Jump to content
thorica

Mjenica-molim pomoć

Preporučene objave

2004. godine obrt diže kredit i banka u razgovorima sa vlasnicom obrta kao sredstvo osiguranja traži mjenicu. Na njoj je kao trasat navedena vlasnica obrta osobno, u doljnjem desnom kutu kao trasant njen suprug (nije povezan s obrtom) a na poleđini samo imenom i prezimenom i potpisom kćer (tada 20 god, student bez primanja). Intencija banke je bila s obzirom da je vlasnica obrta/nositeljica kredita imala stan da na ovaj način njena obitelj(muž i kćer) u slučaju potrebe ovrhe nad nekretninom potvrde da “nemaju ništa protiv” za taj iznos kredita. U samom kreditu ni jedan ni drugi se ne spominju kao jamci ili bilo što slično. 

Obrt zatim propada, kredit se ne vraća, ovrha sjeda na račun vlasnice obrta, ne uspjeva se naplatiti jer je i ona “propala” zajedno s obrtom. 2009. Banka podnosi zahtjev za podizanje protesta zbog neisplate mjenice. 

Niti u jednom trenutku suprug i kćer koji su se potpisali na te mjenice nisu dobili ovrhe niti bilo što slično.

Sad, nakon 15 god od izdavanja mjenice javlja se banka i poziva na dogovor oko otplate kredita svo troje(obrtnica, suprug, kćer) prije nego potraživanje prodaju dalje.

Molim vas za savjet, da li ja(kćer) ili moj otac moramo strahovati radi ovoga? Da li je ovo poslejdnji način banke da nas zastraši ili postoje neki pravni temelji da zaista nakon 15 god nas dvoje “nastradamo”? Odnosno kako da se postavimo? Osim sporne mjenice ništa drugo nismo potpisali niti dali.

Zbilja bi mi puno značio odgovor na ovo pitanje.

Hvala unaprijed.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×