Jump to content
limepolkadots

Vožnja neregistriranog skutera bez vozačke dozvole

Preporučene objave

Poštovani, 

ukratko ću opisati situaciju: prijatelj (19 godina) je nedavno kupio skuter koji nije registriran i koji treba neke popravke da se registrira. U slobodno vrijeme šarafi na skuteru u dvorištu i jedan dan je na sporednoj kvartovskoj cesti u Zagrebu išao isprobati skuter. Iz dvorišta je preko glavne ceste izgurao skuter na tu sporednu uličicu koja nikud ne vodi i na kojoj nema nikakvog prometa. Tamo je skuter upalio, napravio doslovno dva kruga (dvjestotinjak metara) naprijed-natrag, a u povratku prema glavnoj cesti ga je presrela policija u autu. Na toj nazovimo ju cesti u trenutku kad je isprobavao skuter nije bilo nikoga, ni pješaka. Na licu mjesta su mu zaprijetili kaznom od 20ak tisuća kuna jer nema položen vozački i jer skuter nije registriran, ali nikakav papir ili potvrdu ili kaznu od policije nije dobio u ruke, nego je za nekih 2-3 tjedna od poznanika koji radi u policiji saznao da je prijavljen sucu za prekršaje i da je pokrenut prekršajni nalog. Prijatelj ima 19 godina, nikad nije kažnjavan niti je imao kakvih prekršaja, uzoran je učenik koji je nedavno upisao faks.

Moja pitanja su sljedeća:

1) Koliko iznosi kazna za navedene prekršaje, tj. raspon kazne; i postoji li mogućnost da ju sudac za prekršaje smanji s obzirom na njegovo nekažnjavanje, kajanje i tešku financijsku situaciju? Nema nikakve mogućnosti da plati kaznu u visini od 20 tisuća, koju je policajac spomenuo kad je uhvaćen na skuteru.

2) Pošto prijatelj trenutno polazi autoškolu za B kategoriju zanima me hoće li ovi prekršaji imati nekog utjecaja na njegovu autoškolu? Postoji li mogućnost da dobije zabranu polaganja vozačkog ispita ili da ne može izraditi vozačku kad položi ispit? 

Unaprijed hvala na odgovorima i pomoći.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. 

 

Još jedno pitanje, prijatelj također nije ni dobio nikakav zapisnik, nije apsolutno ništa potpisao. Jel to policijski propust i može li se on na to ikako pozvat? 

 

I kroz koje vrijeme ce mu doci poziv na sud. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije propust ako ništa nije dobio (može dobiti odmah ili mu može doći kasnije, svejedno), a papire može dobiti nakon par dana, tjedana, ali i mjeseci (zastara je 4 godine).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 23 sati , limepolkadots je napisao:

Iz dvorišta je preko glavne ceste izgurao skuter na tu sporednu uličicu koja nikud ne vodi i na kojoj nema nikakvog prometa. Tamo je skuter upalio, napravio doslovno dva kruga (dvjestotinjak metara) naprijed-natrag, a u povratku prema glavnoj cesti ga je presrela policija u autu. Na toj nazovimo ju cesti u trenutku kad je isprobavao skuter nije bilo nikoga, ni pješaka. 

vrlo česta navika građana ,a pogotovo mladih...provozati se od kuće ili isprobati vozilo i slično....

borba protiv divljaka u prometu dovodi do toga da se drastično kaznjavaju i ovakvi nepromišljeni slučajevi...

uglavnom treba računati da će imati sreće sa sucem kad već nije imao sa policajcem...

u tom smislu treba izbjeći bilo kakvu mudroliju ili izvlaćenja ,već jednostavno priznati prekršaje i navesti da su bili nepromišljeni u tom trenutku ne shvaćajući da pravi neki veliki prekršaj ili da nekoga ugrožava....napomenuti svoj status (da polaže,student i ekonomska situacija) i da se neće više ponoviti...

obavezno iskorisitit sva pravna sredstva (žalbe i slično) i ako nezna uvijek ovdje može pitati za pomoć...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×