Jump to content
snjeskal

Ne postoji bračna stečevina?

Preporučene objave

Poštovani, 

budući nemam novaca za savjet odvjetnika, ljubazno molim da mi pomognete sa slijedećim upitom: 

Kako sam ulazila u brak sa imućnim muškarcem, kojemu je očito najvažnija stvar u cijeloj priči bila zaštiti svoju imovinu (a ja naivna do boli) - potpisala sam predbračni ugovor kojim se definira da ne postoji bračna stečevina, te da se oboje odričemo bilo kakvih zahtjeva s te osnove. Naše je braku nažalost došao kraj i treba pokrenuti razvod. Brak je trajao ukupno 1,9 godina.

E sad, s obzirom da sam kroz brak prolazila kroz dosta psihičkog maltretiranja i još koješta, želim znati postoji li uopće ikakava mogućnost da se nekim zakonskim odredbama "poništi" djelovanje takvog ugovora o utvrđivanju bračne imovine, i na neki način prisili mog supruga da mi barem isplati nekakvu "odštetu" za pretrpljene duševne boli? Nisam još posebno napomenula da je sa nama u stanu koji je on kupio živio i moj maloljetni sin iz prve veze. Sada smo dijete i ja oboje doslovce izbačeni na cestu.

Ugovor o bračnoj stečevini (odnosno nepostojanju iste) je ovjeren kod javnog bilježnika. 

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći i savjetu. 

 

 

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Poštovana, oprostite da se i ja umiješam, razvidno je da ste Vi, stvarno, potpisali narečeni predbračni Ugovor, no ugovorom nemože biti obuhvaćeno nešto čega nema, tj. što će se, možebitno, naknadno steći, dakle, odreći se prava kojeg, u trenutku potpisivanja ugovora, nemate, a koje ćete naknadno steći, u konkretnom slučaju, bračne stečevine, zato možete, što se tiče bračne stečevine, naknadno stečenog prava, zatražiti proglašenje ugovora ništavnim, moj savjet Vam je da se, pošto, kako opisujete svoju trenutnu situaciju, nemate dostatnih sredstava za odvjetnika, obratite Uredu državne uprave svoje županije radi ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć... 

No, iz Vašeg upita proizlazi da se tu ne radi o bračnoj stečevini, već o naknadi Vaše duševne štete temeljem pretrpljenih duševnih (emocionalnih) boli, sukladno navedenom, Vi bi mogli pokrenuti parnični postupak radi naknade nematerijalne štete temeljem pretrpljenih emocionalnih boli, naravno, ako za to imate relevantne dokaze..

Kažem, moja sugestija Vam je da se obratite Uredu državne uprave u svojoj županiji ili direktno HOK-u (Hrvatska odvjetnička komora, Koturaška 53, Zagreb) radi dobivanja besplatne pravne pomoći, kako nebi, bespotrebno, izgubili svoje stečeno pravo..

Sretno Vam...!

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 11 sati , Željac047 je napisao:

no ugovorom nemože biti obuhvaćeno nešto čega nema, tj. što će se, možebitno, naknadno steći, dakle, odreći se prava kojeg, u trenutku potpisivanja ugovora, nemate, a koje ćete naknadno steći, u konkretnom slučaju, bračne stečevine, zato možete, što se tiče bračne stečevine, naknadno stečenog prava,

Oprez pri ovakovom savjetovanju jer je jasno propisano da,

"Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini."

Također,

"Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine."

Prema navedenome, u ovome slučaju je to buduća imovina.

Dakle, gledajući prvu citiranu odredbu, vremenski se bračni ugovor (bez obzira što je ovdje naveden kao Predbračni) može sklopiti prije sklapanja braka i tijekom trajanja bračne zajednice. Kada se bračni ugovor sklapa prije braka on ima odgodni učinak, odnosno njegovi učinci nastaju tek po sklapanju braka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Točno, može se tumačiti i ovako i onako, zato sam i napisao da bi bilo najbolje obratiti se navedenim institucijama za dobivanje besplatne pravne pomoći, jer, koliko shvaćam, radi se o traženju naknade nematerijalne štete temeljem pretrpljenih duševnih (emocionalnih) boli, kako bi odvjetnik ušao u srž problematike, pregledao sve relevantne dokaze, i adekvatno postupio 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Moj osvrt nije bio na traženje naknade za nematerijalnu štetu, nego na savjet o traženju proglašavanja ugovora ništavnim te tu nema ovakovog ili onakovog tumačenja, samo onaj koji sam i naveo te nema sudske prakse koja bi tumačila drugačije.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×