Jump to content

Prekršaj u inozemstvu


markozgb

Preporučene objave

S Austrijancima razmjenjujemo podatke, tako da nije čudno da imaju podatke vlasnika auta, ali mi je blesavo da ide odmah kazna bez pitanja o podacima (zakoni bi trebali biti suklađeni, pa prema tome i slični, ako ne već isti). Isto tako, blesavo mi je da to dođe običnom poštom. Nemaju dokaz da si išta primio, a sumnjam da svojima gore šalju samo tako.

 

Budeš pričekao nekog pravnika da naleti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na linku ali mi ne vrijedi previse jer meni je kazna stigla na moje ime,ako sto znaci u tom trenutku se samnom u autu nalazio kolega da se vjerojatno i to vidi na slici dakle opet zar nebi trebalo utvrditi ko je vozo?Pretrazio sam na internetu koliko sam mogao o ovome,ima i tu par tema ali jednostavno nema konkretnog odgovora,niti koje su posljedice ako ne platim.Recimo naletio sam i na to da kazne ispod 70eu ne procesuiraju dalje....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Vi ste imali tu privilegiju dobiti ''pismeno'' na hrvatskom jeziku. Ja nisam bila te sreće nego sam plaćala prevoditelje (vidim da je prekršaj iz 2016-znači popravljaju se :) )

Što se tiče moje pravne borbe sa sustavom koji je isti kao naš (zajednički eu-ropski) usjela sam uči u mogućnost prigovora i traženja dokaza da je vozio ZG .... toga dana napravilo to famozno prekoačenje brzine i sliku osobe ''koja je vozil''. Ja sam im priznala da sam taj dan bila u AT, ali sam od njih tražila da za NOVAC KOJI TRAŽE od mene-DOKAŽU krivnju auta(slika kamere) i krivnju vozača. Uglavnom slika vozila je kao fotoshop (auto na cesti sam-vidite planine i sunce). Tablice zasjenjene korektorom i onda tablica nakadno ispod auta ''uvečana'' + SLIKA VOZAČA-koja nije moja tj.nisam ja. Naširoko sam pisala i sad ja njih čekam da se oni meni jave.Napisala sam da ako mi se ponovno obrate da ću podiči sad ja tužbu na njih i tražiti odštetu za iznudu i duševne boli :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovni markozgb, da li mi možete napisati po kojem ''zakonu'' vas terete.Mene terete po 30 stavak 1 znamenka 4 Zakona o zaštiti imisije-zrak BGBI br 115/1997 u zakonskom okviru te 3stavak 1 IGL Odredbe o ograničenju brzine zemaljskog kapetana Tirola,LGBI br.145/2014. Zanima me da li kod njih vrijedi jedan zajednički zakon ili svaka pokrajina ima svoju priču:) ''muči'' me zašto mojih 33 km iznad dozvoljene - je toliko''skuplje'' nego vaših 20 km. Zar sam ja više onečistila zrak od vas i ubacila više CO2 u zrak za tu razliku od 13km/h??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Trebalo je odmah tako napisat.

Pošto je situacija malo komplicirana morat ćeš pitat MUP mogu li je oni tražit nazad ili ti ćeš pitat u Njemačkoj hoće li ti je poslat u mjesto prebivališta pošto odlaziš od njih.To je legalno.

Drugo je da prijaviš gubitak pa ovdje napraviš novu a ako je švabe pošalju našima riskiraš kaznenu prijavu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ima li itko iskustva s plaćanjem kazni za prekršaj u inozemstvu? Konkretno, radi se o prekršaju u Italiji u Firenci zbog ulaska u zonu s neovlaštenim vozilom zbog čega je stražnji dio auta snimljen njihovim kamerama u ulici. O tom prekršaju me obavijestila rent a car agencija koja je vlasnik auta budući da im je stigla obavijest o prekršaju na talijanskom i španjolskom. Također, obavijestili su me da je daljnji postupak vezan uz kaznu u diskreciji nadležnih talijanskih vlasti, tj policije, a da će oni naplatiti "administrative fee" od 40 eura zbog davanja mojih podataka talijanima. Moje pitanje je, ako mi ikad stigne kazna na adresu na nekom jeziku koji nije hrvatski, trebam li ju platiti? Odnosno, kolika je mogućnost da se prisilno naplati kazna ovdje u RH?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi bas  jasno je dal se ovdje radi o prekršaju u nadležnosti policije ili prekršaja koji je utvrdila ovlaštena osoba lokalne uprave i samouprave (grada). Što se tiče kazni koje dolaze od policije (bilo gdje iz EU) vrijedi ova direktiva "Direktiva (EU) 2015/413 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. ožujka 2015. o olakšavanju prekogranične razmjene informacija o prometnim prekršajima protiv sigurnosti prometa na cestama" (tekst značajan za EGP) a u čl. 16 navedne Direktive stoji :

Države članice trebale bi osigurati odgovarajući prijevod pisane obavijesti koju šalje država članica prekršaja, kako je predviđeno u Direktivi 2010/64/EU Europskog parlamenta i Vijeća (8).

 

 

 

 

 

uređeno: od stradivari
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno Odluci 2005/214/JHA, svaka država članica EU, dužna je izvršiti pravomoćnu sudsku odluku (naplatu novčane kazne) druge države članice EU i u tom slučaju naplaćeni novčani iznosi (novčane kazne iznad 70 eura) pripadaju državi koja je provela izvršenje. Iz toga proizlazi da država članica EU ukoliko ne uspije naplatiti novčanu kaznu od počinitelja prekršaja sa prebivalištem u RH, može izvršenje istog ustupiti RH. Jednako tako, država u kojoj je počinjen prekršaj, može poduzeti i sve druge pravne korake koji joj se nalaze na raspolaganju. Dakle, ukoliko novčani iznos za pojedini prekršaj nije plaćen (obavijest nije na hrvatskom jeziku), država u kojoj je prekršaj počinjen ne može izvršiti prisilnu naplatu, odnosno ustupiti naplatu novčane kazne RH, ali ponovnim ulaskom počinitelja na njen teritorij, može poduzeti mjere protiv istog, odnosno vozila (ukoliko do tada nije nastupila zastara).

U slučajevima kad ste vi vlasnik vozila kojim je počinjen prekršaj, ukoliko ne platite ovu kaznu, onda vas ona može dočekati ponovnim ulaskom u tu zemlju. Obzirom da ovdje nije takav slučaj, to se ne može dogoditi, no možete doći na naku crnu listu renta car tvrtki.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Poštovani,

brat je u siječnju 2018. u Njemačkoj napravio manji prometni prekršaj. Na licu mjesta je platio 300 eura. U dva navrata je došla kazna da se plati još dodatno 2.500 eura. Prvi puta je mama potpisala dopis, drugi put je samo bilo ostavljeno u sandučiću.  Da bi nekidan došao poziv da dođe na Općinski sud izjasnit se da li je u međuvremenu platio kaznu. Budući da nije i ne može, sudac će poslati ovrhu na FINU. Sudac je rekao da on ne može smanjiti kaznu, ali da imamo pravo žalbe na njegovu odluku. Pitanje je da li se isplati žaliti na Vrhovni sud ? Jer negdje smo pročitali da je dopis iz Njemačke trebao biti na hrvatskom jeziku i da postoji mogućnost da zbog toga sud uvaži žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani 

pokusat ću u kratko,2013 selim u Njemačku sa hrvatskom vozačkom dozvolom koju mijenjam za Njemačku vozačku dozvolu (b kategorija).2015  zbog vožnje pod utjecajem alkohola u Njemačkoj ,oduzima mi se vozačka dozvola uz zabranu upravljana motornim vozilom 12 mjeseci.Uvjet da mi ponovno dodijele vozacku je bio MPU (medicinsko-psihološki test).

Medutim ja od sredine 2017 živim,boravim i radim u Hrvatskoj gdje mi nitko nije znao dati odg. kako mogu ponovno do HR vozačke ?!

S druge strane koliko na svoju ruku toliko i na usmenu preporuku policijska uprava zagrebačka ,ponovno krenuo u polaganje vozacke b kategorije(još samo ispit vožnje cekam).Ali s ponovnim razgovorom u policijskoj  su mi dali do znanja da mi niti to neće dalje pomoć,jer navodno ja već imam vozačku dozvolu jer nije poništena prva.    

Hvala unaprijed za bilo kakvu pomoc 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smatram da PU zagrebačka nema pravo uskratiti Vam izdavanje vozačke dozvole nakon položenog vozačkog ispita

Vi ste Vašu HR vozačku dozvolu zamijenili za njemačku vozačku dozvolu koja je sada nevažeća.

probajte ponovno vidjeti s njima ili jednostavno odite u neku drugu policijsku upravu, jer zahtjev za vozačku se može podnijeti bilo gdje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega hvala na odgovoru. 

Nisam znao da mogu i u drugu policijsku upravu tražit bilo kakva prava jer živim u zagrebu.Hocu reci ja sam njih molio za upute  sto trebam Učinit i nisu imali nikakav odg već su mi onak iz glave rekli Odi ti sad u Njemačku pa ti to s njima riješi . Ja živim hr već tri godine  i tražim način da dobijem  svoju izvornu vozačku dozvolu s kojom bi vozio samo u hr. Međutim kaže “glavna za promet” zagrebačkoj  :vozačka dozvola nije dokument koji moram posjedovati ! Pa zar ja sa 30 godina trebam da se pomirim s takvom izjavom?

Mene sad zanima dali postoji po zakonu’ bilo sto  koje može tumačiti ili neznam teoriju :imate vozačku dozvolu važeću u hr ali nasmijete vozit jer je nemate,a nemam zabranu vožnje i nesmijem ponovno polagati jer u sustavu stoji da već imam važeću vozačku dozvolu.E sad dali postoji neka zakonska regulativa(koliko ja vidim ne)ili svaka uprava odlučuje za sebe ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mjerodavan je pravilnik o vozačkim dozvolama i u njemu ne postoji neka odredba koja bi Vama priječila izdavanje vozačke dozvole.

Možete zamijeniti samo važeću vozačku dozvolu neke zemlje za našu Hrvatsku vozačku.

U ovom slučaju Vi važeću dozvolu nemate od nijedne zemlje. Sada ne možete dobiti dozvolu od njemačke jer više tamo niti ne zivite.

U sustavu MUP-a sasvim sigurno ne piše da imate važeću dozvolu jer je naravno nemate.

Opet ponavljam mišljenje da MUP ne može odbiti izdavanje, podnesite zahtjev i ako žele odbiti onda neka rješenjem odbiju Vaš zahtjev pa se imate pravo žaliti. Po meni MUP nema nikakvu osnovu odbiti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

Obratite se sektoru za vozače direktno kod MUP-a, nazovite u ministarstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav

Evo javljam se ponovno nakon položenog ispita,nisu mi htjeli izdati vozačku dozvolu.    Objasnili su mi da ja sad trebam otići u Njemačku i tražiti nekakvu potvrdu da oni nesprijecavaju Hr MUP da mi izdaju vozacku novu. U prijevodu ( nismo mi nadležni za vas problem i doviđenja ).A da da odem u drugu policijsku postaju, pitat će me zašto sam sad dosa kod njih kad živim u Zagrebu. Neznam na koja vrata pokucati a da me odmah neriješene s odgovorom : Odi ti u Njemačku 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne slažem se s tumačenjem. Velika masa ljudi u Njemačkoj ima ukinutu (ne oduzetu) vozačku dozvolu zbog obavljanja liječničkog pregleda, a s obzirom na visoke troškove i kompliciranu proceduru takvi ljudi iz njemačke odu u češku ili poljsku, ponovno polože vozački ispit i države u kojima su položili im bez problema izdaju novu vozačku dozvolu.

Ima jako puno informacija o tome, pokušajte potražiti na internetu "mpu umgehen" ili "mpu polen".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, sivko je napisao:

Nemam pojma što rade švabe i ostali jer govorim o našim propisima a točno znam kakve su naše evidencije tj.što točno piše u njima.

vjerujem da znaš i uopće ne sumnjam u to.

teoretski je moguće zamijeniti HR vozačku za dozvolu neke druge zemlje, i onda trajno ostati bez vozačke dozvole kao npr. kod nas kad skupiš 12 bodova.

zašto takva osoba nebi mogla ponovno položiti i ishoditi vozačku, zato što u nekoj evidenciji nešto piše...

naši imaju uvid u EUCARIS sustav i tamo mogu vidjeti kakav je status nečije vozačke dozvole u nekoj drugoj zemlji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Iustitia_ZD je napisao:

 

naši imaju uvid u EUCARIS sustav i tamo mogu vidjeti kakav je status nečije vozačke dozvole u nekoj drugoj zemlji

Njemu je oduzeta a zato mu neće izdat novu.

Kad skupiš 12 bodova polagati ćeš opet vozački ali za 2 godine što ne znači da ćeš nabrzinu do Češke,tamo položiti,uzet novu dozvolu i s njom se vozit po RH.

U evidenciji imaš vozačku a po našem zakonu ne možeš imati dvije.

A i pravilnik je jasan,donesi fizički vozačku pa ćemo je zamjeniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
, Miko88 je napisao:

Poštovani 

pokusat ću u kratko,2013 selim u Njemačku sa hrvatskom vozačkom dozvolom koju mijenjam za Njemačku vozačku dozvolu (b kategorija).2015  zbog vožnje pod utjecajem alkohola u Njemačkoj ,oduzima mi se vozačka dozvola uz zabranu upravljana motornim vozilom 12 mjeseci.Uvjet da mi ponovno dodijele vozacku je bio MPU (medicinsko-psihološki test).

Medutim ja od sredine 2017 živim,boravim i radim u Hrvatskoj gdje mi nitko nije znao dati odg. kako mogu ponovno do HR vozačke ?!

S druge strane koliko na svoju ruku toliko i na usmenu preporuku policijska uprava zagrebačka ,ponovno krenuo u polaganje vozacke b kategorije(još samo ispit vožnje cekam).Ali s ponovnim razgovorom u policijskoj  su mi dali do znanja da mi niti to neće dalje pomoć,jer navodno ja već imam vozačku dozvolu jer nije poništena prva.    

