeo

Posjedovni list i vlasnički list

Preporučene objave

Poštovani

Želim kupiti stan koji se nalazi u zgradi koja je izgrađena na nacionaliziranom građevinskom zemljištu te je tadašnjim zakonom vlasnicima dano pravo korištenja zemljišta dok postoji zgrada. Vlasnica stana kojeg želim kupiti je upisana u vlasnički list sa jednom etažom koju posjeduje ali u posjedovnom listu nije navedena. Dapače u posjedovnom listu se nalaze neka imena koja nisu vlasnici stanova u zgradi kao i dvoje koji jesu vlasnici stanova. Zanima me zašto to nije jednako znači u ZK izvatku jednako kao i u posjednovnom i da li se ja mogu eventualnom kupnjom tog stana upisati u posjedovni list? Nisam siguran da li je tu pravno sve čisto.

Isto tako jedan od vlasnika stana koji je upisan i u posjedovni list je tražio brisanje društvenog vlasništva na česticu što je odbijeno, piše pod zabilježbe.

prijepis_posjedovnog_lista.pdf

bzp_izvadak_oss (3).pdf

bzp_izvadak_oss (4).pdf

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Stanje je takovo da se rijetko tko usudi iskomentirati. Naime, sam upis u ZK je zanimljiv. Ispada da se radi o vlsništvu posebnih dijelova nekretnine (etažnom vlasništvu) sa suvlasništvom u neodređenim omjerima. prema tome bi se radilo o zajedničkom vlasništvu. Odredbe o zajedničkom vlasništvu govore da se udio zajedničara može prenijeti samo drugom zajedničaru, osim kako bi se moglo iščitati u ovom slučaju ako vlasništvo u ZK nije bilo upisano kao zajedničko.

Brisanje društvenog vlasništva je opravdano odbijeno jer se ono nije ni moglo brisati nego je stupanjem na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima postalo pravo vlasništva dotadašnjeg nositelja prava upravljanja, odnosno korištenja i raspolaganja na toj stvari.

Što se tiče posjedovnog listavaljalo bi vidjeti kada i na osnovu čega osobe koje smatrate da ne pripadaju u posjedovni list upisane.

Prema navedenome, vjerovatno bi se mogli upisati u ZK koji bi automatizmom poslao rješenje na upis u katastar no za sređivanje svega ostaloga (pa i određivanje suvlasničkih omjera) bi vam bila potrebna pomoć osobe pravne struke, odvjetnika. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Iz razgovora s prodavateljem i uvida u kupoprodajni ugovor prve tri osobe koje su navedene u posjedovnom listu su vlasnici stana od kojih je prodavatelj stana kupio navedenu nekretninu ali jednostavno stanje iz ZK nije preneseno u posjedovni list, da li je zbog nemara po gruntovnicama ili neki drugi razlog ne znam. Isto tako druge neke osobe koje su u posjedovnom listu a nisu u ZK su bivši vlasnici stanova koji su prodani i isto nije usklađeno jedno s drugim.

Što je vaša preporuka da li je tu vlasništvo čisto što se tiče papira i da li bi netko eventualno mogao vlasništvo dovesti u pitanje?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vlasništvo je onako kako se vodi u ZK i to prema načelu povjerenja u zemljišne knjige. Posjedovni list iz katastra nema s time veze kao što isti nije osnov za pravi posao i promjenu vlasništva. No, da bi ga u dogledno vrijeme valjalo uskladiti sa stanjem u ZK, valjalo bi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×