Jump to content
zastor43

Prava na kuću

Preporučene objave

Pozdrav, isprike na dužem postu i ako slučajno tema nije u dobroj kategoriji, zanima me nekoliko pitanja o sljedećoj situaciji:

Još 2010. godine zajedničkim novcem (novci moje bake, mojeg oca, moje majke i moji novci) je kupljena kuća. Veći dio novaca je dala spomenuta baka - tatina majka. Dogovoreno je kako će se vlasništvo te kuće pripasti meni, ja sam tada imao 16 godina. Predugovor o kupnji je potpisala baka, a kupoprodajni ugovor je sklopio moj otac, a u svim zemljišnim  knjigama sam ja upisan kao vlasnik 1/1 bez ikakvih tereta, navodi se jedino moj otac kao moj staratelj. Kroz godine je kuća bila preuređivana jer je bio plan da svi zajedno živimo u njoj, baka bi tamo imala svoju jednu prostoriju. S tim uvjetima su se svi složili. U međuvremenu su se odnosi s bakom pogoršali pa je dogovoreno da će ona privremeno živjeti u toj kući pošto joj je blizu dućan, crkva, itd., dok sam ja sa svojom obitelji ostao živjeti na staroj adresi. Baka je živjela tamo 5-6 godina sama i nije bilo nikakvih problema. Moj otac je preminuo prije nekoliko mjeseci, te je svega nekoliko dana nakon sprovoda baka od mene tražila da dođem kod njenog odvjetnika da potpišem zahtjev kojim bi se u zemljišne knjige upisao teret osobne služnosti u njezinu korist na tu kuću. Ja sam rekao da ćemo pričekati s time jer moram proučiti što to znači, kako se to radi, načuo sam da ona s tim pravom može uzimati stanare i raditi preinake na kući, što ja definitivno ne želim. Ja sam baki rekao da ona može ostati u toj kući koliko dugo želi i da ju nitko neće smetati te da ne želim dirati zemljišne knjige. Na to je ona odmah odgovorila agresivno i prijetila tužbama protiv mene i moje majke. Tako je i bilo, moju majku je neopravdano tužila zbog neke druge stvari, zagorčava joj život lažima i prijetnjama, te je svaki daljnji pokušaj razgovora s bakom rezultirao njezinim svađanjem i prijetnjama kako će tužiti mene i uzeti tu kuću sebi. Majka i ja smo odlučili komunikaciju s bakom smanjiti na nužni minimum.
Neki dan mi je stigao poziv na sud za vanparnični predmet za "postupak mirenja pred sudom", gdje me baka i njezina odvjetnica pozivaju na mirno rješenje spora gdje ona opet traži upisivanje spomenutog tereta u zemljišne knjige, a ako ne pristanem na to, da će podignuti tužbu protiv mene. Što se tiče postupka mirenja, ja neću pihvatiti bilo kakve izmjene u zemljišnim knjigama.
Baka je inače dosta vitalna za svoje godine i ima mirovinu koja je veća od moje plaće, tako da joj eventualan smještaj u domu ili stanu ne bi predstavljao problem s financijske strane te nije nemoćna i ugrožena. U međuvremenu je na moj zahtjev u zemljišnim knjigama obrisan moj otac kao moj staratelj. Posjedujem i hrpu dokumenata za razne radove na kući, legalizaciju kuće itd. koje je ugovarao i potpisao moj otac.


Moja pitanja su sljedeća:

1. Pretpostavljam da je za cijeli postupak najbolje uzeti odvjetnika?
2. Koliko sam pročitao, postupak mirenja se može provesti pojedinčano sa strankama, tako da baka i ja ne bi bili u direktnom kontatku, da li je to točno?
3. Kakve su šanse da baka izvuće neku korist sudskim putem, bilo cijelu kuću, bilo neka prava na kuću ili neku novčanu odštetu?
4. Da li ona ima kakva prava na tu kuću ili novčanu odštetu zbog razloga što tamo živi već 5-6 godina?
5. U slučaju da se naši odnosi dodatno pogoršaju, da li ja mogu nju zakonski "istjerati" iz te kuće? Da li će sud negativno gledati na takav moj postupak?

Čini mi se da bi sud trebao odlučili u moju korist, na kraju me još zanima, nakon što prođe taj postupak, da li me baka može ponovno tužiti za tu istu stvar?

Unaprijed hvala na odgovoru
Lijep pozdrav

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, zastor43 je napisao:

1. Pretpostavljam da je za cijeli postupak najbolje uzeti odvjetnika?

Definitivno, da.

, zastor43 je napisao:

Koliko sam pročitao, postupak mirenja se može provesti pojedinčano sa strankama, tako da baka i ja ne bi bili u direktnom kontatku, da li je to točno?

To ovisi o procijeni miritelja tj. ako okolnosti zahtijevaju razdvajanje stranaka, tada će miritelj obavljati odvojene sastanke, a potom uvijek može odlučiti da postupak mirenja nastavi s obje strane na zajedničkom sastanku, a sve s ciljem rješavanja problema.

, zastor43 je napisao:

Kakve su šanse da baka izvuće neku korist sudskim putem, bilo cijelu kuću, bilo neka prava na kuću ili neku novčanu odštetu?

Prema navedenom, ima pravo na dio.

, zastor43 je napisao:

Da li ona ima kakva prava na tu kuću ili novčanu odštetu zbog razloga što tamo živi već 5-6 godina?

To tek trebate dokazati tj. tko ima kolike udijele u toj kući i kako ih je moguće podijeliti ili isplatiti.

, zastor43 je napisao:

U slučaju da se naši odnosi dodatno pogoršaju, da li ja mogu nju zakonski "istjerati" iz te kuće? Da li će sud negativno gledati na takav moj postupak?

Možete koristi pravna sredstva (ovrha radi ispražnjenja i predaje u posjed nekretnine) koja su Vam ovdje na raspolaganju, a to ne bi trebalo utjecati na odluku suda u ovom drugom postupku.

, zastor43 je napisao:

Čini mi se da bi sud trebao odlučili u moju korist, na kraju me još zanima, nakon što prođe taj postupak, da li me baka može ponovno tužiti za tu istu stvar?

Ne može se dva puta suditi za istu stvar.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×