Jump to content

Dohodak od otuđenja (darovane) nekretnine


domyy

Preporučene objave

Poštovani,

Stan je darovan roditelju 06-2017 te je sukladno tome roditelj oslobođen poreza na promet nekretnina.

Da li danas prilikom prodaje te iste darovane nekretnine od strane roditelja isti podliježe porezu na dohodak? Roditelj nije stanovao, odnosno nije bio prijavljen na adresi predmetne nekretnine. 

Do sada sam na forumu nalazio različite informacije budući da je bilo nekih izmjena zakona o porezu na dohodak. Bio je nekakav uvjet oslobođenja poreza na dohodak ako se otuđenje dogodilo prije više od 3 godine, pa je taj uvjet izgleda nekad u 2017. izmijenjen na 2 godine. A negdje sam našao informaciju da u je slučaju darovane nekretnine moguće i prije tog roka prodati nekretninu i biti oslobođen poreza na dohodak.

Može li mi netko dati cjelovitu informaciju? Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, novi Zakon o porezu na dohodak je stupio na snagu sa 01.01.2017 te je u istome promjenjeno na 2 godine. Ono što u navedenom zakonu stoji u prijelaznim i završnim odredbama je da će se dohodak ostvaren do stupanja na snagu toga zakona oporezivati prema propisima koji su vrijedili prije njega. Shodno tome ako bi se dohodak ostvario nakon stupanja na snagu novog zakona oporezivao bi se prema propisima istoga što će reči da bi vrijedio rok od 2 godine. No to je svakako najbolje provjeriti u poreznoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija