Jump to content

Premještanje vozila zbog parkiranja na javnu zelenu površinu?!


Mrnjica

Preporučene objave

Pozdrav svima, 

potreban mi je savjet za situaciju sa parkiranjem i odvozom mojeg vozila koja mi nikako nije jasna. Naravno da sam automobil ostavila na površini za koju sam smatrala da se smije ostaviti, kraj nekoliko drugih parkiranih vozila. Zamislite moje iznenađenje kad su svi ostali automobili bili tamo, osim mojeg. Prva ideja bila je da je auto ukraden, jer ne vidim osnovu po kojoj bi ga pauk uzeo. Na moju sreću u nesreći, bio je pauk, a rečeno mi je da je auto uzet jer sam parkirala na zelenoj površini. Auto je bio parkiran 40 minuta do mog povratka.

Parkirala sam kod Bundeka, jer su druga mjesta bila zauzeta. Više puta sam vidjela ovdje parkirane automobile. Znam da ne postoji naplata na ovom području (ulica Savezne Republike Njemačke). Dodatno me zbunio asfaltirani i iscrtani "prilaz" tome mjestu i drugi parkirani auti, zbog čega sam zaključila da je to neiscrtani parking na kojem se može stati. Podloga je kombinacija zemlje i šljunka, nije moguće utvrditi da se radi o zelenoj površini. Isto tako, nigdje nema znaka zabrane parkiranja.

Prilažem slike - još mi uvijek nije jasno da se ova površina može nazvati zelenom površinom i da se to jasno moglo zaključiti. 

Ono što me najviše muči je činjenica po kojoj osnovi zakonskoj je moj auto uklonjen paukom, s obzirom da u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nema nijedne stavke po kojoj bi vozilo smjelo biti uklonjeno. Dakle, zašto mi samo nisu stavili kaznu, nego su micali vozilo, pri čemu su ga oštetili (izgrebali, ali mogu staviti mačku soli na rep jer u mraku i panici nisam vidjela kod preuzimanja vozila).

Molila bih mišljenje na nekoliko pitanja:

1. imam li osnovu za prigovor na kaznu na temelju obrazloženja da se ne može zaključiti da se radi o zelenoj površini (vidi se iz slike da je kombinacija zemlje i šljunka), nema znaka zabrane parkiranja, druga vozila su bila parkirana tamo, postoji asfaltirani i označeni prilaz tome mjestu. Ili da jednostavno molim oprost jer eto, nisam mogla zaključiti ništa od toga, ali sam kriva?

2. imam li osnovu za potraživanje povrata troškova za nezakonito premiještanje vozila - iz kojeg razloga nije ostavljena kazna već se moje vozilo, koje nije nikome smetalo, nikoga ugrožavalo, zaklanjalo vidljivost ikome, niti je bilo parkirano duži niz vremena itd.; micalo s mjesta pri čemu je napravljena šteta (ne samo fizička, nego i psihička jer nisam mogla doći sebi od ideje da samo mojeg auta nema i bila sam uvjerena da je auto ukraden).

3. Imam li uopće pravo na prigovor s obzirom da je vlasnik auta moja baka (koja se može žaliti), koja nema vozačku, a ja auto imam pravo koristiti na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju (u kojem je to navedeno). Na temelju ovoga nemam pravo ostvariti niti mogućnost uzimanja povlaštene parkirne karte i mnoge druge stvari u kojima me se diskriminira na ovu osnovu (dakle po takvom bih se trebala nadati da baka čim prije umre pa da auto bude na mene..), ali to je neka druga tema.

Do sad nisam kažnjavana, uvijek pazim i parkiram auto da bude na propisnom parkingu (ja sam mislila da je i ovo taj slučaj). Auti na slici su bili tamo prije nego sam stigla, i ostali su nakon što sam vratila svoj auto, dakle samo su mene odvezli.

Molila bih savjet koja bi bila najpovoljnija akcija za mene u ovom slučaju i unaprijed od srca zahvaljujem na pomoći. 

Na slikama sam označila crvenim gdje je stajao moj auto.

20190826_205835.jpg

Inked20190826_200732_LI.jpg

Inked20190826_205626_LI (2).jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sam čula od 100% osoba s kojima sam pričala, da je problem u tablici. 

Jasno mi je da ne mora biti danima, ali nisam bila ni sat vremena tamo i auto nestane. Iako sam, čitajući o svemu, vidjela da ljudima nestane u roku 3 minute auto, što mi je isto jednako suludo.

Ja sam stvarno promišljala je li moguće da je to zelena površina prije nego sam se udaljila od auta. Ali s obzirom da postoji i prilaz toj površini bez znaka zabrane parkiranja, da su drugi auti bili gore, i da površina nije uređena niti stvarno ima trave (ima gore i šahtova i svega), zaključila sam da je to neuređeni parking. 

Ako itko ima kakav savjet kako da na bilo koji način popravim situaciju, bila bih zahvalna. I dalje se osjećam revoltirano i baš se osjećam ko građanin drugog reda. Prema katastru, radi se o čestici koja se vodi kao ulica (čestica broj 460), iako je ispred nje i čestica koja se vodi kao pašnjak 433/33 za koju mogu tvrditi da nisam bila na njoj jer nisam bila parkirana skroz do zida (crveni kvadratic bih bila ja), vidi se na slikama gore da ima zelenog mjesta ispred auta na kojem auto nije parkiran (ovako kako stoji ovaj bijeli, tako sam ja bila do njega). 

Auto (2).jpg

uređeno: od Mrnjica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je u katastru zelena povrsina ona je zelena povrsina, nema veze sto nema trave, (sljunak nije nitko nasuo nego je tamo takvo tlo).

