Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Marin75

loši suvlasnički odnosi

Preporučene objave

Pozdrav svima, situacija je takva da se radi o kuci sa 3 suvlasnika. Nije etažirana odnosno svi su suvlasnici po 1/3. Kuca je legalna. Dvoje je u posjedu u prizemlju a jedan na katu. Ovaj na katu zeli sanirati svojim novcem dijelom puknuti zid na katu a dijelom je i sa otpalom fasadom i jer sve to godinama mora trpiti. Jedan od suvlasnika zeli ga u navedenom sprijeciti na nacin da zabranjuje postavljanje skele. Pod zabranjuje smatra da skela ne smije dodirivati njegov posjed kojeg on naziva njegovim vlasnistvom...zasto? iz ciste zloce! ili ajde bolje receno zbog bijesa nagomilanog kroz godine sto je tko kome rekao...

Uglavnom, jasno mi je tu da je sanacija tog zida cak i obveza svih suvlasnika jer se zidovi gledaju kao zajednicki, narocito u suvlasnickoj zajednici ali naravno zakon je jedno a drugo je situacija kada pokusavate navedeno dogovoriti sa gradevinskom firmom od kojih vecina odustane u startu jer ne zele imati problema sa suvlasnikom (ukratko, što im to treba, imaju i onako previse posla). Napokon suvlasnik nalazi jedno gradevinsko poduzece kojem to nije problem, dapace upoznati su sa svime i smatraju da je to suvlasnikovo pravo... potpisan je ugovor o postavljanju skele i sanaciji zida. Gradevinska firma dolazi i postavlja skelu, donji suvlasnik prijeti, oni odgovaraju da rade sve po zakonu...suvlasnik prijeti da ce prijaviti ih radnoj, gradevinskoj, svim zivim inspekcijama...da oni ugrozavaju njegovo vlasnistvo (a zapravo je posjed) i da ce tuziti i njih kao firmu i gore suvlasnika...dodatno izmisljajujuci da mu je zivot s navedenim ugrozen iz nekog razloga, da mu zbog tipli od skele ulazi u stan voda i radi stetu.... Gradevinska firma opet odgovara da ukoliko nastane nekakva steta da ce je oni platiti ali ne odustaju od radova...

Moje pitanje glasi...ima li suvlasnik koji zeli sprijeciti sanaciju ikakvo uporiste u zakonu? moze li ikako zaustaviti radove?  Ako dode gradevinska inspekcija jel mogu zaustaviti radove i na osnovu cega? Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Gledajući na osnovu ovoga što ste opisali za zaustavljanje radova u biti ne bi bilo osnova. Njih zanima da li se sve radi prema propisima o gradnji a suvlasnički odnosi ne.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×