Hvala unaprijed za bilo kakvu pomoc 

 

, Miko88 je napisao:

Pozdrav

Evo javljam se ponovno nakon položenog ispita,nisu mi htjeli izdati vozačku dozvolu.    Objasnili su mi da ja sad trebam otići u Njemačku i tražiti nekakvu potvrdu da oni nesprijecavaju Hr MUP da mi izdaju vozacku novu. U prijevodu ( nismo mi nadležni za vas problem i doviđenja ).A da da odem u drugu policijsku postaju, pitat će me zašto sam sad dosa kod njih kad živim u Zagrebu. Neznam na koja vrata pokucati a da me odmah neriješene s odgovorom : Odi ti u Njemačku 

 

, Miko88 je napisao:

Pozdrav

Evo javljam se ponovno nakon položenog ispita,nisu mi htjeli izdati vozačku dozvolu.    Objasnili su mi da ja sad trebam otići u Njemačku i tražiti nekakvu potvrdu da oni nesprijecavaju Hr MUP da mi izdaju vozacku novu. U prijevodu ( nismo mi nadležni za vas problem i doviđenja ).A da da odem u drugu policijsku postaju, pitat će me zašto sam sad dosa kod njih kad živim u Zagrebu. Neznam na koja vrata pokucati a da me odmah neriješene s odgovorom : Odi ti u Njemačku 

Pozdrav za Miko88 jeste li uspjeli sta rjesiti za vozacku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Lijep pozdrav,

 

nadovezala bih se na ovu temu, jer imam sličnu situaciju. Dakle u travnju 2014 sam bila u Pisi sa svojim automobilom, te dvaput prošla kroz njihovu zabranjenu zonu (ZTL), te su mi u augustu 2015 došle dvije kazne za te prekršaje. Naravno na talijanskom i engleskom jeziku od strane njihove policije. 

Pročitala sam na njihovoj službenoj stranici da je njihov rok za obavjestiti vozača o počinjenom prekršaju 360 dana od dana počinjenog prekršaja ili od dana kada dođu do podataka o vozaču, po meni su prekršili ovu stavku.

Nadalje nisam od njih više dobila nikakve opomene ili slično, ali evo nakon 6,5 godina od samog prekršaja me kontaktirala agencija registrirana u hrvatskoj, koja je dobila ovlaštenje od općine Provinca Pisa za naplatu kazni izdanih od strane talijanskog ureda za prometne prekršaje,  te traži naplatu istih uz dodatak njihovih troškova.

 

Zanima me ako ste upućeni, dali ima neki rok zastare kazne, te može li ovakva agencija izvršiti ovrhu na temelju ovog ovlaštenja?

 

Hvala unaprijed na bilo kojoj informaciji, lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I just got fined 3000HRK for driving on a red light, and they took my license which they said I could get back after 12 hours. They seemed to be a bit confused when it came to the paper work as I'm a non EU citizen with a temporary permit in Croatia. They wanted me to sign a piece of paper, and they said it didn't matter if I signed or not as it was just a formality. 

I will stay in Croatia for one more year before my studies are done. What happens if I don't pay? Will they refuse my graduation? I also have an apartment here, can they take that one?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

They won't refuse and they also can't refuse your graduation, but as have a temporary residence here, they can block your bank accounts and take the money from there.

Also it is possible, if you don't pay, that the fine will be turned into a prison sentence (not quite realistic, but possible)

In order to avoid any potential problems, I advise you to pay 2/3 of the fine within 8 days, which is 2000 kunas. Also you got a cheque with 100 kuna costs to pay. It is better to pay.

Also please be advised that for this particular infraction you get your license disqualified for some time.

If you are not happy with the sentence you can lodge a appeal to lower the fine and quash the licence disqualification. In that case it is highly recommended to seek help from your croatian friends if you have any, on this forum you can find appeal templates and so on

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni slučajno plaćati, talijani su obavezni poslati obavjest o kazni u roku od 360 dana od nastanka prekršaja ili od datuma kada su saznali vaše podatke, (ako ste bili sa rent a carom), a čak i da ste to primili, niste ništa obvezni platiti tim utjerivačima dugova, jer bi po zakonu vi morali primiti nekakav službeni dokument sa povratnicom i cak validiran od strane našeg suda,  da bi takva kazna bila naplativa u hrvatskoj i kao takva bila dokument podležan ovrsi.  Dakle lov u mutnom i ne nasjedajte, pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 18 minuta, MissTii je napisao:

 talijani su obavezni poslati obavjest o kazni u roku od 360 dana od nastanka prekršaja ili od datuma kada su saznali vaše podatke,

 

jer bi po zakonu vi morali primiti nekakav službeni dokument sa povratnicom i cak validiran od strane našeg suda, 

Veoma rastezljivih 360 dana.

Ne šalju sa povratnicima niti mora bit validirano od našeg suda.Dostava se vrši po talijanskim a ne hrvatskom zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , MissTii je napisao:

Ni slučajno plaćati, talijani su obavezni poslati obavjest o kazni u roku od 360 dana od nastanka prekršaja ili od datuma kada su saznali vaše podatke, (ako ste bili sa rent a carom), a čak i da ste to primili, niste ništa obvezni platiti tim utjerivačima dugova, jer bi po zakonu vi morali primiti nekakav službeni dokument sa povratnicom i cak validiran od strane našeg suda,  da bi takva kazna bila naplativa u hrvatskoj i kao takva bila dokument podležan ovrsi.  Dakle lov u mutnom i ne nasjedajte, pozdrav!

Hvala puno na odgovoru! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima.

Ovako, dosla mi je kazna iz Njemacke za prolazak kroz crveno u iznosu 230€. Osoba ciji je auto, navela me kao vozaca i kazna je stigla u HR na adresu prebivalista preporucenom postom. Zanima me sto se dogada ukoliko ne platim kaznu? Ne planiram putovati prema Njemackoj pa me zanima postoji li opcija zastare? 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čitam neke savjete na ovoj temi, moram se osvrnuti na savjet da se "nipošto ne plać"a..  Mislim da je to vrlo loš i čak opasan savjet, ne bih se usudio to nikada napisati. Pročitajte moj post gore koji se generalno odnosi na naplatu svih prekršaja koji su evidentirani od strane policije u zemljama EU. Kako je kod nas već sada vrlo visok postotak naplaćenih novčanih kazni na ovaj način, tako je i kod drugih zemalja EU. Ono što tužitelj mora ispoštovati kod slanja obavijesti o počinjenom prekršaju / tzv information letter nalazi se  u Odluci 2005/214/JHA. Osobno, ja bih platio takve prekršaje, ne bih riskirao, jer ću sigurno kad tada prijeći graničnu crtu RH. Također, od ljetos je proradio i sustav koji prekršitelje iz BiH također odmah izdvaja na granici sa RH ukoliko su počinili prekršaj iz domene zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

uređeno: od stradivari
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uglavnom polagao sam ponovno vozački ispit ali uzalud

pisao sam ministarstvu i oni su me uputili na izvanredni liječnički pregled  i nakon tog dobiješ vozacku

osim ako si teški kroner nebud dobio jer ti vade krv u svrhu da ti vide vrijednosti jetre...ali ali ako prije ljecnicog nepijes ništa možeš izvuc ok rezultate

uglavnom ako netko treba pomoć neka mi se javi  privatnom porukom.

 

Tvozac 53 naravno da može da sam ja barem ima netko da pita bilo sta 

prosao sa sito i rešeto ali sam dobi a mogao sam dobit i daleko prije da sam znao neke stvari

i mora reci da djelatnici u mupu nikako nisu ljubazni

 

I kikiii nema pečata i nema naljepnice to je nekad bilo 

sada i uzmu uzmu vozacku fizički  i tada nemaš pravo vozit nigdje pa ni u Rumunjskoj  bez obzira na zabranu koja ti je možda istekla kao kod mene

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam isto neki dan dobio kaznu iz Italije za ulazak u zonu zabranjenu  ulaska automobilom u određena vremena u danu. Uglavnom u gradu Veroni. U Veroni sam bio u 12 mjesecu 2019. a kaznu sam dobio prije par dana na adresu, da stvar bude gora za 3 dana mi je došla još jedna isto samo prva je bila u 15:21 da sam ušao u zabranjenu zonu, a druga u 15:17. Kazna je 80 eura svaka, kakve su sankcije ako ne platim dali se mogu naplatiti ili me ovršiti, ako 4 godine neću u Italiju dok ne nastupi zastara po njihovom zakonu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Unatoč svoj pažnji i pridržavanju ograničenja, koja su iz raznih razloga na većini moje rute kroz Austriju bila na 100 km/h, izgleda da sam ipak negdje previdio znak i jutros sam u sandučiću za poštu zatekao "čestitku"😠 

Iznos kazne je u skladu s prekoračenjem ograničenja - relativno malen, ali kako uz obavijest o prekršaju nisam dobio nikakav dokaz da je isti stvarno počinjen, niti je utvrđeno tko je upravljao vozilom, a sve je stiglo običnom poštom, umjesto preporučeno, (znači, nema dokaza da mi je ista uručena), zanima me što uraditi? Zažmiriti i platiti (iako ne znam jesam li  prekršaj stvarno počinio) ili postoji neka osnova za žalbu i kako ju uopće napraviti, kad u primljenoj obavijesti stoji da "protiv poziva na plaćanje nije dopušten pravni lijek"...?! Inače, osobni auto kojim je prekršaj (navodno) počinjen registriran je na moju suprugu, a ja sam ga tada vozio.

Kakve su moguće posljedice neplaćanja u navedenom roku ili neplaćanja uopće, te kakvo je to tijelo koje mi je izdalo nalog za plaćanje, jer policija ili sud očito nisu?

Nikad nisam imao takav slučaj, tako da su sve relevantne informacije i iskustva cijenjenih članova foruma dobrodošla.

Unaprijed hvala na odgovorima.

A kazna.jpg

A kazna..jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Piše da ste korisnik vozila,znači znaju tko je vozio.Ako se ovo ne plati pokrenut će prekršajni postupak.I ako se ne plati u roku 2 tjedna treba dostaviti podatke o vozaču ili osobi koja zna tko je upravljao ili ide kazna.Piše policijska prijava pa jedni mjere a drugi naplaćuju (kotar,okrug,općina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , sivko je napisao:

Piše da ste korisnik vozila,znači znaju tko je vozio.Ako se ovo ne plati pokrenut će prekršajni postupak.I ako se ne plati u roku 2 tjedna treba dostaviti podatke o vozaču ili osobi koja zna tko je upravljao ili ide kazna.Piše policijska prijava pa jedni mjere a drugi naplaćuju (kotar,okrug,općina)

Ne znaju točno tko je vozio, jer je nalog za plaćanje naslovljen na moju suprugu na koju je auto registriran, a ja sam vozio, no to i nije toliko bitno.

 

prije 8 sati , Iustitia_ZD je napisao:

Austrija vjerujem neće ići u neku prisilnu naplatu ove kazne jer nije veća od 70 eura.

Ovu kaznu Vam je izdala neka općina i tu nema ništa sporno.

Ako ne platite kaznu moguće je da prilikom nekog idućeg posjeta Austriji imate neugodnosti u slučaju neke kontrole i slično

Koliko je ovo sigurno, te imam li osnova/prava na nekakvu žalbu/prigovor, jer nije priložen nikakav dokaz o počinjenju prekršaja u koji iskreno sumnjam...?

Nadalje, nije li moguće da ja taj nalog za plaćanje nisam ni dobio, jer nema nikakve potvrde o istome, zatekao sam ga u poštanskom sandučiću? 😉

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj information letter / obavijest Vam šalje policija, odnsno njihov specijalziriani ured za takve stvari (prekršaje brzine , mobitel i pojas Vam ne može evidentirati lokalna uprava itd, samo policija). Obavjesti je potpuno uredna, i na hr jeziku, sa svim elementima koji su propisani (upravo ovakvi izgledaju kad naša policija šalje prekršiteljima drugih zemalja EU, tj na njihovom jeziku). Nije potrebno dostavljati fotografiju počinitelju. Moj savjet je da platite. LP

uređeno: od stradivari
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , stradivari je napisao:

Ovaj information letter / obavijest Vam šalje policija, odnsno njihov specijalziriani ured za takve stvari (prekršaje brzine , mobitel i pojas Vam ne može evidentirati lokalna uprava itd, samo policija). Obavjesti je potpuno uredna, i na hr jeziku, sa svim elementima koji su propisani (upravo ovakvi izgledaju kad naša policija šalje prekršiteljima drugih zemalja EU, tj na njihovom jeziku). Nije potrebno dostavljati fotografiju počinitelju. Moj savjet je da platite. LP

O.K. hvala. Meni se isto čini da će ta najmrža mi solucija biti najpametnija i ujedno najjednostavnija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, El Gato je napisao:

Ne znaju točno tko je vozio, jer je nalog za plaćanje naslovljen na moju suprugu na koju je auto registriran, a ja sam vozio, no to i nije toliko bitno.

 

Koliko je ovo sigurno, te imam li osnova/prava na nekakvu žalbu/prigovor, jer nije priložen nikakav dokaz o počinjenju prekršaja u koji iskreno sumnjam...?

Napisano je "korisnik" a to im je vjerovatno slab prijevod.

Ako ste u navedeno vrijeme koristili vozilo na tom pravcu sigurni su da je prekršaj počinjen a slike odmah ne šalju ni naši.

Žalba će ići ako pokrenu prekršajni postupak (isto kao i kod nas).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav.

Evo ovako mozda netko zna. Tata je u Njemackoj, profesionalni vozac, dobio je kaznu, zalio se 2 puta, sud bio 13.11. E sada je stiglo rijesenje da mora platit kaznu, 2 boda i oduzimanje vozacke na mjesec dana. Ali ne pise nista kada da donese vozacku, samo to da ostaje po starom nakon suda. Dali bi mu trebalo jos nesto stici gdje ce pisati od kad do kad ili da ih jednostavno nazove. Jer trebao bi doci u Hrvatsku, a sve je tako upitno.

Ako netko zna bila bi zahvalna na pomoci jer ovo je prva kazna takva u zivotu pa nema pojma kako i sta.

Unaprijed hvala😊

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav ljudi,

trebam hitno help tj savijet

 

dakle 1.12.2019 smo kolega i ja vozili u Sloveniju ali po staroj cesti onak turistički, vračali smo se navečer tj ujutro oko 3h di smo se totalno izgubili. Na neku foru GPS nije radio te smo na kraju zalutali na cestu koja je vodila na autocestu ali smo prilikom ulaska tražili benzinsku koje naravno nisu radile da možemo kupiti vinjetu, pa smo na kraju produžili na autocestu u nadi da na ulasku ima za kupit vinjete-- na kraju niš od tog. Kad smo se našli pred naplatnim, policija nas je zaustavila i naplatila kaznu od 300€. 

Kad sam došao u HR naravno da sam posegnuo za žalbom di sam sve fino opisao i napisao, odgovor sam čekao eto do danas, dakle više od godinu dana.

E sad kako sam napisao žalbu (u pravom smislu te riječi), dakle nije kako oni nazivaju "sudska zaštita", moram platiti sudsku taxu?, ovdje me zbunjuje jer nigdje ne piše da se to plača.

Meni je na pameti to ne platit, zanimaju me koje su posljedice ako netko zna, mislim to su gluposti da te oni ne upoznaju s pravima koje imaš a pravo na žalbu naravno nemam.

 

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Molim za savjet. Hrvatski sam državljanin na radu u Njemačkoj. Zaustavila me Njemačka policija i nažalost bio sam pod utjecajem THC i oduzeli su mi vozačku dozvolu u Njemačkoj. Kako imam hrvatsku vozačku poslao sam im poštom i nisu mi je još vratili. Sad sam dobio pismo da potpišem da sam suglasan da idem na MPI TUV i psihološku procjenu da li mi mogu dozvoliti upravljanje motornim vozilima. Nije mi jasno šta to znači. Kontaktirao sam MUP RH gdje mi je rečeno da mi vozačku moraju vratiti jer zabrana vožnje se odnosi na Njemačku ali ne i na druge članice EU i da kontaktira Veleposlanstvo RH u Hamburgu da mi budu posrednici u procesu povratka vozačke dozvole. Šta mi je za napraviti sa tim testiranjem u ponovnim polaganjem vožnje? Molim Vas za savjet i unaprijed hvala. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PS. 

MPI TUV je postupak koji policija pokrene kod većih koncetracija alkohola i/ ili droge u organizmu, a podrzumjeva polaganje prometnih propisa i razgovor sa psihologom procjeniteljem koji ima pravo odlučiti da li će Vam vratiti vozačku dozvolu ili ne bez obzira ako položite prometne propise. Oni ovakve slučajeve smatraju vrlo teškim ugrožavanjem prometa i žele se uvjeriti da li ste svjesni mogućih posljedica. Psiholog je vrlo rigorozan. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, bio sam u 10. mjesecu u Njemackoj i u Bavarskoj na autoputu me slikala kamera. Cca mjesec dana kasnije doslo mi je pismo doma da sam vozio 108 km/h gdje je ogranicenje 80 km/h i kazna 108 eura. Pismo je bilo preporuceno, a ja nisam pazio pa sam ga preuzeo i napisano je bilo na hrvatskom.

Dobio sam i obrazac na zalbu koji sam ispunio na njemackom, napisao da nisam bio prije kaznjavan, da je bio lijep dan, da su sva ostala ogranicenja na 120 i kad sam primjetio da je ovo na 80 (bila su na elektronicna podesiva ogranicenja) sam poceo kociti ali nisam htio prenaglo kociti da ne prouzrocim nezgodu. Par dana kasnije mi je stiglo pismo da su zaprimili moju zalbu i da je na razmatranju (nazalost ne mogu vise naci to pismo).

Danas mi je doslo novo pismo da nisam platio kaznu, da sad moram platiti 114 eura zbog kasnjenja i ako ne platim, ici ce sudski postupak, dodatni troskovi i problemi za mene, blabla

E sad, sto da radim? Mislio sam im napisati mail na hrvatskom, nesto u smislu da zasto salju povisenje kazne, kad jos nisam dobio rjesenje zalbe, tako nesta. Da sam cekao rjesenje zalbe cijelo vrijeme. Ili da ignoriram i nadam se da ce preci u zastaru nakon nekog vremena? Ali tu me strah da nebi nakon nekog vremena dosla puno vise kazna zbog kasnjenja i sudskih troskova ili sto vec, a i da me nebi oznacili kriminalca ili nesta, da nemam kasnije problema s zakonom u njemackoj. Buduci da radim za hrvatsku podruznicu njemacke firme, ne bih htio imati dosje u Njemackoj.

Ili da se oprostim s tih 114 eura i platim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Prekršaj u inozemstvu
  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav!
Dobila sam od odvjetnika iz Zagreba koji zastupa JKP Parking Servis Nov Sad poziv na plaćanje za neplaćene kazne običnom poštom. U prilogu su fotografije mog automobila na mjestima na kojima nisam platila parking . To se dogodilo 16.9.2019. i 24.9.2019..On je postao njihov opunomoćenik 26.10.2020. i sada mi javljaju ako ne platim ˝prometni prekršaj˝ u roku od 8 dana da će to biti proslijeđeno EPC-u.
Što mi je činiti? I što je EPC?
Hvala

uređeno: od hiksi123
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Htio bih dati svoj kometar na upit koji ste postavili: s jedne strane radi se odvjetničkom uredu iz treće zemlje a s druge strane ste vi koji ste u EU. Ono što moram naglasiti je dio teksta koji je naveden u linku od kolege Sivka:

"Trenutno EPC djeluje u ime više 450 organizacija za izdavanje u 15 europskih zemalja. Te organizacije se u prvom redu sastoje od javnih i policijskih vlasti, vijeća, općina, nacionalnih vladinih agencija, operatora za cestarine i privatnih kompanija za naplatu parkiranja". 

