Jump to content

Mjenica-molim pomoć


thorica

Preporučene objave

2004. godine obrt diže kredit i banka u razgovorima sa vlasnicom obrta kao sredstvo osiguranja traži mjenicu. Na njoj je kao trasat navedena vlasnica obrta osobno, u doljnjem desnom kutu kao trasant njen suprug (nije povezan s obrtom) a na poleđini samo imenom i prezimenom i potpisom kćer (tada 20 god, student bez primanja). Intencija banke je bila s obzirom da je vlasnica obrta/nositeljica kredita imala stan da na ovaj način njena obitelj(muž i kćer) u slučaju potrebe ovrhe nad nekretninom potvrde da “nemaju ništa protiv” za taj iznos kredita. U samom kreditu ni jedan ni drugi se ne spominju kao jamci ili bilo što slično. 

Obrt zatim propada, kredit se ne vraća, ovrha sjeda na račun vlasnice obrta, ne uspjeva se naplatiti jer je i ona “propala” zajedno s obrtom. 2009. Banka podnosi zahtjev za podizanje protesta zbog neisplate mjenice. 

Niti u jednom trenutku suprug i kćer koji su se potpisali na te mjenice nisu dobili ovrhe niti bilo što slično.

Sad, nakon 15 god od izdavanja mjenice javlja se banka i poziva na dogovor oko otplate kredita svo troje(obrtnica, suprug, kćer) prije nego potraživanje prodaju dalje.

Molim vas za savjet, da li ja(kćer) ili moj otac moramo strahovati radi ovoga? Da li je ovo poslejdnji način banke da nas zastraši ili postoje neki pravni temelji da zaista nakon 15 god nas dvoje “nastradamo”? Odnosno kako da se postavimo? Osim sporne mjenice ništa drugo nismo potpisali niti dali.

Zbilja bi mi puno značio odgovor na ovo pitanje.

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija