Jump to content
domyy

Dohodak od otuđenja (darovane) nekretnine

Preporučene objave

Poštovani,

Stan je darovan roditelju 06-2017 te je sukladno tome roditelj oslobođen poreza na promet nekretnina.

Da li danas prilikom prodaje te iste darovane nekretnine od strane roditelja isti podliježe porezu na dohodak? Roditelj nije stanovao, odnosno nije bio prijavljen na adresi predmetne nekretnine. 

Do sada sam na forumu nalazio različite informacije budući da je bilo nekih izmjena zakona o porezu na dohodak. Bio je nekakav uvjet oslobođenja poreza na dohodak ako se otuđenje dogodilo prije više od 3 godine, pa je taj uvjet izgleda nekad u 2017. izmijenjen na 2 godine. A negdje sam našao informaciju da u je slučaju darovane nekretnine moguće i prije tog roka prodati nekretninu i biti oslobođen poreza na dohodak.

Može li mi netko dati cjelovitu informaciju? Zahvaljujem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, novi Zakon o porezu na dohodak je stupio na snagu sa 01.01.2017 te je u istome promjenjeno na 2 godine. Ono što u navedenom zakonu stoji u prijelaznim i završnim odredbama je da će se dohodak ostvaren do stupanja na snagu toga zakona oporezivati prema propisima koji su vrijedili prije njega. Shodno tome ako bi se dohodak ostvario nakon stupanja na snagu novog zakona oporezivao bi se prema propisima istoga što će reči da bi vrijedio rok od 2 godine. No to je svakako najbolje provjeriti u poreznoj.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zvao sam u Poreznu upravu. Pitali su me kada je nekretnina stečena od strane darovatelja, to je ono što je njima bilo relevantno. Budući da je darovatelj stekao nekretninu prije više od 3 godine roditelj nije obveznik poreza na dohodak.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×