Bitno je na napomenuti da ni odvjetničko društvo u Srbiji, ni bilo koje drugo u EU, kao ni EPC nema policijske ovlasti i po meni je ovo napisano u svrhu proaktivnog zastrašivanja kako bi se unaprijed stranke upozorile na nešto. Obzirom da EPC nema policijske ovlasti, nećete imati zbog ovog parkinga problema na granici jer to može samo EUCARIS koji je JEDINI sustav u EU koji ima policijske ovlasti za razmjenu podataka,a što je uređeno i EU Direktivom. Također, postoji odluka Suda EU-a u Luxembourgu u jednome predmetu koji je riješio da se hrvatski javni bilježnici ne mogu tretirati kao sud. Sve to ukazuje, da će se ovakve kazne jako teško naplaćivati. Također, u ovom slučaju postoje tumačenja da  mora doći izvršenje u zemlji uz priznavanje presude, što je proces koji može potrajati godinama te, vrlo vjerojatno, rijetko kada može završiti uspješnim ishodom. To, međutim, ne znači da možete neometano nastaviti neplaćati parking, niti će Vas itko ikad normalan savjetovati da takvo što možete raditi neometano na teritoriju drugih država.

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
prije 18 sati , Pique50 je napisao:

Pozdrav, u 1. mj. dobio sam kaznu u Augsburgu, THC kad sam putovao iz Hr za Njem, platio sam 650 eura, imao zabranu mjesec dana voznje, prije tri tjedna mi se opet desilo isto, sto mogu ocekivat sad, istu kaznu ili zbog ovog prije vecu ili cak da mi oduzmu vozacku? 

Prvi put kazna kao što si i naveo + 2 boda, 2 put 1000€ + 3 mj zabrane + 2 boda i MPU ćeš morati raditi, moj ti je savjet okani se vutre zbog dokaza o apstinenciji,, sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naplata prometnih prekršaja za prekoračenje brzine za strane države kod većine stoga ide ovako: Država u kojoj je počinjen prekršaj i koja tereti za isti šalje na kućnu adresu vlasniku vozila obavijest o kazni, s nadom da će tu kaznu sam platiti, u pravilu zbog toga što bi za to bilo preskupo voditi sudski progon.U slučaju neplaćanja, prekršitelj se ne oslobađa plaćanja kazne. Podatak o prekršaju, vozilu i o prekršitelju ostaju zabilježeni u sustavu te država koja tereti za prekršaj te ona može protiv prekršitelja na svom tlu provesti sve raspoložive mjere ako za taj prekršaj nije nastupila zastara.

Primjerice, mogu na licu mjesta, za vrijeme kada zastara još nije stupila na snagu, u prometu ili na graničnom prijelazu (aerodrom), naplatiti kaznu i tada prekršajni nalog ne mora biti na hrvatskom jeziku. Zastarni rok u prekršajnom postupku u većini zemalja EU je četiri godine, tako da ste na granici zastare.

Ima li se smisla žaliti? Ne mnogo! Naime, žalbu biste trebali pisati na jeziku države u kojoj ste počinili prekršaj s dobrim poznavanjem funkcioniranja lokalnog pravosuđa, a tu vam mogu pomoći samo usluge odvjetnika. U tom slučaju trškovi bi mogli biti i veći od same kazne – s neizvjesnim ishodom same žalbe.

Također, obavijest o počinjenju prometnog prekršaja valjana je jedino u slučaju kad se šalje i na jeziku 'dokumenta registracije vozila'. Osim toga, ona mora sadržavati i mjesto, datum, vrijeme počinjenja prekršaja, naziv prekršaja, naziv prekršenih propisa nacionalnog prava i sankciju, te prema potrebi, podatke o uređaju kojim je utvrđen prekršaj.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
Poštovanje:
U Njemačkoj ( gdje sam prijavljen) oduzeta mi je stara hrvatska vozačka dozvola koja je istekla (vožnja u alkoholiziranom stanju). U rješenju koje sam dobio piše da je vračena u službu izdavanja PP Orahovica. Kontaktirao sam PP Orahovica gdje mi je rečeno da ne mogu dobiti staru vozačku jer je istekla a ne mogu ni zamjenit jer sam odjavljen iz Republike Hrvatske, nego ču dobiti potvrdu. Zanima me vrijedi li zabrana upravljanja iz Njemačke na teritoriju RH i smijem li s tom potvrdom vozit na teritoriju RH ako ne kolika je kazna.
Hval na odgovoru
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija