Jump to content
CroatoMaltese

Kupnja automobila bez kupoprodajnog ugovora

Preporučene objave

Postovani!

Kupujem (rabljeni) automobil od jedne firme koja se bavi prodajom rabljenih automobila. Imaju urede, zaposlene, itd, ne izgleda kao da se radi o muljazi, ali nesto me zbunjuje.

Nakon sto sam pregledao auto ispostavili su mi ponudu ("informativna ponuda") i po njoj sam platio kaparu.

Sada zovu da ce automobil biti spreman za par dana, a da prije toga uplatim ostatak iznosa.

Ja sam im odgovorio da je novac spreman i da cu ostatak iznosa uplatiti po potpisivanju kupoprodajnog ugovora.

Oni nato meni odgovaraju da se kupoprodajni ugovor ne potpisuje, nego da ce mi prilikom preuzimanja automobila ispostaviti racun na moje ime.

Kao sto rekoh, ne izgleda mi kao muljaza, firma je prevelika da oni sad nestanu s mojim novcem. Ali kod ponude me odbija to sto u njoj nema nikakvih klauzula za moju zastitu. Na primjer, na ponudi ne pise kada ce automobil biti isporucen. Mogu zamisliti scenarij gdje ja danas platim ostatak novca, a oni me sutra nazovu i kazu da automobil nije spreman, stici ce za tri mjeseca. Posto u ponudi ne pise kada ce automobil doci (inace, usmeni dogovor je ovaj tjedan), imam li nekakve osnove da se zalim, sudim, trazim povrat novca, i slicno?

Opcenito zanima me je li ovo s ponudom i bez ugovora uobicajena praksa (uvjeravaju me da jest) i jesam li ja dovoljno pravno zasticen u slucaju eventualnog sporenja.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se tiče računa to nije ništa sporno ni čudno pošto veće tvrtke za prodaju vozila ista unose na svoje ime, pri prodaji izdaju uz vozio probne tablice te račun o kupovini.

Kako vjerovatno rade prema nekakovim Općim uvjetima usklađenim sa zakonskim odredbama zaštičeni bi bili prema Zakonu o zaštiti potrošača kao i Zakonom o obveznim odnosima. No kako se radi o ponudi (koja je usput u pravilu neformalan akt), mogli ste dostaviti odgovor na ponudu kojom se ukazuje na prihvačanje ali uz nekakove dodatke tipa vrijeme isporuke, plaćanje i izdavanje računa tada. To bi u biti bila protuponuda ali sa jasno određenim odnosima koje vas muče.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×