Jump to content

Darovni ugovor i prosljeđivanje dara


anka85

Preporučene objave

Pozdrav, suprug je prije godinu dana od djeda darovnim ugovorom dobio kuću koju je odmah uknjižio na svoje ime. Mene sad zanima da li je moguće da on sad tu istu kuću daruje meni i da li bi se on time zaštitio od povratka iste darivatelju kod eventualnog poništenja ugovora o darivanju ili od traženja nužnog dijela ostalih nasljednika? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, anka85 je napisao:

Mene sad zanima da li je moguće da on sad tu istu kuću daruje meni

Moguće i dopušteno. 

 

, anka85 je napisao:

ili od traženja nužnog dijela ostalih nasljednika? 

Bez obzira što bi se izvršio prenos prava vlasništva darovane nekretnine na Vas, to nikako neće umanjiti činjenicu da je suprug istu nekretninu dobio kao dar, glede čega po smrti oca ostali nasljednici mogu potraživati vrijednost nužnog dijela(čl. 70 st. 5 ZN

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali kako djed osim navedene kuće posjeduje još nekretnina čijom bi se vrijednosti ostali nasljednici namirili u visini vrijednosti nužnog dijela koji im pripada pretpostavljam da onda isti u kući ne bi ni dobili ili se varam? A da li bi djed mogao raskinuti darovni ugovor i tražiti povrat nekretnine ako bi ju muž darivao meni čime bi ja postala vlasnica i da li bi morali platiti porez na nju s obzirom da je od darivanja prošlio manje od godinu dana? Napominjem samo da darivatelj nije osiromašen niti je došlo do bilo kakvih kriminalnih djela ni grube nezahvalnosti s muževe strane naspram djedu. Puno Vam hvala na odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija