Jump to content

Ostavinska rasprava - sudska rješenja


masterdisaster

Preporučene objave

Pozdrav

moj djed je umro ove godine u Siječnju. Sve nekretnine se dijele na mog oca i njegovu sestru, a djed je imao pravo uživanja. Nakon smrti smo ponudili teti isplati iz kuće i na poklon vikendicu. Ona na to nije pristala. 

Ne samo da nije pristala, već je zaključala dio prizemlja koja je ona sebi prepisala. Još u zimi je zatvorila radijatore u tom dijelu prizemlja i taj veliki dio prizemlja se nije grijao, pa je pukla cijev od vode i nastala je mrlja na zidu. Unutra je ostavila ogroman nered koji se vidi kroz balkonska vrata. 

7 mjeseci ne želi nikakav kompromis iako ne živi tu već 20 godina jer je udata u drugome gradu 50km dalje. Napravili smo sudsku procjenu svih nekretnina. Ona kaže da joj je premalo. Vikendica koju je ona trebala održavati, je u kaosu, i zbog toga je vrijednost pala duplo unatrag nekoliko godina kada je zadnji puta bila procijenjena.

Nje i dalje nema, a moramo rekonstruirati centralno grijanje i zamijeniti tu puknutu cijev ove godine prije zime. Moramo ući u te dijelove kuće, ali ona se i dalje oglušuje i dalje tvrdi da se nije "odlučila" a vrijeme prolazi.

Mi smo plaćali porez svih ovih godina, rekonstruirali kuhinju, kupaonicu, održavali ogromno dvorište od 1000m2, čistili itd. Ona od toga ništa i sad nakon 20 godina ona se bahati i traži pravo na polovicu i ne da da se ništa dira po "njezinom" dijelu. Kuća je napravljena tako da se ne može dijeliti na točno pola, ako ništa više zbog instalacija.

Sad me zanima, koje su nam sudske mogućnosti za rješavanje ovog problema ? Nemamo više strpljenja, a ni vremena nju čekati da se odluči dok kuća propada i uništava nam kvalitetu života unatrag više od pola godine.

Možemo li dati na sud, pa zatražiti da je prisilno isplatimo ili nešto slično ovome ?

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , Matrix je napisao:

Citirano je samo jedan od načina razvrgnuća/diobe u situaciji kad ostali načini nisu mogući. 

Hvala na odgovoru. 

Vidim da prije diobe suvlasništva dolazi do geometrijske podjele. Na iusinfo.hr se nalazi članak u kojem piše da se geometrijska dioba provodi samo ako je moguća i ako se ne narušava trenutna cijena nekretnine. 

Jedina stvar koju ne mogu naći je koji su uvjeti da geometrijska dioba ne prolazi ? Da li je to podjela ulaza, podjela etaža, podjela instalacija grijanja/hlađenja/vode ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Ostavinska rasprava - sudska rješenja
prije 5 sati , Matrix je napisao:

Osnovni uvjet za dopuštenost ovog vida razvrgnuća je da nastali posebni dijelovi građevine čine samostalne uporabne cjeline prikladne za samostalno izvršavanje suvlasnikovih ovlaštenja.

Bi mogli ovo objasniti laički ? Meni je jasno da je ovo pravni termin, ali ono što mene zanima što znači u praksi samostalna uporabna cijelina prikladna za samostalno izvršavanje suvlasnikovih ovlaštenja ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pojednostavljeno to znaći da bi ta samostalna cjelina kada govorimo o građevini morala imati sve ono što se zahtjeva za istu prema ZVDSP-u, dakle da ima odvojeni pristup, sanitarni čvor i sl. te da se može jednostavno podjelitim povlačenjem zamišljene linije što je kada su u pitanju zemljišta lako provedivo, no kod građevina uglavnom nije. Procjenu može li se nešto na takav način podijeliti donosi vještak. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija