Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Oslo

Zabrana natjecanja

Preporučene objave

Pred nekoliko dana sam dao otkaz jer sam dobio bolju ponudu od druge, konkurentske tvrtke.

Moj Ugovor o radu sadrži klauzulu o Zabrani natjecanja i definirana je ugovorna kazna koja podrazumijeva pet bruto plaća za slučaj prekršaja, odnosno zaposlenja u konkurentskoj tvrtci unutar jedne godine po prestanku Ugovora. Nova tvrtka tvrdi kako je ta klauzula ništavna budući da je dopunjuje članak iz Zakona o radu koji kaže da je u svrhu zaštite radnika "stara" tvrtka, ukoliko zabrani radniku novo zaposlenje, dužna isplaćivati minimalno pola neto plaće mjesečno za vrijeme trajanja zabrane. Taj dio međutim nije naveden u mome Ugovoru.

Proučio sam ZOR i odmah napominjem da Ugovor nisam sklopio kao maloljetnik, niti mi je plaća niža od prosjeka u RH. Postavljam pitanje na ovom forumu budući da dobijam dvojna tumačenja. Da li je netko imao takvo iskustvo i da li tvrtka iz koje odlazim doista treba preuzeti obvezu plaćanja (iako nije navedeno u Ugovoru) ukoliko želi da se cijelu godinu "suzdržim" od zaposlenja kod konkurenta?

Zahvaljujem unaprijed.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako je tako kako kažete, onda ćete morati plaćati temeljem čl. 106. ZOR-a, kao ugovornu kaznu, i ta odredba nije ništetna. Doduše, ništetnost se može procjenjivati i unutar sudskog postupka (ako ne planirate dobrovoljno plaćati), i ovisi o svakom pojedinačnom slučaju, odnosno svim elementima - je li konkurentska tvrtka zaista u natjecanju s Vašim poslodavcem, kojih bruto plaća, je li ograničenje Vašeg prava na rad sukladno šteti koju poslodavac ima gubitkom Vas kao zaposlenika i slično.

Pronađite način da radite za konkurenta, a da ne stupite u radni odnos.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Evo ja ću ti reći iz prve ruke jer se ja sudim sa svojim šefom. Trenutno smo u fazi čekanja ročišta pa evo znam neke stvari. Moja je situacija da sam ja u ugovoru imao klauzulu da mi brani ali se ne obvezuje isplaćivati naknadu. Kako sam ja 9 godina i 10 mjeseci imao plaću nižu od prosjeka mućki mi je dao novi ugovor da mi je plaća 10-tak kn veća od prosjeka (jer ako ti je plaća niža od prosjeka može se j...) i tako ja sam jedan mjesec imao plaću bogovsku 10kn veću od prosjeka i sad je to temelj njegove tužbe. Ja sam otišao na plaću x2 nego što sam ju imao, ne radim isti posao koji sam radio (ista je branša) ali je funkcija bolja i veća. Kako će sve to skupa završit ne znam ali obzirom kakve sve ja dokaze imam vjerujem u pozitivan ishod. Sretno a u svojoj ću temi pisat danji tijek slučaja. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×