Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sosten

Nadoknada po tržišnoj cijeni

Preporučene objave

Tržišna cijena kako doći do te veličine temeljem kojih podataka ,recimo tržišna cijena neke livade ,neke šume , oranice itd.

Vještačenjem možda  ili dogovorom  . Kakva je to relativna odredba u zakonu i uopće nije proširena dodatnim članom koji bi pojasnio kako se utvrđuje ta cijena.

Ne znam kako to profesori studentima objašnjavaju. Znamo u Proizvodnji imamo razne metode kalkulacija i obračuna i dođemo do visine cijene.ali kod Sudskih procesa ispričavam se ali ta je odredba neprimjenjiva i stvara pomutnju među strankama i produžava sudske procese koji traju ,traju i traju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 9 sati , Sosten je napisao:

Kakva je to relativna odredba u zakonu i uopće nije proširena dodatnim članom koji bi pojasnio kako se utvrđuje ta cijena.

Relativna? I nije proširena dodatnim člankom? Koji ste to zakon gledali?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ništa? Dakle postoji Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina (NN 78/15) u kojem se u pojašnjenju pojmova govori što je to tržišna vrijednost nekretnine. A kako se utvrđuje tržišna vrijednost nekretnine određeno je daljnjim zakonskim odredbama u čl.23-25 kao i Pravilnikom o metodama procjene vrijednosti nekretnine. Prema navedenome ispada da baš i nije relativna odredba.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jasno vam je valjda da jedan zakon ne može obuhvatiti baš sve pa se na isti vezuju drugi kao i podzakonski propisi. Tako se na pitanja oko tržišne vrijednosti koristi navedeni Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina gdje je objašnjen način dobivanja iste. Tako bi se moglo potegnuti pitanje zašto nije u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima dodatno nešto pojašnjeno oko izvlaštenja ili djelovima koji se tiču obveznog prava a također se nalaze u ZVDSP-u, no isto tako nije potrebno jer postoji Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade te Zakon o obveznim odnosima. I tako će to profesori studentima i objasniti.

Dakle, ta odredba je itekako primjenjiva i ne bih baš rekao da stvara pomutnju među strankama, samo neke stvari ne znaju jer nisu pravne struke međutim zato služe punomoćnici pravne struke. Isto tako u raznim postupcima je potreban angažman vještaka bilo građevinske, medicinske, prometne ili bilo koje druge struke kao pomoć sucima jer kao što se recimo vi ne kontate u baš sve aspekte prava, tako se ni suci ne kontaju u druge struke.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×