Jedino sto bi moglo biti sporno jest premjestanje jer vozilo nije nikome smetalo, trebali su napisati kaznu i ostaviti vozilo tamo gdje je. Ne znam doduse je li itko ikada uspio sa takvom zalbom (ja jesam jednom ali bila je druga situacija, nije bila zelena povrsina).

Gledaju li komunalni redari kroz prste zagrepcanima, ne znam, moguce je svasta (ali nije razlog za zalbu).

uređeno: od penava
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zapruđski otok se vodi u katastru po vrsti namjene kao ulica, mogu li se pozvati na to? Po meni, ja sam bila na tom dijelu. Ne znam kako se oni mogu pozvati na to da sam na pašnjaku stajala, a i iz mojih slika bi se isto vidjelo da nisam bila na čestici koju vode kao pašnjak.

A i da su mi samo ostavili kaznu, platila bih i rekla eto nisam znala. Ovako je ispalo baš nepravedno prema meni što su mi maknuli vozilo od toga da sam doživjela skoro pa traumu (skoro sam prijavila nestanak policiji jer tko bi uzeo samo moj auto s iste površine), a onda i trošak i oštećenja na autu... 

 

Mogu sama sebi odgovoriti na ovo pitanje, s obzirom da postoji katastar zelenila. Iako ga ne znam protumačiti, rekla bih da ako se pozovu na njega, nemam što... Da molim za oprost? Iako sam i dalje mišljenja da vozilo nisu smjeli dirati. Može li odredba o komunalnom redu biti iznad ZSPC?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 20 sati , Mrnjica je napisao:

Zapruđski otok se vodi u katastru po vrsti namjene kao ulica, mogu li se pozvati na to?

Na što god da se pozoveš, u naravi je to zelena površina (bila bi potpuno zelena da ju parkiranjem ne uništavaju auti) i to je ono što će se na sudu gledati. Znaka zabrane nema jer ga ne treba ni biti, s obzirom da je na zelenim površinama parkiranje zabranjeno, a i to što tamo ima drugih vozila isto nije opravdanje niti će to sudu biti bitno. Vjerojatno te jesu deknuli zbog "stranih" tablica, jer to rade ama baš svugdje, što nikako nije u redu, ali to nitko od njih u eventualnom sudskom postupku neće potvrditi.

 

prije 20 sati , Mrnjica je napisao:

Može li odredba o komunalnom redu biti iznad ZSPC?

Nije iznad, nego svaka regulira nešto drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam sad uvid u to jer je doslo na baku, tek cu sutra vidjeti, ali pise da imam pravo zalbe u roku od 8 dana. 

 

To je potencijalno jos jedan problem, kako napisati zalbu jer je baka vlasnik vozila, a ja sam korisnik temeljem ugovora o dozivotnom uzdrzavanju. 

Baka nema vozacku ni nista. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima, to mogu javiti tek navečer kad vidim o čemu se radi.

Iako, kad izračunam koliko puta bih trebala napraviti 50 km da baka potpiše, potrošiti vremena na pisanje dvije žalbe i živaca u nadi da će mi odobriti oprost, mislim da će ispasti jeftinije i jednostavnije platiti kaznu i zaboraviti da se dogodilo. I onda još 300 kuna za proživljenu traumu nekom psihoterapeutu jer me moja okolina više ne može podijeti s pričama o tome. :majstor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ili platiti po toj obavijesti (trebala bi imati mogućnost plaćanja pola kazne, ako ti nije istekao rok) ili poslati svoje podatke, pa se žaliti kad dobiješ prekršajni nalog.

U pravilu, sve kazne kod kojih se može platiti polovica, najbolje je odmah platiti tu polovicu, jer i u slučaju da ju sud smanji, najčešće ukupno ne bude manje od toga (manja kazna, troškovi postupka i sl.).

Ako ćeš prigovarati, to što je tamo bilo drugih auta i što je dignut samo tvoj ti ama baš ništa ne pomaže...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čula sam se telefonski danas s komunalnim redarom.

Doslovno mi je rekao da nisam imala srece, da tamo patrolira pauk i on je kao njima dostavio fotografije i eto tako, kao sto nekad nabasas u prometu na kaznu, tako je skupio mene. Dakle krivnja je pala na pauka. I da je njemu jasno da u stvarnosti nije vidljivo da je to zelena površina i da mogu traziti od suca oprost u vidu da mi izrekne samo opomenu te da trazim da mi se oproste i troskovi suda, jer inace nema ni smisla. I za ubuduće, ako vidim negdje besplatan parking u zg i imalo trave, da me savjetuje da ne stajem tamo. Ali auto je na baku sto komplicira stvari, prvo bih trebala njezinu žalbu da nije ona vozila nego ja, pa pisati svoju, i onda se nadati da ce sud izreci opomenu, a ne samo umanjiti kaznu (jer ako umanji onda sam opet na istome). Tako da nisam sigurna da uopće se vremenski isplati pisanje žalbi i nerviranje hoće li mi sudac samo umanjiti ili skroz oprostiti. Sigurna sam da bi mi se smilovali i da je auto na mene pokušala bih sigurno jer imam čak i relativno dobre argumente za pokajati se, ali cost benefit po mojoj procjeni nije dobar.

Ali evo da podijelim s vama najzanimljiviji dio. Predložila sam da označe područje da se tamo ne smije parkirati. Ali nažalost! oni nemaju znak za oznaku zelene površine! Mislim si, ok, ali imate znak zabrane parkiranja... Zapravo, njima super da se mi naivci možemo nasukavati gore, a oni imaju sva prava da nas odvoze kako njima odgovara.

Zahvaljujem vam svima na savjetima, stvarno ste super :) i nadam se da će sve napisano pomoći nekome kasnije tko se nasuka na zelenu površinu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija