Jump to content

Radnica nakon isteka rodiljnog ne zeli natrag na posao,ne zeli dati otkaz i ostale komplikacije


Tinci85

Preporučene objave

U zaista sam nezavidnoj situaciji posto radnici zaposlenoj na neodredjeno vrijeme uskoro istjece rodiljna naknada,tijekom koje i nismo bile u kontaktu, osim kad me obavjestila da nije u mogucnosti nastaviti radni odnos niti ikakav otkazni rok. Ne zeli dati otkaz jer nece imati pravo na naknadu sa zavoda. Iz prijasnjih neugodnih situacija sa doticnom bojim se da ce mi se razvlaciti sa bolovanjima,sto i nebi bio neki problem da i sama nisam u drugom stanju i kao vlasnik obrta jedina zaposlena. Ako udovoljim njenim prohtjevima i dam joj otkaz,nisam u mogucnosti nikog zaposliti. Molim vas za pravni savjet jer je ovo postala nocna mora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaposlenica ima obvezu doći na posao ili pravovremeno dostaviti doznake za bolovanje. Ako ne napravi ni jedno ni drugo, možete joj uručiti izvanredni otkaz. U ovakvim slučajevima, ona gubi pravo na naknadu HZZ, jer je otkaz uzrokovan njenom krivnjom. Ukoliko zaposlenica pravovremeno dostavi doznake za bolovanje, a Vi opravdano sumnjate u njenu spriječenost, možete joj poslati kontrolu da utvrdi valjanost bolovanja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete zaposliti nekoga drugoga u roku od 6 mjeseci od otpuštanja te radnice, samo je morate zaposliti na drugim, a ne na istim poslovima (dakle, na svojim, ne na njezinim), možete njezino radno mjesto i drugačije nazvati, i svakako se osigurajte da Vam ta radnica prethodno potpiše da u slučaju da se prije isteka šest mjeseci pojavi potreba za zapošljavanjem na poslovim njenog radnog mjesta, ona nije zainteresirana za to radno mjesto. 

Ja bih tako napravila da vuk bude sit i koza cijela, ionako ta radnica ne želi više raditi kod Vas, izašli ste joj u susret, a sebi ostavljate prostor da nekoga zaposlite. Druga opcija je da joj promijenite ugovor na određeno vrijeme na tri mjeseca, pa kada joj istekne, imat će pravo na biro. Opet vuk sit i koza cijela. Treća opcija je da joj date otkaz nakon što se ne pojavi na radnom mjestu nakon isteka porodiljnog dopusta, i da ona snosi posljedice svoje nesuradljivosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost nakon 6mj mi je kasno zaposliti nekog,jer sam i sama u 4mjesecu trudnoce,i pitanje je do kad cu moci tim tempom jer se radi o frizerskoj struci(8-9satno stajanje)

20.9 joj istice rodiljni dopust,nakon koliko dana od nepojavljivanja joj mogu dati izvanredni otkaz? I dali se racunaju neradni dani, posto to pada blizu vikenda. I dali time krsim odredbu u kojoj pise da se nemoze dati otkaz nakon rodiljnog dopusta u trajanju od 15dana. I sto sa godisnjim na koji ima pravo u slucaju izvanrednog otkaza? 

uređeno: od Tinci85
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, nećete to moći izvesti zajedno sa svojim porodiljnim, bojim se. Morate poštovati rok od 15 dana, morat ćete joj isplatiti cijeli godišnji koji ne bude mogla iskoristiti, odnosno koji nije mogla iskoristiti zbog svog porodiljnog i roditeljskog dopusta. Ako trebate brzu opciju, možda ćete morati staviti obrt u mirovanje (provjerite isplati li Vam se to s obzirom na to da ćete primati porodiljnu naknadu na teret HZZO-a, ali ćete i dalje morati plaćati mirovinsko i zdravstveno za sebe).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmm,prije nego stavim obrt u mirovanje cu naravno otvoriti komplikacije u trudnoci,tako da mislim da bi to cak i bilo najbolje rijesenje. 

Morat cu izgleda pricekati 20.9. jer su njene odluke nepredvidive. Jedino mi nije jasno u slucaju da se ne pojavi tog datuma ili sljedeci dan kako da ja to pravdam,cime...i ako mi ne donese doznake a ja joj nemogu dati 15 dana otkaz. Zaista zbunjujuce

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija