Jump to content
fkrjdj

Nakon preljuba i predaje zahtjeva za sporazumni razvod, žena prijeti samoubojstvom u slučaju razvoda

Preporučene objave

Dragi forumaši,

nedavno je sestra otkrila da je mama prevarila tatu. Od tada proživljavamo izrazito tešku situaciju. U početku je ona otišla od kuće - nakon priznanja što je napravila. Dakle sestra ju je uhvatila u činu, te naknadno na njezinu mobitelu vidjela inkriminirajuće poruke. Tata od početka nastoji da se stvar riješi sporazumnim razvodom, radi manjih troškova i brzine procesa, kako bismo nekako nastavili dalje sa životom. 

Mama je počela s izrazito lošim ponašanjem, te unatoč brojnim "upozorenjima" da ćemo nas troje otići iz kuće ako se ona vrati (jer je nenormalno živjeti u takvim okolnostima pod istim krovom), ona to danas čini te mi odlazimo. Dakle, učinila je preljub, no ima obraza doći u kuću i zapravo tjera djecu "na ulicu". 

I sestra i ja smo punoljetni. Sestra je na dan kada je sve povezala završila na hitnoj, te su nas onda poslali na psihijatriju gdje je dobila infuziju (bilo joj je poprilično loše radi cijele situacije). Danas joj je opet bilo loše nakon što se mama pojavila u kući i bezobrazno se ponašala, no sada joj je bolje. Dakle, žena je napravila odvratnu, gnjusnu stvar i sada se još bahato ponaša te ugrožava sve nas, pogotovo sestru.

Tata cijeli život marljivo radi, u jednom je prihvatljivom kreditu te je kuća 1/1 na njemu. Mama ne znam da li ima tjedan dana radnog staža. Nisu potpisivali predbračni ugovor.

To je situacija "ukratko". Bilo bi nam drago ako biste nam mogli pomoći sa savjetima oko razvoda te podjele imovine. Nama troma je bitno da samo razriješimo situaciju i nastavimo sa životom. Također, zanima nas kako riješiti situaciju oko kuće, tj. kako ju prodati i podijeliti novce između njih dvoje? Sve ostalo materijalno, izuzev odjeće, mog računala kojeg sam samostalno kupio i možda par sitnica nam je nebitno - tv, namještaj, kućanski aparati itd. nas ne zanimaju.

Dakle, ako ona ne prihvaća sporazumni razvod (iako imamo snimljeno priznanje i svjedoka), ne preostaje nam ništa drugo izuzev da tata podnese tužbu? Kako razriješiti situaciju oko kuće - također sporazumno ili tužbom (podjela imovine)? Koliki bi mogli biti troškovi odvjetnika ako ona odbije sporazumno riješiti situaciju, te koliko bi to moglo trajati (bojim se dugo vremena)?

Hvala vam svima unaprijed.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 59 minuta, fkrjdj je napisao:

Bilo bi nam drago ako biste nam mogli pomoći sa savjetima oko razvoda te podjele imovine.

Vrlo je bitno razlučiti da je postupak razvoda braka jedna vrsta postupka, a postupak podijele bračne stečevine sasvim druga vrsta postupka.

prije 1 sat, fkrjdj je napisao:

Dakle, ako ona ne prihvaća sporazumni razvod (iako imamo snimljeno priznanje i svjedoka), ne preostaje nam ništa drugo izuzev da tata podnese tužbu?

Bilo bi pametno još jedno pokušati razgovarati, jer sporazumni razvod braka je najbrža i najjednostavnija opcija, a ishod će svakako biti razvod braka. Ukoliko ne bude išlo sporazumno, tada se tužbom pred nadležnim sudom pokreće postupaka za razvod braka. Razvod braka tužbom može zahtijevati jedan bračni drug, a oba bračna druga sporazumnim zahtjevom.

prije 1 sat, fkrjdj je napisao:

Kako razriješiti situaciju oko kuće - također sporazumno ili tužbom (podjela imovine)? Koliki bi mogli biti troškovi odvjetnika ako ona odbije sporazumno riješiti situaciju, te koliko bi to moglo trajati (bojim se dugo vremena)?

Ukoliko ne bude sporazuma oko podjele bračne stečevine, tada se imovina dijeli u sudskom postupku i sam postupak može trajati, a samim tim može uzrokovati i prilične troškove zastupanja, tako da je također preporuka da se pokušate sporazumno dogovoriti. Niti jedan od ovih postupaka nije tako hitan, jer je u oba slučaja sporazumno rješavanje brža opcija. Također, kod bračne stečevine, koja predstavlja suvlasništvo, svaki suvlasnik ima pravo na razvrgnuće suvlasništva i to mu pravo ne zastarijeva.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zelim pomoci pa cu napisati koju..iz iskustva..

Ovo sto cu prvo napisati mozda vam zazvuci ruzno..mozda nije za pravni portal..ali vjerujem da pomaze i da je za pocetak nuzno..a to je..smanjite dozivljaj..

Kakva bolnica..infuzija..psihijatrija..sestra i ti ste punoljetne..naravno da je tesko..srusila vam se slika idealne obitelji..ali krenite od premise da nemate pravo sudit mami..sta god da se dogodilo u njihovom braku tice se njih..

A sad konkretno

Razvesti se mogu sporazumno..ako se netko ne slozi onda tuzbom..a kako par nema maloljetne djece..situacija je super jednkstavna..bio razvod sporazuman ili tuzbom.. Sam cin preljuba je za postupak razvoda potpuno nevazan..niti se preljub treba dokazivat..to je za sud potpuno nevazno..

Sto se tice kuce i kredita..tj imovinskog pitanja..to je postupak koji je odvojen od brakorazvodne parnice..zaseban postupak..

Tko koliko staza ima pritom nema veze..

Lijepi pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, Borbena7 je napisao:

Bilo bi pametno još jedno pokušati razgovarati, jer sporazumni razvod braka je najbrža i najjednostavnija opcija, a ishod će svakako biti razvod braka. Ukoliko ne bude išlo sporazumno, tada se tužbom pred nadležnim sudom pokreće postupaka za razvod braka. Razvod braka tužbom može zahtijevati jedan bračni drug, a oba bračna druga sporazumnim zahtjevom.

prije 2 sati , fkrjdj je napisao:

Puno hvala na povratnim informacijama Borbena7. Možemo li mi u ovoj situaciji učiniti išta što bi nju moglo maknuti iz kuće dok traje proces razvoda i podjela bračne stečevine? Kao što sam rekao, za tatu i nas je neprihvatljivo biti pod istim krovom s njom, no situacija je sada apsurdna - ona koja je uništila obitelj izvlači bolji kraj u ovom trenutku. Dakle i logistički, bilo bi puno jednostavnije da je ona otišla na nekoliko tjedana, mjesec dana dok se ne razvedu i kuća ne proda i nastavimo nekako dalje...

prije 1 sat, verona2 je napisao:

Ovo sto cu prvo napisati mozda vam zazvuci ruzno..mozda nije za pravni portal..ali vjerujem da pomaze i da je za pocetak nuzno..a to je..smanjite dozivljaj..

 

Tesko je smanjiti doživljaj kada je osoba u lošem zdravstvenom stanju te joj se pripisuju razni lijekovi. Također, ne želim ulaziti u detalje, ali ne biste vjerovali pozadinu cijele priče te s kim je učinila preljub - apsolutno gnjusno!

Hvala na ostalim savjetima.

Uređeno od fkrjdj

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 30 minuta, fkrjdj je napisao:

Možemo li mi u ovoj situaciji učiniti išta što bi nju moglo maknuti iz kuće dok traje proces razvoda i podjela bračne stečevine?

Možete li reći nešto više o samoj kući i vlasništvu (na koga je upisana, kad je stečena i slično)?  Ima li majka kakvih primanja da bi otišla u podstanare ili postoji nekakva druga opcija za nju?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kuća je upisana na tatu, dakle on je 1/1 vlasnik. Kuća i zemljište kupljeni davno (bili su u braku tada), naknadno izgrađeno još nekoliko soba i napravljena renovacija. 

Nema primanja; ponuđena joj je gotovina ili da joj mi čak platimo neki smještaj no odbila je. Također, do sada je bila kod svoje strane obitelji no evo vratila se i pravi probleme. Itekako ima gdje otići, dapače, obzirom da je sama lakše se njoj smjestiti negdje nego tati, sestri i meni. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kao prvo, morate znati da će ovaj postupak razvrgavanja bračne stečevine trajati i da privremeni odlazak nije najsretnije rješenje problema. Nema ovdje nekakvog pametnog savjete. Imate više opcija, a neke traže suradnju i sporazum. Znači, možete se dogovoriti i zajedno prodati nekretninu, te novce sporazumno podijeliti ili jedna strana može isplatiti drugu. Ako pak idete u sudski postupak, možete ostati tu s njom u zajedničkom kućanstvu ili možete otići Vi ili ona, dok se postupak razvrgavanja bračne stečevine ne okonča. I u konačnici, bez obzira na sve, ta žena je i dalje Vaša majka, tako da dodatno zaoštravanje situacije, definitivno nikome ne ide u prilog. Stanje je takvo kakvo je, i sada jedino što Vam preostaje je iz ovakve situacije pokušati izvući najpovoljnije za sve Vas skupa. A kasnije neka vrijeme čini svoje po pitanju nekih drugih tema.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Poštovani forumaši,

nastavno na raniju temu (http://legalis.hr/topic/102667-preljub-supruge-molimo-savjet/), situacija je ponovno izrazito loša. Dakle mama je prevarila tatu te su u međuvremenu iskomunicirali sporazumni razvod braka. Nedavno im je stigao poziv na sud, koji će se odviti za koji dan. Nakon toga je sve eskaliralo prije nekoliko dana kada je kroz darovne ugovore htjela tatu nasamariti da joj sada već prepiše pola kuće, što je on naravno odbio jer bi u toj situaciji nakon razvoda ona postala većinska (75%) vlasnica kuće, što nam je potvrdio i odvjetnik. Nakon jedne rasprave preko poruka, gdje sam joj rekao da obzirom što je pokušala, da će tata prodati kuću za mizerne novce nepoznatoj osobi  (aludirajući da smo i mi spremni igrati prljavo i da smo dobili savjete od odvjetnika) i gdje ona ne bi ni tužbom ništa mogla dobiti, zaprijetila je samoubojstvom preko poruke i poziva, te smo alarmirali policiju. Nakon što smo ju jučer pronašli, odbila je hospitalizaciju ali je morala potpisati da ju ne želi. Dakle sada je doma, što je za nas loša situacija. Tata je od jučer već nekoliko puta pokušao normalno s njom, na smiren način razgovarati, ali ona sada prijeti samoubojstvom ukoliko se tata razvede od nje. Mi naravno nikako ne želimo da se tako nešto dogodi... Želimo joj pomoći, želimo biti s njom u kontaku (sestra i ja), ali konstantno nam zagorčava život. Koji su vaši savjeti kako razriješiti ovakvu situaciju? Ako nastavi s ovakvim ponašanjem, morati ćemo kontaktirati odvjetnika, policiju i hitnu pomoć. U takvoj situaciji bi nas ona opet optužila da smo ju mi smjestili na psihijatriju. Žena dakle očito odbija prihvatiti odgovornost za svoja nedjela, te nam ne dozvoljava da nastavimo sa svojim životima. Tužan je i njezin pokušaj otimanja kuće, iako joj tata od početka tupi da će dobiti sve 50:50, uključujući i kuću. Nama troma nije ni problem otići u podstanare dok se kuća ne proda, a ona do prodaje u njoj može živjeti. Savjeti su dobrodošli.

 

Uređeno od fkrjdj

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne može se nekog silom zadržavati u braku, a prijetnja samoubojstvom je upravo to. Pokušajte u priču uključiti i njenu obitelj, možda joj njihova podrška bude od pomoći. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Upravo to; ako se ne urazumi morati ćemo kontaktirati policiju i hitnu pomoć. Ne možemo biti taoci njezinih prijetnji.

Njezina obitelj je od početka upletena te smo im zahvalni što su ju primili, no mnogi njihovi savjeti njoj su nama dodatno pogoršavali situaciju. Međutim čak i dio njezine obitelji shvaća da je izrazito tvrdoglava. Teška je i za komunikaciju jer čim čuje nešto što joj se ne sviđa, odmah krene s vrištanjem. Očito ne prihvaća da je između njih dvoje gotovo i ne želi prihvatiti odgovornost za svoja nedjela.

Uređeno od fkrjdj

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 3 minuta, fkrjdj je napisao:

Njezina obitelj je od početka upletena te smo im zahvalni što su ju primili, no mnogi njihovi savjeti njoj su nama dodatno pogoršavali situaciju.

Bez obzira na ovo, dužni ste ih upoznati sa novonastalom situacijom, jer ako joj netko od njih može pomoći, onda je ovdje svaka pomoć dobrodošla.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, Borbena7 je napisao:

Bez obzira na ovo, dužni ste ih upoznati sa novonastalom situacijom, jer ako joj netko od njih može pomoći, onda je ovdje svaka pomoć dobrodošla.

Upoznati su s cijelom situacijom, obzirom da je ona kod njih bila većinu ovog vremena... I jučer su nas oni zvali da se ona vratila k njima (nakon što se zaprijetila u poruci i pozivu nakon čega je nestala). Totalno nas izluđuje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Obzirom na mamino nemoguće ponašanje napustili smo kuću. Ona je onda završila na psihijatriji te joj je danas, kako doznajemo puno bolje. Kontaktirali smo ju no nastavlja s bezobraznim ponašanjem. Dakle sada je žena koja je učinila preljub u kući, dok smo mi radi njezina nemogućeg ponašanja i jer više to nismo mogli trpiti otišli. 

Zanima nas koje su eventualne pravne posljedice za oca koji je 1/1 vlasnik i dalje. Sporazumno su predali zahtjev za razvod no mama je svoj poziv poderala te neće doći na isti. U međuvremenu je podigla i tužbu za podjelu imovine. Obzirom na ponašanje, čisto i sumnjam da će htjeti sporazumno prodati kuću i podijeliti novce. 

 

Savjeti su dobrodošli. Od početka joj se nudi 50%, sporazumno, no želimo se osigurati da ne tata ne izgubi cijelu kuću.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 23 minuta, fkrjdj je napisao:

no želimo se osigurati da ne tata ne izgubi cijelu kuću.

Nema razloga da bi se otac osjećao ugroženo. Međutim, dok postupak podjele bračne stečevine bude trajao, neka pripazi da se režije redovno plaćaju, jer pretpostavka je da su na njegovo ime, a majka boravi u kući.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Borbena7, puno Vam hvala jos jednom na brzim odgovorima u ovoj temi.

 

Tako je, režije su na njega. Možemo li nešto učiniti po tom pitanju, tj. da ih ona preuzme i plaća dok živi tamo? Mi smo u situaciji da ćemo vjerojatno u stan, te uzimajući u obzir i kredite koji su na tatu, taj trošak režija mu je dodatno opterećenje.

Uređeno od fkrjdj

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne možete je prisiliti na podmirenje, ali joj u slučaju da ne bude uredno podmirivala dugovanja, možete obustaviti isporuku pojedinih usluga tj. otac može tražiti isključenje i slično. Svakako neka pazi da mu ne bi nagomilala dugove, jer to Vam u ovoj situaciji nije potrebno.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na savjetima, nastojati ćemo to iskomunicirati s njom.

Biti će tu bojim se svega u cijelom procesu, nadamo se pozitivnim i sporazumnim ishodima.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×