Jump to content

Cijevi oborinske odvodnje na privatnom zemljištu


trojanac

Preporučene objave

Poštovani molim odgovor ako mi netko može pomoći

 

Općina je preko moga dvorišta postavila cijevi za odvodnju oborinskih voda. Napominjem da ništa nisam potpisao. Riječ je o usmenom dogovoru da se te cijevi postave jer voda koja se sakuplja nakon kiše smeta svim susjedima.

No, radovi su se odužili jer je konfiguracija terena zahtijevala da se kopa puno dublji kanal gotovo od 2 metra umjesto pedeset centimetara koliko je bilo predviđeno. Cijevi su položene i zatrpane, ali mislim da radovi nisu dovršeni na odgovarajući način jer postoji mogućnost uleknuća kanala koji je širok 90 centimetara. Naime, laički smatram da nije adekvatno popunjen zemljom i tamponom pošto je predubok te prijeti opasnost od slijeganja tla i stvaranja rupe.

Što mogu napraviti prema općini da ih prisilim da završe radove u dovorištu na odgovarajući način koji će dugoročno biti siguran  ?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira tko je i na koji način izvodio radove (vlastiti pogon Općine ili drugi izvođač temeljem javnog natječaja) trebalo se držati određenih pravila, dakle morao je postojati projekt u kojem bi bile sadržane određene norme i tehnički uvjeti za radove u vodnom gospodarstvu kao što su HRN EN 752:2008 Odvodni i kanalizacijski sustavi izvan zgrada, HRN EN 1610:2002 Polaganje i ispitivanje kanalizacijskih cjevovoda i kanala itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pojašnjenjima. Mislim da projekt postoji što se tiče tih cijevi i tako dalje. Ali meni je problem što su iskopali 60 metara dug kanal, duboj dva metra i širok oko 90 centimetara i odvezli iskopani materijal. Zatim su dovezli nešto jalovine i zatrpali taj  kanal i poravnali po površini. Međutim, siguran sam da to nije završeno na odgovarajući način jer je iskopano opeko 100 kubika zemlje i siguran sam da toliko zemlje nije vraćeno u kanal. Što mi je činiti ako se nakon kiše pojave rupe na stazi i udubljenja. Kako natjerati općinu da to sanira do kraja ?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema tehničkim uvjetima iskopani materijal se mora odvesti na za to predviđeno mjesto. Što se tiče vračanja i zatrpavanja projektom i normama je trebalo biti određeno na koji se način isto radi (npr. ako je rađeno strojno sabijanje isti se poravnava sa okolnim terenom, a ako nije ostavlja se sloj viši od okolnog terena baš poradi slijeganja), no što je određeno i kako odrađeno morali bi saznati sami da bi bili sigurni da je ili nije odrađeno kako treba.

prije 3 sati , trojanac je napisao:

iskopano opeko 100 kubika zemlje i siguran sam da toliko zemlje nije vraćeno u kanal.

Jasno vam je valjda da se iskopana količina ne može u istom omjeru vratiti nakon što se u iskop postave cijevi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija